lauantai 26. maaliskuuta 2016

Tilkkuladulla Lahdessa


Viime viikonloppuna Lahden Sibeliustalon valtasi valtava määrä tilkkutöitä, tilkkutyötarvikkeita ja tilkkutöistä innostunutta väkeä. Minäkin käväisin siellä pyörähtämässä ja tilkkutyöpiirien tuttaviani moikkaamassa. En yleensä viihdy messuilla tai tapahtumissa, joissa väkeä, väriä ja ostettavaa on paljon, mutta selvisin tästä kunnialla. 
Sibeliustalo tarjosi tilkkutöille ja tilkkutaiteelle upean miljöön. Vaikka väkeä ja nähtävää oli paljon, en kokenut misssään vaiheessa tungosta. 


Tässä postauksessa on tilaisuuden parasta antia minun näkökulmastani. Osassa töistä oli tekijöiden nimi esillä, osassa ei. Tämän vuoksi kaikissa kuvissanikaan ei ole tekijän tietoja.

Tilkkulatua sponsoroivat ylläolevat tahot.


Esillä oli niin palkittuja kilpailutöitä kuin harrastajen omia töitä. Oli modernia ja perinteistä, suurta ja pientä. Oli kotimaista ja ulkomaista tilkkutyöosaamista. Oli luentoja ja työpajoja. Oli innostunutta naisväkeä silmän kantamattomiin. Ja etenkin oli niitä hymyileviä talkoolasia, jotka tekivät vapaaehtoistyötään silmät ja suu hymyssä. 


Tässä upea Annika Lundin "Ex Tenebrix Lux". Ihana valo- Tilkkuyhdistys Finn Quiltin jäsenten kilpailun  (2015) modernin sarjan voittaja työ.


Vasemmalla Tuija Oravaisen Ihana valo -kilpailun Modernin sarjan työ "Keltavuokkojen kevät". Oikealla Iris Marttisen Ihana valo -kilpailun Modernin sarjan työ "Kruunun alla".


Tässä yksi hurmaava naivistinen pääsiäsiaiheinen työ. Tekijän nimeä ei ollut näkyvillä. Mutta kuulin, että hän on lahtelainen tilkkuosaaja.
Häkellytävän upeaa lahtelaista tekstiilitaideosaamista oli myös esillä tekstiilitaiteilija Helena Vaarin omassa pisteessä.Sibeliustalon yläkerrassa oli näytteillä Päijät-Hämäläisten tilkkutöiden ohella kansainvälistä tilkkuosamista: töitä oli mm. Unkarista, Saksasta, Sveitsistä ja Pohjoismaista.Vasemmalla Ildiko Csepeli "Barbacan" -tilkkutekstiili. Oikealla yksityiskohta Eva Kacsuki "Fire Lily".


Ihastuttavia minitekstiilejä, joista alla yksityiskohtia.
Kaunista, eikö vain?Satumaisia kuvituksia.Sibeliustalon Puusepän vertas oli varattu tarvikemyynnille. Ja voi kuinka siellä kävikin kuhina. Kangasta oli jos jollaisella kuosilla, oli lankoja, oli ompelukoneita, nappeja ja nauhoja. Lahtelainen Betty Sweet konditoria oli jopa työstänyt tilkkuteemaisia leivoksia myyntiin.

Hieno oli tapahtuma, jossa parasta antia itselleni oli ehdottomasti ystävät ja tuttavat, joita ehdin jututtaa tilkkuladulla hiihdellessäni. Oli voimaannuttavaa keskustella kanssanne. Kiitos!


Oli ilo nähdä, että tilkkutöiden tekeminen on yhä monen ihmisen henkireikä. Hyvä niin! Minulle jäi Tilkkuladulta iloinen ja lämmin mieli. 

Minun moderneja ja perinteisiä tilkkutöitäni löydät blogistani mm. täältä ja täältä.

16 kommenttia:

 1. On ne taitavia! Ja sinä olet! Osa noista on ihan mielettömän upeita. t:Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huolella valmistetut tilkkutyöt ja syvälliset modernit tilkkutyöt ovat kyllä hienoja.

