maanantai 25. helmikuuta 2019

Konekirjontaa ja aplikointia villahuopatossuihin



(Sisätää blogiyhteistyötä Husqvarna Viking Suomen kanssa)

Käväisin lauantaina Husqvarna Viking Suomen ja Pfaff Suomen järjestämässä bloggari-tapaamisessa Vantaankoskella tapaamassa Husqvarna Vikingin markkinointiväkeä ja bloggarikolleegoitani Sormustin -blogin Annia, Kototeko -blogin Sannaa, Hommahuone -blogin Sanne-Maijaa, Mehukekkerit -blogin Veeraa, Pomada -blogin Saija-Elinaa ja Punatukka ja kaksi karhua -blogin Hannaa. Jutustelun ohella valmistimme mm. konekirjontaa ja tohveleita. 

Minä opettelin samalla konekirjotun applikaatiokuvion suunnittelua PREMIER +2 -ohjelmalla ja applikointikuvion valmistusta Designer Topaz 50 -kirjontakoneellani. Tästä opettelustani olen koonnut muistini virkistykseksi tähän postaukseen kuva-kuvalta-ohjeistuksen konekirjotun kuvan digitoinnista. Siinä monen monta vaihetta, vaikka kukkakuvio, jonka tohveleihini valitsin, olikin hyvin yksinkertainen.


Upeat, laadukkaat ompelumateriaalit villatohveleihini ja muihinkin tuleviin projekteihini sain  yhteistyölahjoituksena Iskun tehtaanmyymälästä.



Tohvelien kaava piirrettiin omasta jalasta. Minulla oli heti visio työstää kukka-aiheiset tohvelit terassitohveleiksi. Kukka-aiheen tohveleihin halusin opetella digitoimaan alusta pitäen. Kukan lehdet sensijaan halusin työstää vapaalla konekirjonnalla, jokaisen lehden omannäköisekseen.


Itsesuunniteltujen kuvioiden ja netistä löytyvien clipart -kuvioiden suunnittelu kirjonnoiksi tehdään PREMIUM +2 Create - ohjelmassa. 


Load a Picture into the Paint Window - kohdasta löytyi Quick Create -valikko ja sieltä Load a picture -kohta, jonka kautta valittu kuvio voitiin siirtää PREMIER +2 -ohjelmaan.


Netistä löytyi vaikka millaisia yksinkertaisia selkeäviivaisia kukkakuvia.


Minä valitsin lukuisten kukkien joukosta kurttulehtiruusua tai juhannusruusua muistuttavan ääriviivoin piirretyn ruusun kuvan.


Kun ruusu oli siirrettu PREMIER +2 -ohjelmaan. Sen kooksi päätettiin 60 mm.
 

Väreiksi halusin kukkakirjontaani kahta eri väriä, vaalenapuaista ja keltaista.


Kuva suurennettiin tietokoneen näytölle mahdollisimman suureksi.


Ja kuvan värialueita kumittiin, jotta kuvalle saatiin kaksi selkeästi erillistä värialuetta.


En halunnut tossuihini applikoitavaan huopakukkaan perinteistä applikaatiokirjontojen satiiniommelreunaa, vaan tikkityypiksi valittiin kaksoistikki, joka piirrettiin kuvioon hiirellä Create Area or Line -toiminnon avulla.

Kaksoistikkauslinjat tekevät minusta applikaatiokuvioista kevyemmän näköisen.


Pistojen piirtämisen jälkeen, kaksoistikkipistoille valittiin haluttu pituus, 1,5 mm.


Seuraavaksi digitoitiin kukan toinen värialue. Värialueiden väliin laitettiin STOP-komento, jotta kone ymmärtää pysäyttää kirjonnan ja ilmoittaa kirjojalle applikaatiokuvion reunojen leikkauksen ajankohdan.


Kukan keskusta täytettiin täyttötikeillä Quick Stitch and AutoHole -painikkeesta.


Halusin kuitenkin suurentaa hieman kukankeskustan reikäkohtia, joten se tehtiin manuaalisesti hiirellä "palloja" siirrellen.


