keskiviikko 31. elokuuta 2011

Hirsimökki-blokki variaatioita



Tässä hiukan esimakua siitä, miten monella tavalla hirsimökkiblokkia voi muokata aivan erilaisen lopputuloksen saamiseksi. Blokin mittasuhteet, kaitaleiden leveydet, kaitaleiden leikkaustavat ja värisommitelmat tekevät hirsimökki -blokeista koostuvat tilkkutyöt toinen toistaan mielenkiintoisemmiksi.


...Leveät ja kapeat kaitaleet...


...Kaarevaksi leikatut kaitaleet...


... Palkintopalliksi asetellut kaitaleet...


... Jokainen sivu erivärillä, ommellen aina vastapäiset sivut vuoronperään....


... Jokainen sivu erivärillä...


.... Ilman minkäänalaista sommitelmaa....


... Kahdella värillä ommellen vastapäiset sivut vuoron perään...


... vapaalla kädellä tarkoituksellisesti vinoon leikatut kaitaleet ja vapaa värisommittelu....


... Vain yhden värin erisävyillä ja lopuksi neliön leikkaus vinoksi ja kulmien uudelleen ompelu vastakkaisille puolille...


... Ns juoksevakoira....


.... Vastapäiset sivut vuorotellen ja keskusneliö koostumaan kolmioista....



Eli mahdollisuudet ovat rajattomat. Hirsimökki kannattaa haastaa, lopputuloksena voi olla huvila ; )


Huvikumpu pahvilaatikoista ja maitotölkeistä




Tänään Neulanhaltijalla oli poikkeuksellisesti muutama hoitolapsi piristämässä sateista keskiviikkopäivää. Pienten ollessa päiväunille ja isompien ährätessä Hama-helmi askareiden kanssa, päätti Neulanhaltija korjailla aikansa kuluksi viime keväänä omien lastensa kanssa rakentaman Huvikummun taas leikkikuntoon. Huvikumpu oli mennyt  puolen vuoden aikana aikalailla heikun keikun Neulanhaltijan lasten rajuissa rosvo ja poliisi -leikeissä.


Villa Villekulla on rakennettu kahdesta pahvilaatikosta ja kalustettu maitotölkkihuonekaluin. Lapset ovat maalanneet talon ja huonekalut, Neulanhaltijan työskennellessä liimausten kanssa.


Aaltopahvilaatikosta syntyi vaatekaappi ja tulitikkulaatikoista Herra Tossavaisen sänky ja ruokasalin lipaston laatikot.


Lamppuna on maitotölkin kulma, myös pöytä ja lipasto on askarreltu maitotölkistä. Verhot roikkuvat grillitikuista.


Ja lopuksi vielä Isä-Eifram toivottaa Playmobil -laivasta makoista elämää kaikille lukijoille. Syökää hyvin, niin pysytte pinnalla ; )

tiistai 30. elokuuta 2011

Joitain hirsimökki sommitelmia

Ohessa joitain traditionaalisia hirsimökkiblokki -sommitelmia...









Ja alla vielä yksi valmis peitto, joka on valmistettu pereinteisellä hirsimökki-blokilla. Hirsimökki -blokki on saanut alkujaan nimen siitä, että keskimmäinen neliö (aloitusneliö) on ollut punainen ja sitten kaitaleet (= hirret) ikäänkuin kiersivät punaista neliötä, joka kuvasi mökin tulisijaa. Alla olevassa violetti-vihreässä peitteessä tuo hirsimökin "tulisija" on oranssi.

Neulanhaltija laittaa tässä syksyn mittaan vielä lukuisia kuvia erilaisista hirsimökki -blokkivariaatioista ja  hirsimökkiblokein valmistetuista tilkkupeitteistä. Myös ylläolevista harmaista tilkuista syntyvä peite esitellään pikkuhiljaa tässä aikojen saatossa.




Kuinka valmistetaan hirsimökki -tilkkublokki?

Tekniikoista ensimmäisenä Neulanhaltija esittelee perinteisen ja hyvin muuntautumiskykyisen hirsimökkiblokin. Blokiksi kutsutaan yhtä tilkuista valmistettua palasta, joita toistamalla tilkkutäkin pinta muodostuu. Hirsimökki on näistä blokeista ehkä klassisin.