   Poista
 2. Jestas, oikein kylmät väreet meni täällä noita kuvia katsellessa. Onko tämä siis ihan joka vuotinen tapahtuma ja aina Lahdessa? Minun täytyy joskus päästä kaymään tuollaisessa tapahtumassa myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtuma on jokavuotinen mutta paikka vaihtelee, vuonna 2017 ollaan Kemissä ja 2018 Raisiossa.

   Poista
  2. Joo, kuten Katja kertoi, Suomen tilkkutyöyhdistys Finn Quilt järjestää näyttelyitä ympäri Suomen, isommat kerran vuodessa, pienempiä useampaa kertaan vuodessa. Hienoja töitä on esillä mm. tilkkuvirroilla Virroilla joka heinäkuu.

   Poista
  3. Kiitos tiedosta. Kemi on kyllä ihan liian kaukana minulle, mutta tuo Virrat kuulostaa hyvältä. Tutuhko paikka minulle ja ajomatkakin sinne täältä meiltä ihan siedettävä :)

   Poista
  4. Ja samalle Virtain retkelle voi yhdistää Ähtärin eläinpuiston tai keskeisen ostoskeikasta :). Virroilla on myös hyviä tilkkutaideluentoja ja työpajoja.

   Poista
  5. Siis ostosretken Keskisen keitaille.

   Poista
 3. Kiitos kuvista ja talkoolaisten palautteesta. Minä olen se narikan talkoolainen joka kertoi tietoja kana ja kissa-työstä. Mahtava määrä ihmisiä kävi sunnuntaina, melkein 600 mutta sinne hävisivät Sibeliustalon uumeniin eikä tungosta ollut juuri lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hienosta asiakaspalvelusta! Ja jos kaipaatte Lahden joskus tilkkukiltaan uusia jäseniä, ottakaahan yhteyttä.

   Poista
 4. Uskomattoman kauniita töitä! Oispas kyllä ihana päästä joskus käymään noilla messuilla. Paljon olisi ihasteltavaa ja ihmeteltävää, ja takuulla saisi inspiksiä omiin käsitöihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin innostuit. Sun pitäis varmaan hypätä joskus Kristan kanssa autoon ja ajella meille. Näkisit minunkin tilkkutyöt, tilkkutyömateriaalit, -näytteet ja taidetilkkutyöni. Voitais pitää ihan omat festarit 😀. Ois niin kiva jakaa ideoita teille, ku teillä näyttää olevan tota intoa käsitöihin. Toimin itse tilkkutyönopena Oulussa monta vuotta, mutta Lahteen muuton jälkeen jotenkin uupuminen tänne kotiin lasten seuraneidiksi. Ois kiva taas läväyttää kaikki osaaminen pöydälle 😀.

   Poista
 5. Kiitos ihanista kuvista, kun en tänä vuonna lähtenyt tilkkupäiville, näkee täällä somessa edes vähän jotain:) siellä on ollut aivan ihania töitä näytillä!
  Tänä vuonna on myös FQ tilkkunäyttely kesällä Tampereella ja 2018 täällä Pohjanmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun viihdyit kuvien parissa. Pitäneepä poiketa kesällä Tampereella FQ:n näyttelyssä, kin siitä ohi ajellaan useaan otteeseen aina kesällä. Mihin aikaa nuo näyttelyt ovat? Kuuluin itsekin vuosia sitten FQ yhdistykseen, mutta sitten kotiäitiyden ( ja kotihoidontuen) myötä oli pakko karsia jäsenyyksiä, kun niistä tuli lopulta niin paljon kustannuksia. Kuuluin FQ:n ohella Ornamoon, Texoon, käsityöopettajaliittoon, Luovat ry:hyn jne. Nyt en sitten kuulu mihinkään niistä ja olenkin vähän puusta pudonnut. Nämä Lahden tilkkupäivätkin huomasin facessa vasta kaksi päivää aijemmin.

   Poista
 6. Upea postaus! Taidolla ommeltuja töitä olet esittelyysi valinnut. Kiitos tästä. Sinunkin työsi olivat olleet tuolla arvoisessaan seurassa. Kuulutko FinnQuiltiin? Marja

  VastaaPoista
 7. Kiva ja runsaskuvainen postaus Tilkkuladulta!

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!