Myös täyttötikkialueen pistonsuuntaa vaihdettiin ja niiden tiheyttä väljennettiin, koska kyseessä oli applikaatiokirjonta, eikä pistojen tarvinnut täyttää kukan keskustaa kovin tiheästi.


Ja vihdoin kuvio oli valmis ja se tallennettiin (Export / Save as -toiminnoin) ja siirrettiin muistitikulla Designer Topaz 50 -kirjontakoneeseeni. JEE!!!! Nyt näitä kukkakuvioita voi kirjoa vaikka sataan tuotteeseen vailla huolenhäivää. Kaikista tulee täsmälleen samanlaisia! JEE!!!!


Aplikaatiokuvan tein ihastuttavasta käsinvärjätystä merinovillasta. (Kiitos, Irene!)


Ensin kirjontakone kirjoi digitoimamme kaksinkertaisen tikin ruusun ympärille.


Tämän jälkeen sain lainaan ihanat kirjonta- applikaatiosakset (Micro Tip Embroidery), joihin ihastuin niin kovin, että tilasin heti itselleni samanlaiset. Näissä saksissa oli suuret tarttumareijät minunkin paksuille sormilleni ja ne olivat todella tukevat ja terävät! Näillä saksilla leikkasin vaaleanpunaisen villanlevyn pois kukan reunoilta.


Seuraavaksi kone kirjoi kukan keskustan.


Kukan lehdet tein vapaakirjontana manuaalisesti itse jokaista lehteä sormillani liikutellen.


Lehtiruodin tikkasin vapaana kirjontana.


Tossujen pohjat ja päälliset tuettiin todella paksulla silittäen liimautuvalla tukikuitukankaalla.


Ja niin ne villaiset terassitossut sitten valmistuivat, että hups vain. Ja todellinen hups tuli heti niitä sovittaessani, sillä vasta sitten tajusin, että minun rakkain Villeroy&Boch Wild Rose terassitee-kuppini on aivan samaa sarjaa tossujen kanssa. Alitajuntani oli työskennellyt suunnitteluprosessissa niin, ette itse edes tajunnut yhtäläisyyttä. IIKS!!!!


Tossut sopivat myös sävyiltään hienosti olohuoneemme uusiin kivityynyihin, jotka ompelin myös Iskun tehtaanmyymälästä saaduista villahuovista. Kivityynyt siirtyvät myös terassityynyiksi säiden lämmettyä.


Villatyynyjen valmistuksesta postaus löytyy täältä.



Lepposia kevättalven päiviä teille! Kevät tulee jo aivan pian. HIP HURRAA!!!!!

7 kommenttia:

  1. Kauniit tossut tuli! Nyt vaan digitoimaan vaikka ja mitä kuvia 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja kiitos myös "seikkailuseurasta" Vantaalla! Joo, nyt vasta oikein itsekin ymmärrän tän kirjontakoneen mahdollisuuksia juuri tuota sarjaompelua/kirjontaa ajatellen. Yhden tuotteenhan kirjoo pikaisesti ihan koneparsinnalla/vapaakirjonnalla itsekin, mutta jos tekee monta tuotetta samalla kirjontakuvalla, niin silloin kyllä tämä kone nopeuttaa työntekoa huomattavasti. Ja myös silloin jos kirjottava kuva on hyvin vaikea, kuten esim nuo harry Potter -teemaiset kirjontakuvat olivat. En minä sellaisia olisi osannut itse kirjoa.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Ovat myös ihanan tuntuiset jalassa. Ovat olleet käytössä itseasiassa valmistumisensa jälkeen sisällä ja terassilla talsiessani koko ajan.

      Poista
  3. Kauniit tossut ja tyynyt! Onpa mielenkiintoinen ompelukone, kun sillä saa tehtyä omia kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja kyllä, Designer Topaz on kylä mielenkiintoinen kone. Joku vapaapäivä pitää ihan ottaa kunnolla aikaa ja perehtyä koneeseen ja sen mahdollisuuksiiin oikein urakalla. Joku tilkkutyökin olisi mielenkiintoista tikata tällä koneella. Valmiita jo digitoituja tikkausmalleja löytyy netistä vaikka kuinka paljon ja itsekin voi tietysti suunnitella vaikka millaista koukerotikkausta :)

      Poista
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!