tiistai 4. kesäkuuta 2019

Keijupuutarha luonnonyrteistä lasten kanssa


(Tämä postaus sisältää blogiyhteistyötä  Keijupuutarhapuodin kanssa.)

Vietämme hoitolasteni ja oman perheeni kanssa paljon aikaa metsissä ja ryteiköissä. Hoitoporukkani kanssa metsäretkeilemme lähimetsissä ja lähiryteiköissä vähintään joka perjantai ja oman perheeni kanssa retkeilemme joka sunnuntai, retkilounaan kera, Lahden alueen luonnonsuojelualueilla. Metsässä liikkuminen ja metsän antimista nauttiminen on minulle ja läheisilleni aina mieluista.

Pari viikkoa sitten sain huikean suloisen lähetyksen hoitoryhmääni ilahduttamaan blogiyhteistyön merkeissä Vantaalaisesta Keijupuutarhapuodista. Lähetys sisälsi laadukkaita Fiddlehead -keijupuutarhatuotteita, jotka innoittivat minut samantien tuumasta toimeen ja pikkuruisen luonnonyrttipuutarhan rakentamiseen.


Fiddlehead on Yhdysvaltalainen keijupuutarhatuotteiden suunnittelu- ja valmistusyritys. Heidän tuoteensa tunnetaan tarkoista yksityiskohdista ja laadukkaista valmistusmateriaaleista.


Suurin osa Fiddleheadin tuotteista valmistetaan säänkestävästä hartsista, joten ne soveltuvat käytettäviksi niin sisällä kuin ulkonakin. Suomen oloissa sään vaihetelut talvella ovat kuitenkin niin suuria, että Keijupuutarhapuoti suosittelee siirtämään tuotteet sisätiloihin talven ajaksi.


Sattumoisin samaan aikaan isäni siivosi varastoaan ja tarjosi minulle vanhaa pohjasta läpiruostunutta soikkoa. Tämä soikko oli täydellinen keijupuutarhaamme varten.

Asettelin saamamme tuotteet soikkoon mullan päälle ja annoin hoitolasteni itse metsäretkelle lähtiessämme huomata yllätyksenä mitä pihallemme olikaan ilmestynyt.


Pieni keiju jutteli lasten kanssa tovin ja toivoi, että auttaisimme häntä puutarhan rakentamisessa. Hänellä oli toiveena saada metsäinen puutarha, jossa jokaista kasvia voisi käyttää ihmistenkin ravintona. 

Olemme keränneet villivihanneksia ja villiyrttejä ennenkin hoitolasteni kanssa, joten heti joku hoksasi pihallani nupullaan olevan metsämansikan, joka siirrettiin ensitöiksemme keijun viereen hänen pikkupuutarhaansa.


Niin me sitten lähdimme metsään... tai no tälläkertaa kotini lähiryteikköön, jossa yhden kasvin poistaminen juurineen keijupuutarhaamme tuskin haittaa ketään.Metsästä löysimme lisää kukkivia metsämansikoita, jotka istutimme keijupuutarhaan.

 

Seuraavalla retkellämme etsimme kiviä, jotta saamme keijupuutarhaan polkuja.Ja samalla reissulla omalta pihani perältä löytyi keijupuutarhaan ruohonleikkurin alta pois siirrettäviä ketunleipiä.


Ja naapurin pihalta saimme luvan kanssa ottaa sinne lähiryteiköstä levinneitä metsäorvokkeja.


Löytämistämme kivistä maalasimme myös peiteväri-vesiväri-vernissan avulla pieniä leppäkerttuja keijupuutarhaan pitämään kirvat sieltä loitolla.Ja viimeiseltä retkeltämme löysimme ruokapöytäämme koristeeksi kielokimpun sekä ihanaa, ravitsevaa poimulehteä keijupuutarhaan.Kyllä pikkukeijun nyt passaa nautiskella kesäpäivästä poimulehtien alla.


Oman tyttäreni kanssa löysimme vielä pikkuruisen kuusen kerkkineen, jonka istutimme keijun villiyrttitarhaan.Kylläpä tuli hieno! Keijun kurpitsatalon ovi on saranoilla aukeava, joten syksyn tullen sinne saa sisälle myös valonlähteen. Ehkä vähän salaperäistä ja jännää!Näillä helteillä kasveille saakin kantaa vettä, jotta keijupuutarhan siirtolaiset juurtuvat hyvin.


