keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Taimia ja tilkkuja


Olemme ahkeroineet viime päivät metsässä. Kokeiltiin mieheni, lankoni ja vähän lastemmekin kanssa metsurin hommia. Hiki virtasi ja hyönteiset kuppasi, mutta voi sitä auvoista tunnetta, kun 4400 männyntainta oli viimein saatu kolmen aikuisen "metsäharrastajan" kesken maahan. Kiitos Tapsalle ja Juhanille mukavasta seurasta!Metsäkoneet olivat tehneet meille pohjatyöt. Maapohja oli möyhitty koneilla kökkäreille ja taimet tuotu laatikoissa muutaman sadan metrin päähän tienlaitaan odottamaan. Meille jäi taimien kantaminen istutuspaikoille ja niiden istutus epämääräisiin multakökkäreisiin 2 metrin päähän toisistaan..
Istutuksessa käytimme apuna metalliputkea, joka porasi taimelle maahan sopivan kokoisen reijän. Työ kävi hyvin myös lapsilta. Mutta kuma ilma ei houkuttanut jälkikasvua kuin muutaman taimen istutuksen verran, sitten piti jo rientää takaisin mökkirantaan uimaan.
Tässä lyhyesti taimien istutuksen salat: 1) Putki maahan. 2) Polkaistaan putken suukappale auki jalalla.
3) Taimi putkeen. 
4) Putki pois. 5) Tallataan taimen ympäriltä multa tasaiseksi. 6) Ihaillaan pientä ihmettä, joka toivottavasti 50 vuoden kuluttua on suuri puu. Me aikuiset istuttajat emme sitä kenties täydessä kasvussaan ehdi enää nähdä, mutta ehkä lapsien lapset ja heidän lapsensa saavat näistä männyistä apua talouteensa. Istutuspäivien jälkeen oli mukavaa istua virkistävän uimareissun jälkeen mökin kuistille silppuamaan tilkkuja uuteen tilkutäkkiini. Työstän sen useita vuosia kaapissani olleilla Kaffe Fassetin tilkuilla Kaffe Fassetin ideoimien täkkien tyyliin. Tilkkutäkin synnystä lisää seuraavassa postauksessa.


Nyt pitää mennä oman kodin nurmikon leikkuuseen. Olipas puutarhamme viikossa kasvanut aika viidakoksi.


8 kommenttia:

 1. Huh, on siinä ollut istutus urakka. Tulossa iloinen ja pirteä peitto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakka oli ihana, koska saimme samalla viettää hetken kesälomaa ilman lapsia : ). Kiitos ihanan anopin!

   Poista
 2. Mielenkiinnolla odotan mitä kankaista syntyy:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan innolla, sillä en koskaan suunnittele tilkutöitä paperille vaan työn malli muodostuu tehdessä.

   Poista
 3. Blogissani on jotain mitä toivoisin sinun näkevän! Ihanaa että laitoitte uutta metsää kasvamaan kaadetun tilalle! Suunnittelin käyväni Kaffe Fassetin näyttelyssä Bathissa, mutta ei ehditty, harmitti.. Ihanan värikkäät kankaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tuunattu kirja blogissasi!!!! Käykää muutkin katsomassa! Ja tiedätkö mitä, en muitanutkaan että olet ollut joskus kurssillani. Onpa mukvaa tavat uudestaan arpajaispalkintosi merkeissä.

   Ja vielä yksi hauska juttu: Minäkin ihastuin näihin Fassetin juttuihin juuri Bathissa v. 1998!!!!! Silloin (Vielä köyhempänä kuin nyt) en raaskinut ostaa yhtään kangasta, mutta onneksi törmäsin näihin (varkkaampana) muutama vuosi sen jälkeen Helsingissä.

   Poista
 4. Kyllä onkin mukavat kankaat. Puun istutus on hyvä teko .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankaat ovat todella kivat, mutta jostain syystä jäivät silti tekemättä. Nyt niihin oli mukava tarttua, kun en päässyt kangaskauppaan kun tilkkutyökuume iski : ). Ja toden totta puiden istutus on tulevaisuudelle hyvä teko.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!