sunnuntai 12. elokuuta 2012

Syksynsatoa talven varalle


On sadonkorjuun aika. Syksyisin käsitöiden teon ohessa meidän perheessä säilötään paljon. Metsänantimia ja oman puutarhan satoa kannetaan kaappeihin urakalla. Tietääpähän sitten talvella mistä osa ruoasta ja herkuista on oikeasti lähtöisin.

Tämän viikonlopun säilöntään pääsivät syksyn viimeiset mustikat, metsävatut, herukat ja sipulit. Sipulit ja sienet pääsivät kuivatukseen, marjat mehustukseen ja pakasterasioihin.

Meidän suvussa on kautta aikain säilötty marjat ekologisiin maitotölkkirasioihin. Säilönnän jälkeen rasiat päätyvät sytykkeiksi takkoihin, saunanpesiin ja leivinuuneihin. Ohessa kuvakavalkadina maitotölkkirasian valmistus.

Hauskoja rasioita, eikö? Alla vielä pari kuvaa marjamaastoistamme, joissa lapsetkin viihtyivät kukkulankuningasta leikkien. Jännitystä lisätäksemme näimme reisulla yhden kyynkin, hui! Mukavaa alkavaa viikkoa!

5 kommenttia:

 1. Kauhia määrä herkkuja ;) tulin , katsoin ja jäin! Kiva blogi sulla. Käy vastavierailulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! Ilokseni huomasin teitä uusia lukijoita tulleen lisää muutama muukin tässä viikonlopun aikana. Toivottavasti viihdytte seurassani!

   Blogini täyttää tässä kuussa ruhtinaallisen yhden vuoden. Synttärilahjaksi olisi mukava saada lisää lukijoita, joten jos vain viitsitte niin laittakaa sanaa kiertämään.

   Elokuisin terveisin; Neulanhaltija

   Poista
 2. Miten säilöt/valmistat keräämäsi sienet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInä pidän kovasti reippaassa voi määrässä paistetuista sienistä. Tänäänkin paistoin noita mustia torvisieniä ruoaksi uusien perunoiden seuraksi, ja ah, kuinka hyvää oli!!!! Myös kuivatus on hyvä tapa säilöä sieniä. Meillä on talon keskellä erillisellä sisäänkäynnillä oleva lämmönjakohuone, jossa sienien kuivatus onnistuu hyvin. Sienet vain pellille ja pellit lämpimään. Kuivuria meillä ei ole, koska karsastan kaikkia laitteita, jotka ovat suurimman osan vuotta kaappien täytteenä. Myös sauna käy kuivaukseen hyvin, mutta sitten kyllä koko koti haisee sienille, joka ei ole kiva juttu.

   Mieheni rakastaa tuoresienisalaatteja, mutta en osaa tehdä niitä. Tyydymme kaupan sienisalaatteihin toistaiseksi.

   Poista
 3. Maitotölkkirasiat ovat mainio idea. Meillä ei valitettavasti metsän antimia säilötä, mutta taidan ottaa rasiaidean käyttöön miehelle eväsrasiaksi. Meillä päin maidot ja mehut on yleensä 2 litran purkeissa, joten koko olisi varmaan aika sopiva. Meillä on nimittäin ainainen valitus siitä, ettei sopivan kokoista ja puhtaana olevaa rasiaa löydy aamulla töihin lähdön aikaan. Käytön jälkeen rasian voi sitten kierrättää, kuten meillä kierrätetään maito- ja mehupurkit. Kiitos ihanista kuvista myös!

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!