keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Pajutöitä kerhoikäisten lasten kanssa


Etelä-Suomeenkin on saapunut upea ruska. Luonto on niin kaunista, että ihan henkeä salpaa. Tämän vuoksi Neulanhaltija työskenteleekin lähipäivinä paljon lasten kanssa luonnossa luontoaskareiden parissa.


Eilen aloitimme pajuprojektin. Neulanhaltija voi myöntää, että kyllä pajuprojekteja on jo odotettukin. Sormet aivan syyhyävät pajun taivutteluun. Ja ideoista ei ole pulaa...


Piti vain ensin odottaa, että pajut malttavat tiputtaa lehtensä, jonka jälkeen ne taipuvat kuin nyörit niin lasten kuin aikuistenkin kädessä.


Kerhoikäisten lasten kanssa aloitimme pajukranssien valmistuksella. Ensin pajun vitsat taivuteltiin notkeiksi.


Sitten vitsasta väännettiin halutun kokoinen ympyrä.


Tämän jälkeen vitsaa punottiin kieputtamalla pajuvitsoja ympyrän reunojen ympäri aina pajuvisan tyvestä alkaen.


Pyörittelyä jatkettiin niin kauan, että kranssi oli tekijänsä mielestä tarpeeksi paksu.


Lopulta sojottavat vitsojen päät katkottiin pensasleikkureilla. Pajukranssin valmistamiseen aikaa meni kymmenisen minuuttia, joten se onnistuu "hätähousultakin" ja pajunvitsoja yhteen kranssiin koosta ja paksuudesta riippuen tarvittiin 3-10 kpl.


Kuvan korin Neulanhaltija on työstänyt kymmenisen vuotta sitten Tervolassa asuessaan. Vanhetessaan pajun väri muuttuu tummemmaksi ja usein ruskeaksi.

Seuraavassa päivityksessä näette kuinka upeita koristeita lapset kransseihinsa huovasta askartelivat. Pajun punonnan jälkeen huovutus onkin mitä mainioin tapa vetreyttää käsien ihoa. Pajulla kun on tapana imeä käsistäkin kaikki kosteus tiehensä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!