maanantai 5. joulukuuta 2016

Wanhan ajan joulua Wanhassa Loviisassa


Vietimme eilen upean aamupäivän Wanhassa Loviisassa ja sen Wanhojen talojen jouluissa. Olen yhä kuin pilven reunalla. Miten ihmisillä voi olla niin kauniita koteja? Miten maailma voi ollakaan jouluhunnussaan niin kaunis? Kuinka minä, tavallinen tallaaja, sain kokea jotain näin visuaalisen kaunista? Kiitos jokaiselle Loviisalaiselle, joka avasi eilen seurueelleemme ovensa! Olette ihania ja hyväsydämisiä ihmisiäja teillä on upeat kodit!


Ylimmän kuvan tupa ja tämä herkullinen kattaus kuuluivat Taloon nro 10 eli Helgasin taloon, jonka perinteisen joulun lapseni nimesivät parhaaksi. Erityisesti heitä puhutteli tästä talosta löytynyt alkuperäinen puhelinkoppi. Miten ihana sellainen olisikaan omassa kodissa?


Yksi minussa eniten inspiraatiota herättänyt koti oli kiertueemme seuraava koti, koti nro 7, Lilla Ljuva. Koti oli kuin teatteriretki teatterin kulisseihin.Minulla oli täysi työ saada pidettyä itseni nahoissani. Voisin jäädä tähän taloon viikoksi vain huokailemaan ja ihastelemaan. Hassuja, hauskoja ja kekselijäitä yksityiskohtia oli kaikkialla. Mitä ihmeellisempiä teatraalisia tavaraoita oli siellä, täällä ja tuolla. Kaikki oli ihanan bohemia ja täysin erilaista kuin missään aijemmin elämässäni näkemässäni kodissa ja totaalisen erilaista kuin "tylsässä" omassa kodissani.

Joulukoti 5 eli Kuninkaanlammen joulukoti oli täynnä joulurauhaa ja herkkuja. Tässä kodissa myös piha ja ihastuttavat viherkasvit saivat haukkomaan henkeä. Niin kaunista, niin taianomaista.
Vai mitä sanotte? Huoh....


 Joulukoti kuudessa, tuoksui joululimppu. Koti oli sisustukseltaan valkoinen ja maalaisromanttinen.Erityisesti minua ja seuralaisiani viehätti upeat makuuhuoneen ovet ja saman tyyliset lasiovikaapistot. Voih, tuollaisista minäkin tykkäisin.Talossa 8, Huset vid ån, saimme tutustua kauniissa joulumiljöössä pienen Lucia-neidon ja talon emännän johdolla Ukrainalaiseen munankuorimaalaukseen.Upeaa ihailtavaa kädentaitoa, jossa mehiläisvahalla ja munaväreillä työstetään munan pintaan mitä yksityiskohtaisempia kuvioita.


 Joulukoti nro 4, Villa Aaltonen, tarjosi meille jouluperinteitä kirsikkaglögin ja herkkujen kera.


 Mitäpä tähän nyt muuta voi sanoa, kuin kaunista on ja ihanan kodikasta. Huoh!

Mutta jälleen kerran se suurin Huoh taisi tulla joulukoti ykkösessä eli tekstiilitaiteilija Tina Karvosen kotona. Olen nähnyt tämän kodin jo ihan purkukuntoisena ja juuri tämän vuoksi en voi kuin ihmetellä perheen rohkeutta ja tarmoa pelastaa tämä talo vanhus. Ja katsokaapa mikä seikkailu meitä talossa odottikaan....


 
Talo jakaantui kahteen osaan, joihin pääsi kulkemaan joko pihan kautta tai kiipeämällä tikkaita pitkin uunin pankon kautta.


Talo oli täynnä kekseleijäitä, hauskoja, ilkikurisiakin tyylikkästi tuunattuja esineitä ja hauskoja kädentöitä.Tässä vaiheessa piti jo melkein kiljua, että mä en kestä enää! Miten jollain voi olla näin hyvä mielikuvitus, huolellinen kädenjälki ja ihana persoonallinen koti!


