maanantai 2. huhtikuuta 2018

Elämyksiä sielulle ja ruumiille


Yritän parhaani mukaan käydä katsomassa kaikki tekstiilitaidenäyttelyt, jotka osuvat jollainlailla matkojeni varrelle tai ovat päivänmittaisen helpon bussimatkan päässä Lahdesta. Nyt minun, eikä kenenkään Päijät-Hämeen alueella elelevän tekstiilitaiteen ystävän tarvitse lähteä "merta edemmäs kalaan", sillä Lahden keskustan Galleria Uudessa Kipinässä on nyt erityisen upea Raija Jokisen  "Tavallista" -tekstiilitaidenäyttely vielä 8.4 asti. Näyttely on myös myyntinäyttely, joten jos taidesijoitukset kiinnostavat, niin nyt kannattaa sijoittaa myös arvotekstiilitaiteeseen. Näyttelyyn ei ole siisäänpääsymaksua!

Niille jotka syystä tai toisesta eivät tätä hienoa näyttelyä ehdi tai pääse katsomaan, kokosin tämän postaukseni, jossa esittelin minun mielestäni näyttelyn koskettavimmat teokset.

(Kuva yllä: Yksityiskohta teoksesta Takku1.)

Ja jos galleriavierailun jälkeen haluaa vielä ravita sieulua ja ruumista terveellisin herkuin, on Lahteen avattu uusi ihastuttava, pieni ja kotoinen kahvila-ravintola Puro Cafe, josta lisää tämän postauksen lopussa.Olen vallan ihastunut neljän suomalaisen naisen tekstiilitaideteoksiin. Yksi näistä naisista on ehdottomasti Raija Jokinen, jonka teokset saavat minut aina huokailemaan tekijänsä taidoista, materiaaliosaamisesta ja taiteellisesta herkkyydestä. Muita häkellyttävän taitavia naisia ovat mielestäni upeita käsinkirjottuja töitä valmistava Ulla Pohjola, luonnonmateriaaleista huikeita teoksia taikova Anni Rapinoja ja mielettömän hienoja kuvakudoksia työstävä Aino Kajanniemi.

(Kuvissa Raija Jokisen Takku 1 ja Takku 2. joissa molemmissa upeaa kuvakieltä pellavakuidulla työstettynä)

Näidenkin töiden äärellä en voinut kuin olla hiljaa. Kuinka nämä upeat pellavakuidusta ja pellavapyyhkeistä valmistetut henkäyksen kevyet työt sopisivat täydellisesti jonkun kirkon, rukoushuoneen tai humanitääristä apua välittävän järjestön seinälle. Taidokkaissa käsissä valmistunut tasainen työ oli niin kolmiulotteisen näköiseksi tehty, että harmitus teoksen ihmisen puolesta tuntui ihan ihonalla.Tai mitä mieltä olette tästä " modernista tilkkutyöstä"? Ihastuttava ja samalla niin käsittämätömmän taidokas tekstiiliteos, että ihoni menee ihan kananlihalle.

Itsekin osallistuin v. 2001 Husqvarna Vikingin kansainväliseen tilkkutyökilpailuun "Feel Free" vastaavalla tekniikalla valmistamallani teoksella Snowflakes, jossa ompelin ompelukoneella huopapaloja silkkilangoin läpinäkyväksi tilkkutyöksi. (Teoksen koko 140 cm x 140 cm)


Sain kilpailussa satojen osallistujien joukosta ensimmäisen sijan "Ompelukoneen innovatiivin käyttö" -kategoriassa, mutta tuota..... ei tämä minun työni kyllä yllä edes tämän Raijan työn viereen..... Täältä löydät minun muut vastaavalla tekniikalla tehdyt tekstiilitaideteokseni. Lähinnä niitä löytyy sieltä ihan galleria-blogin alusta. (Uskomatonta, mutta galleriasta on unohtunut kokonaan kuvat tästä kotimme seinää verhoavasta Snowflakes -työstä.... Miten noloa! Ja koko galleriani on itseasiassa ihan kaamean epäsiisti, pitäisi varmaan ryhdistyä ja teettää ammattilaisessa nuo kotisivut. Hävettää ihan!)

Mutta takaisin Raijan töihin.....Siis katsokaa nyt. Miten ihania?!!!! Ja miten taidokkaita?!!!! Huoh!!! Menkää ihmeessä katsomaan näitä ihan itse. Olen varma että häkellytte!


Taidenäyttelyn koskettavuus kulutti niin energiaani, että minun oli päästävä jonnekin istumaan ja rauhoittamaan itseni.

Lahteen taide- ja muotoilukoulu Taikan alakertaan (Sammonkatu 8) on avattu jonkin aikaa sitten juuri oikeanlainen kahvila minun makuuni, Puro Cafe.  Kahvila, jossa on kotoinen ilmapiiri, selkeästi valtavirrasta poikkeavat ekologiset sekä terveelliset tarjoamiset ja vähän väkeä, jotta omat tai ystävän ajatukset voi kuulla.Rauhaa, rauhaa ja rauhaa....


Itse olen suosinut Purossa maukkaita tuorepuuroja, jotka vievät nälän sopivasti tekemättä ähkyä tai sokeripiikkiä. Myös 8-vuotias tyttäreni on ihastunut näihin aina taidekoulupäivinään ja 11-vuotias poikani haluaa kotona tuorepuuroja aamiaiseksi.


Näiden ravitsevien kuvien myötä toivotan teille kaikille voimallista huhtikuuta ja täyteläisiä elämänhetkiä! Käykäähan Galleria Uudessa Kipinässä ja Puro Cafessa.

8 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! <3
  On aika kiirus viikko, mutta olisi niin ihana ehtiä tuonna näyttelyyn ja kahvilaankin.
  Ihanaa ja aurinkoista huhtikuun alkua! Toivotaan, että tämä uusi lumi on vanhan surma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi ottavasti ehdit käydä näyttelyssä, uskon että tykkäät teoksista. Siellä on samaan aikaan myös maalaustaidenäyttely ja puuveistosnäyttely. Myös heidän myymälässä on ihania kortteja ja muuta pientä taideteollistatuotetta.

   Poista
 2. Kiitos tästä taidenäyttelyesittelystä! Ihan kuin olisi itsekin päässyt näitä katselemaan.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Todellakin Wow! Käy ihmeessä katsomassa näyttely. Vielä ehtii tämän viikon ajan.

   Poista
 4. Upeita töitä! Täällä pohjoisessa ei valitettavasti näe moisia upeuksia.
  On meillä mahtavia tekstiilitaiteilijoitakin, tykkään samoista kuin sinäkin.

  T. Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä jos teillä pohjoisessa ei ole taidetekstiilinäyttelyitä, kun turisteja on kuitenkin ympäri vuoden runsaasti. Heissä voisi olla ostajakuntaakin.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!