lauantai 3. toukokuuta 2014

Menneen ajan lumoissa kansallismuseossa


Kävimme eilen lasten kanssa ex-tempore pikkuisella museoreissulla Helsingissä. Tällä kertaa vierailumme kohteena oli kansallismuseo, jonka ylimmässä kerroksessa lapsetkin pääsivät leikkimään ja tutustumaan lähihistoriaan kädestä pitäen.


Nuorimmaisemme innostui jyvien jauhannasta. Hän veivasi lähes tunnin vuoroin viljan jyviä, vuoroin kahvin papuja. Harmi vain, ettemme päässeet maistamaan itse rouhituista jyvistä valmistettua puuroa tai vanhan ajan pannukahvia tämän museopäivän aikana.Eskarilaisemme intoutui kangaspuiden äärellä ja mattoa työstyi reilut parikymmentä senttiä. Hän oli aikoinaan innokas myös Brion pikkukangapuilla kutoja, joten pitäneepä hakea taas kangaspuut kotonakin käyttöön, kun näin mielekästä hommaa oli. Koululaisemme taasen keskittyi hirsirakentamisen saloihin.


Yksi hauskimmista vanhanajan töistä oli liukuhihnatyö. Pojat eivät meinanneet lainkaan malttaa lopettaa pakkaustyötään, jossa lajiteltiin puisia kirjaimia oikeisiin lokeroihin. (Myös äiti ja isä innostuivat aikalailla kokeilemaan lajittelunopeuttaan.)

Testasin museossa myös tekstiilimateriaalitietouteni luonnonmateriaaleista. Kaikki meni oikein, mutta olisi ollut mielenkiintoista jos mukana olisi ollut harvinaisempiakin materiaaleja kuten nokkosta tai hamppua tai vaikkapa luonnoneläinten turkiksia.


Mukava oli retki. Ensikerralla toivottavasti sää suosisi paremmin, jotta ulkoilukin olisi retkellä mukavampaa, nyt jouduimme rännän riepoteltaviksi. Mutta kotimatkalle varatut irtokarkit onneksi tekivät retkestä mukavan ja makoisan.

Tälläistä siis tälläerää puuduttavien rästissä olleiden kotitöiden lomassa.

2 kommenttia:

 1. Ihanan kuuloinen retki teillä! :) onkohan tuo jatkuva pajailu? Vai vaihtuuko jossain vaiheessa? Jos vaikka kesälomalla eksyisi tuonne perheineen? Kiitos kun jaoit tämän, ihana että tälläisia museoita on, että lapsetkin pääsevät oikeasti kokeilemaan!

  T. Mamma kolmelle aarteelle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni lasten pajat ovat pysyvänä näyttelynä Kansallismuseossa. Suosittelen ehdottomasti visiitiä teille Helsingin museoihin kesällä. Siinä lähellä (lapsillekin kävelymatkan päässä) on yksi Helsingin suosikki retkikohteistamme myös: Luonnontieteellinen museo. Siellä on myös kaikkea kivaa elämystä lapsille niin katsellen kuin kokienkin työpajojen muodossa.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!