Lasten mielestä kaiken kruunasi vielä talon pihalta löytynyt maailman hienoin puumaja.


Joulukoti nro 2, Ajurin talo tarjosi meille myös kivoja tuunausideoita ja mukavia käsityönä tehtyjä yksityiskohtia.


Tästä kodista löytyi paljon hienoja ristipistotöitä. Se ilahdutti minua, sillä ristipistoihin ei nykyään enää usein missään törmää. Itse tein niitä nuorena todella paljon. Pitäisiköhän kaivaa omatkin ristipistoaarteet esille uudelleen?Viimeisenä ehdimme vielä piipahtaa joulukodissa nro 3, Pitkänpöydäntalossa. Talo tarjosi meille kaunista keramiikkataidetta ja yllätykseksemme myös upean tiernapoikaesityksen.Talossa oli niin harras ja kaunis kynttilävalaistus, etä sieltä ottamani kuvat olivat liian sameita tänne laitettaviksi.

Wanha Loviisa oli taas mitä ihanin elämyskeidas. Harmittavasti osa ovensa avanneista kodeista jäi vielä näkemättä ja kokematta, sillä aikataulu oli neljässä tunnissa aika tiukka. Nähtävää ja koettavaa oli niin paljon. Ensi vuonna yritän järjestää itselleni yöpaikan Loviisaan, niin, että voin käydä puolet kodeista toisena päivänä, puolet toisena ja keskittyä molempina päivinä myös rauhalliseen herkutteluun talojen antimilla.

Jos joku lukijoista haluaa käydä vielä tässä joulun alla Loviisassa joulukoteja katsomassa, ovat ne auki myös 10.-11.12 klo 10-17.

Kiitos Loviisa!
12 kommenttia:

 1. Oi, oi, oi! Nuo kodit ovat kuin sadusta.
  Kiitos ihastuttavasta kierroksesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodit olivat todellakin kuin sadusta. Olen hyvin onnellinen, että pääsin astumaan tuohon satuun :).

   Poista
 2. Olipa nähtävää ja paljon, paljon ihania yksityiskohtia, tuolla olisi kiva käydä-.D Kiitos kuvakierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisassa järjestetään vuosittain kotikierroksia elokuussa ja näin joulun alla. Näiden lisäksi olen itse käynyt siellä myös ruusujuhlassa kesällä, jolloin pääsi tutustumaan kotien upeisiin puutarhoihin. Suosittelen!

   Poista
 3. Kivaa nähdä näitä ihania kuvia omasta kotikaupungistani <3
  Olemme tainneet käydä samoissa kohteissa :-)
  Ylläpidän kaksi blogia, ja haluaisin jakaa linkkiä sinun blogiisi bloglovisa.com-sivustolla.
  Ok näin?
  Ihanaa joulun odotusta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, sinä onnellinen! Asut kauniissa kaupungissa. Minun tyttärenikin on nimetty tuon suloisen kaupungin nimellä :). Ja tottakai blogiani saa jakaa. Kiitos siitä! Mukavaa joulunodotusta!

   Poista
 4. Ihanat talot ja tunnelma. Pääsisinpä joskus noissa taloissa ja puutarhoissa vierailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisassa järjestetään vuosittain ihastuttavia kotikierroksia elokuussa ja näin joulun alla. Näiden lisäksi olen itse käynyt siellä myös ruusujuhlassa kesällä, jolloin pääsin tutustumaan kotien upeisiin puutarhoihin. Suosittelen retkikohteeksi!

   Poista
 5. Siellä oli niin ihanaa, tuntuu jotenkin oudolta, että jotkut todellakin asuvat noin ihanissa kodeissa ja ympräistössä. Ei millään malttaisi odottaa ensi kesään, että on taas avoimet talot:) Ihanaa joulun odotusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä kanssasi! Mukavaa joulun odotusta myös sinulle!

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!