tiistai 11. kesäkuuta 2013

Ideoita luontoretkellä


Kuten jo useampaan kertaan olen kertonut, meidän sakki viihtyy metsissä. Perikuntamme kesämökin lähellä on kummallinen luonnonoikku: Käskyvuori. Sinnehän sitä piti taas mökkireissullamme mennä lasten kanssa  kiipeilemään ja luonnon monimoisuutta ihmettelemään.


Minun mukaani tarttui tupasvilloja. En ole työstänyt näistä koskaan mitään, mutta nyt minulla on aikomus kokeilla näiden soveltuvuutta erilaisissa tekstiilitekniikoissa. Onko kellään ideoita tai kokemusta? Minulta pyydettiin näyttelytekstiiliä Ranskaan alkuvuodelle 2014 ja mikäpä sen parempi paikka oli ideoida uutta tekstiliä kuin kesyttämätön luonto. Nyt siis tekstiiliin tulee jotain tupasvilla-pintaa tms. ehkä....
Lapsetkin poimivat näytteitä ja luonnonihmeitä pieniin kätösiinsä. Keskustelimme taas kovasti kasvivärjayksestä, koska mitä erinäisempiä värjäyskasveja tuli eteemme kaikkialla. Kasvivärjäystäkin pitänee kenties taas tänäkin vuonna kokeilla. Villalankani ovat tosin loppuneet, mutta silkkilakaa löytyy kyllä. Tästä löydät aijempia kasvivärjäysjuttujani ja täältä myös.

Alla vielä muutamia kuvia lasten työstämistä keramiikka-astioista. Niistä tuli todella kivoja!

Lomaterveisiä kaikille!

5 kommenttia:

 1. Voisiko tupasvillan kutoa varrestaan vain mukaan kudokseen, niin että tupsu jää pintaan? Tietty tupsu irtoaa jos kudosta käsittelee kovasti. (Ei siis ole kokemusta kudonnasta). Joskus olen tehnyt keijun hiuksia ja mekkoja tuosta tupsusta liiman ja helmien kanssa. Maljakossa tuo tupasvilla on myös kaunis.

  VastaaPoista
 2. Poltettiinko savityönne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä savityömme poltettiin Kaisa-opettajan kotona uunissa. Ovat nyt kestävää kivitavaraa : ).

   Poista
 3. Parikymmentä vuotta sitten kudoin katinliekoa, heiniä ja tupasvillaa varsineen muistaakseni pellavaloimeen. Taisin suihkutella valmiiseen "tekstiiliin" hiuslakkaa. Kaikki kestivät kuivuttuaankin paikoillaan, kun työtä ei liikutellut, mutta muutossa tupasvilla "katosi", jäi vain varret, kukinnot putoilivat höytyvinä pois. Tupasvillaa, kuten en muitakaan,käsitellyt etukäteen mitenkään, pujottelin vain tuoreena loimilankojen väliin ja nostelin tupsut pinnalle.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kudontavinkeistä. Olen itsekin nähnyt vastaavia kudonnaisia, joissa tupasvilaa tms on kudottu loimeen palttinasidoksella. Itse työstän kuitenkin tupasvillaa varmaankin jollain toisella tavalla. Tekstiilini on oltava nimittäin käytössä kestävä.

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!