Tilkkublokin ja tilkkutyön valmistamiseen tarvitset kangasta, sakset, ompelukoneen (käsinompelukin on kyllä mahdollista, mutta jokseenkin hidasta) ja tilkkutyöleikkurin - viivaimen ja leikkuualustan. Jos et omista tilkkutyöleikkuria - viivainta ja leikkuualustaa, niin älä huoli: mittanauha ja sakset hoitavat saman asian. Neulanhaltijakin ompeli kymmenisen vuotta tilkkutöitä ilman kyseisiä tarvikkeita!!! Mutta kun ne sittemmin hankki, on niiden kanssa lähes erottamaton.


Leikkaa kankaista suikaleita. Neulanhaltija leikkasi 4 cm suikaletta tummanharmaista ja vaaleanharmaista kankaista. 3 "tummaa" suikaletta ja 4 "vaaleaa" suikaletta riittää tähän kokeiluun. Neulanhaltija leikkasi suikaleita enemmän, kun tarkoitus on valmistaa näistä ihan oikea peitto.


Aseta "tumma" ja "vaalea" kangassuikale vastakkain ja ompele paininjalan etäisyydeltä suikaleet päästä päähän.


Silitä saumanvara jommalle kummalle puolelle. Leikkaa suikale pätkiksi. Jos laikkaamasi suikale oli 4 cm leikkaa nyt  ompelemasi pötkö 4 cm pätkiksi. Jos leikkasit esim 5 cm suikaletta, niin leikkaa nyt 5 cm pätkiä.


Aseta pätkät oikeat puolet vastakkain toisen "vaalean" suikaleen kanssa, niin että äsken ompelemista pätkistä "vaalea" puoli on alaspäin.


Silitä sauma ommellun kaitaleen puolelle ja leikkaa palat kolmesta tilkusta koostuvaksi neliöksi yllä olevan kuvan osoittamalla tavalla.


Aseta äsken leikatut tilkut "tumman" kaitaleen päälle oikeat puolet vastakkain niin, että viimeisenä ommeltu "vaalea" kaitale on tilkussa alimpana. Ompele taas paininjalan etäisyydeltä kaikki tilkut kiinni kaitaleeseen yhdeksi pötköksi.


Silitä ommeltu sauma ja leikkaa tilkut kuvan osoittamalla tavalla.


Ota taas "tumma" kaitale ja ompele tilkut siihen kiinni oikeat puolet vastakkain niin, että äsken ommeltu "tumma" tilkku on alimpana.



Silitä sauma ja leikkaa kuvan osittamalla tavalla.


Aseta "vaalea" kaitale alle ja äsken ommellut tilkut sen päälle jonona oikeat puolet vastakkain niin, että äsken ommeltu "tumma" tilkku on alimpana.


Silitä ja leikkaa kuvan osoittamalla tavalla.


Aseta "vaalea" kaitale alle ja äsken ommellut tilkut taas jonona sen päälle oieat puolet vastakkain niin, että äsken ommeltu "vaalea" tilkku on alimpana.


Silitä ja leikkaa valmiit hirsimökkiblokit irti toisistaan ja sommittele niistä haluamasi kuvio. Seuraavassa päivityksessä Neulanhaltija laittaa teille kuvia erilaisista kuvioista, joita näistä blokeista voi väännellä.

Syksyn aikana Neulanhaltija esittelee teille, rakkaat lukijat, useita eri tilkkutyöblokkeja ja niista koottuja peittoja. Sekä tilkkutyön valmistuksen alusta loppuun asti. Myös huovutusmalleja ja ohjeistusta on tulossa.

Tilkkutöitä ja pehmoja


Koska viikonloppuinen metsäretki Maileg -pupujen ja hiirulaisten kanssa oli niin mukava, halusivat muutkin Neulanhaltijan kotona asustavat pehmot lähteä retkeilemään. Tässä hirsimökkitekniikalla valmistetun "Hempeät sydämet" -tilkkupeiton päällä nököttää "Naksu" -kani. Tilkkutäkin neulanhaltija on ostanut kirppikseltä eurolla. Täkki on puuvillatilkuista teollisesti valmistettu varmaankin jossain kaukomailla. Täkissä oli ostohetkellä rispaantumia siellä täällä, koska saumat olivat liian kapeiden saumanvarojen takia liestyneet. Neulanhaltija kuitenkin arvosti kenties pientenkätten valmistamaa peitettä niin paljon, että korjasi peitteen applikoimalla siksak-ompeleella sydämiä jokaisen rispaantuneen kohdan päälle. Nyt peitto on kuin uusi.