Ja tähän loppuun vielä kuva suloistakin suloisemmasta keijuvauvasta, jonka keijuäiti oli tuonut suojaan orvokkiruukkumme. Tämäkin suloinen keijuvauva @keijupuurahapuoti #puutarhataika -myymälästä. Kiitos!12 kommenttia:

 1. Kerrassaan ihastuttava! T: Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain! Näissä keijutuotteissa on ihania yksityiskohtia ja päivät hoitolasteni kanssa on niin ❤️❤️❤️❤️

   Poista
 2. Oi, miten ihastuttava keijupuutarha! <3
  Ja on todella upeaa, miten osaat yhdistää tuon kasvatuksen ja opetuksen aina satuun ja käytäntöön. Hoitolapsille jäävät hoitovuosista varmasti todella upeat muistot, mutta myös valtava tietomäärä, jota ei unohda koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Riina! On kiva tehdä työtä josta itsekin nauttii. Minulla on onneksi ilo ollut aina tehdä työtä josta olen pitänyt kovasti, työtä jossa saa elää omien arvojen mukaisesti, omia mielenkiinnonkohteita hyödyntäen.

   Poista
 3. Määäää en kestä miten ihanaa teillä on!!!

  pst. Arvaas mitä tämä kaupunkilainen täällä maalla kaipaa?! METSÄÄÄÄÄÄÄ! Sitä ei ole lähimaillakaan. Pitää mennä kuusi kilometriä ennenkuin pääsee Prikaatin maille. Ja sinne ei pienten kanssa kävellen voi lähteä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, hoh. Elättekö te peltojen keskellä? Ja totta, meillä on aika Mukavaa täällä ihan perusarkea. Ja kesä, se saa kaiken aina vielä ihanammaksi.

   Poista
  2. Tämä kylä rajoittuu toisella puolella peltoihin ja toisella puolella järveen. Ja me asutaan ihan tässä kylil eli keskustassa. Metsää on kylän kummassakin päässä joo, mutta niihin kumpaankin on useamman kilometrin matkat.

   Poista
  3. Oho. Täällä Lahdessa jonkinlaista metsää taitaa olla ihan kaikkien talojen lähellä, ihan keskustassakin.

   Poista
 4. Luonto tarjoaa monipuolisesti materiaalia ja ideoita, kaiken kasvua on niin mukava seurata. Hoitolapsillesi ja omillesi tarjoat ihania kokemuksia. Vaikka omillani ei aikoinaan ollut keijuja, niin omista kukista ja vihanneksista on jäänyt niin hyvä mieli että nyt aikuisinakin harrastuksiin kuuluvat vihannespuutarha ja erilaiset koristekasvit ja puut, hyvinkin erikoisia. Ja kyllä itsekin vielä työntelen erilaisia siemeniä multaan, uteliaana odotellen, viimeksi dragon fruit. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, luonto ja kasvunihme ovat mahtavia kokemuksia niin lapselle kuin aikuiselle. Puutarhassa ja mullan kanssa touhuaminen auttaa myös jaksamaan niin henkisesti kuin fyysisesti, puhumattakaan hyvistä bakteerista, joita puutarhapuuhat ja metsässä liikkuminen elimistölle tarjoaa. .

   Poista
 5. Löysinpä itseni tänne blogiisi, enkä malta lopettaa lukemista taaksepäin. Ihania juttuja olet lasten kanssa tehnyt, saanen vinkkejä käyttää työssäni? Päikän ulkotoiminnan kerhoissa joutuu asioita muokkailemaan riippuen vähän sääolosuhteista ;) Iloa kesäpäiviin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ihana kuulla, että löysit blogini <3! Tervetuloa seuraamaan puuhiamme myös Instagramiin @neulanhaltija tai #perhepäivähoitoneulanhaltija

   Ja tottakai ideoita saa käyttää, ollos hyvä vaan.

   Kaikkea hyvää sinulle ja iloa työhösi sekä kesäpäiviin!

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!