"Naksu"-kanin ja sen kymmenkunta sisarusta Neulanhaltija suunnitteli ja ompeli joskus 1990-luvulla. "Naksu" -kanin sisarukset neulanhaltija möi Oulun Rotuaarilla pääsiäismyyjäisissä, tienaten samalla opiskelurahoja itselleen. Missähän sisarukset lienee tänä päivänä?



Lähikuvia applikaatioista...


Myös kolme pientä Tilda -lammasta hinkuivat viimeisille kesänurmille. Tässä lampaat lepäilevät neliöistä valmistetun tilkkupeiton päällä.

lauantai 27. elokuuta 2011

Kerttu-Kerholaiselle ja Reissu-Roopelle


Neulanhaltijan arkea tahdittavat  koulut ja kerhot: Pikkuväen vieminen, hakeminen, evästäminen ja  reissuilta kotiin odottaminen on paljon mukavampaa, kun joka syksy "suureen maailmaan" mukaan lähtee jotain uutta ja äidin valmistamaa. Tänä vuonna neulanhaltija valmisti pikkuväelle pöllökassin, jonka idea jäi pyörimään pääkoppaan kesäiseltä IdeaParkin vierailulta. Neulanhaltija bongasi saman tyylisen kassin yhdessä ihanassa pikkumyymälässä, mutta kassin hintalappussa komeillut hinta oli sillä hetkellä budjetille valitettavasti liian suuri. Niinpä eräänä iltana ompelukone surrutti neulanhaltijan käsittelyssä kerholaiselle ihkaoman pöllökassin kaapista löytyneistä jämäkankaista.



Samalla innolla tuunautuivat peruskerhotossutkin. Nips ja naps, satiininauharusetit tossujen päälle ja Voila`, tossut eivät kalpene enää edes juhlakenkien vierellä.



Tässä myös vinkkinä jokaiselle Reissu-Roopelle huippu-tarpeelliset kaulapussukat. Pussukkaan mahtuvat Reissu-Roopen nimilappu, vanhempien puhelin numerot ja kotiosoite. Nämä vetoketjusuulla varustetut matka-kaverit ovat reissanneet neulanhaltija lasten kaulassa niin huvipuistot kuin isot ostoskeskuksetkin. Pussukat valmistuivat neulanhaltijan käsittelyssä heti, kun yksi lapsista teki katoamistempun toissakesänä ensimmäisellä visiitillämme IdeaParkissa.

perjantai 26. elokuuta 2011

Honkien huminaa ja pari pikaisesti valmistuvaa korua


Nämä hongat Neulanhalija valmisti kotinsa takan päälle muistuttamaan metsästä, josta hän lumettomaan aikaan ammentaa suuren osan luomisvoimastaan.


Hongat ovat sisältä onttoja, mutta niin paksuseinäisiä, että pysyvät ilman tukea pystyssä. Ne on valmistettu suomenlampaanvillasta kaavanavulla huovuttaen. Pesukone on tässäkin projektissa hoitanut honkien vanutuksen.


Materiaalit näihin ja muihin huovutusprojekteihinsa Neulanhaltija tilaa joko Ylistaron kehräämöltä tai Pirtin kehräämöltä. Heidän villan laatunsa on hyvin huopuvaa ja hintansa kohtuullisia. Myös molempien palvelu on erittäin luotettavaa ja ystävällistä.


Joskus Neulanhaltijan mielen täyttää halu näpertää jotain pientä ja nopeaa suurien huovutus- tilkkutyö- ja taidetekstiiliprojektien lisänä. Tässä muutama päivä sitten sadepäivän iloksi syntyneet korut. Sormus on valmistettu vanhan hopeasormuksen aihioon. Nips, naps; Pikaliimaa ja mini yoyo-rosetti sekä helmi ja sormus oli valmis. Rannekoruun on kiinnitetty vanhoista paidoista Neulanhaltija isoäidin ratkomat paitanapit. Lankana rannekorussa on kumilanka.


Lähipäivinä Neulanhaltija aloittaa myös bloggaamaan lukuisten tilkkutekniikalla valmistettujen peitteidensä, leluprojektiensa ja kansainvälistä mainettakin niittäneiden tekstiilitaideteosten esittelyn. Menneenä kesänä Neulanhaltijan taidetektiilejä oli nähtävillä kuukauden ajan Anttolan Wanhassa Wiljamakasiinissa, näyttelyssä "Hiljaisuuden Hyväilemät".