maanantai 3. lokakuuta 2011

Tilkkutyön tikkaus ompelukoneella - miten se oikein tapahtuu?



Tilkkutöitä tulee usein tarkasteltua vain niiden paraatipuolelta. Nurjapuoli eli tausta jää useasti vaille huomiota. Tilkkutyön taustasta voi kuitenkin päätellä hyvin paljon tilkkutyön tekijän ompelutaidoista, tilkkutyön valmistustekniikasta tai jopa tilkkutyön laadusta ja tekijän valmistusmateriaalien arvostuksesta.


Tässä päivityksessä Neulanhaltija käy lyhyesti läpi tilkkutyön tikkausta ompelukoneella ja tilkkutyön nurjan puolen valmistusta. Yllä olevat kaksi kuvaa ovat samasta juoponpolku-tekniikalla valmistetusta täkistä. Toinen kuva täkin päältä, toinen alta. Käsintikkausta ja käsin tikattuja tilkkutöitä Neulanhaltija esittelee joskus myöhemmissä päivityksissä.


Tikkausta varten tilkkutyön tilkkublokit ommellaan tilkkujonoiksi, yksittäisiksi blokeiksi tai tilkkupinnaksi. Yhtenäisen kerralla tikattavan tilkkupinnan maksimi kooksi Neulanhaltija suosittelee 1 m x 1,5 m. Tällöin työtä on vielä helppo käännellä ompelukoneessa tikkauksen aikana. Tikkausalueen ompelun jälkeen työ silitetään huolella ja harsitaan reilun kokoiseen vanuun ja taustakankaaseen tasaisin pistoin ja tasaisin pistorivivälein.


Jos vanu ei riitä, sen voi yhdistää joko käsin tai koneella. Käsin yhdistämistä yllä olevan kuvan tavalla Neulanhaltija suosittelee tekokuituvanuille, jotka ovat kuohkeita ja ompelukoneyhdistystä puuvillavanuille, jotka ovat lituskaisia.


Kun blokit, blokkijonot tai blokkialueet on tikattu, ne yhdistetään toisiinsa. Nyt mielikuvitus on paikallaan, sillä tikkaustapoja ja tikattujen blokkien yhdistämistapoja on monia. Tässä Neulanhaltija esittelee kolme yleisintä yhdistystapaa. Tikkausmalleja tulee pikkuhiljaa Neulanhaltijan omien tilkkupeittojen esittelyn myötä.


Tapa 1. kohta A

Blokit, blokkijonot tai blokkialueet yhdistetään toisiinsa ompelemalla tilkkupeiton oikeanpuolen tilkut toisiinsa. Vanu ja nurjanpuolen kangas jätetään ompelematta.


Tapa 1. kohta B

Vanut yhdistetään toisiinsa käsin löyhin pistoin. Vanujen yhdistämisen jälkeen takakappaleen saumat ommellaan käsin pienin siistein huomaamattomin tai hyvinkin koristeellisin ja näyttävin pistoin.


Tässä esimerkki tavan 1 mukaan työstetystä tilkkutäkin taustasta. Tilkkublogit ja taustakankaat ovat tässä peitteessä olleet tikkausvaiheessa neliöitä.


Ja tässä kuva yllä olevan tilkkutäkin paraatipuolesta.


Tapa 2. kohta A

Blokit, blokkijonot tai blokkialueet yhdistetään toisiinsa ompelemalla tilkkupeiton oikeanpuolen tilkut ja vanut toisiinsa. Nurjanpuolen kangas jätetään ompelematta.



Tapa 2. kohta B

Vanun saumanvarat leikataan hyvin kapeiksi ja taustakankaan saumanvarat avataan. Avattujen saumanvarojen päälle ommellaan käsin pienin pistoin kaitale.


Tämä peiton tausta on työstetty tavan 2 mukaan. Taustakankaatkin on tehty tilkuista, koska näin Neulanhaltija halusi hyödyntää kaikki kyseisen peiton jäännöskankaat ja muut kaapin jämäkankaat.


Tässä ylläolevan peiton paraatipuoli.


Tapa 3. kohta A

Tämä tapa sopii pienille koneommeltaville peitoille, joihin ei haluata koristeellisia tikkauksia. Asteta tasaiselle pinnalle hyvin silitetty taustakangas ja sen päälle vanu. Tikkaa ensimmäinen tikattava suikale oikeapuoli ylöspäin taustakankaan ja vanun muodostaman "pannukakun" päälle.


Tapa 3. kohta B

Aseta Toinen tikattava kaitale edellisen päälle oikeat puolet vastakkain ja tikkaa kaitaleet ompelukoneella yhteen toisesta reunasta. Tee näin jokaisen kaitaleen kanssa.


Yllä oleva tilkkutäkki on työstetty tavan 3 mukaisesti, mutta kuitenkin niin, että tilkkublokit on tikattu ensin kaitaleina yhtenäiseen vanulevyyn ja sitten yhtenäiseen taustakankaaseen tavan 3 mukaisesti.


Lopuksi yllä oleva tilkkutäkki on vielä tikattu pienin rasti tikkauksin ompelukoneella jokaisen blokin keskeltä.


Lopuksi käytetäämpä tikkaustapaa 1,2 tai 3, huolitellaan työ ompelemalla ja tikkaamalla siihen raunakaitale. Reunakaitale voi olla hyvin kapea tai todella leveä. Tärkeintä on, että se työstää reunat kestäviksi ja toimii silmälle tilkkutyön huoliteltuna kehyksenä. Mitä leveämpi kaitale, sen huolellisempi tikkaus tulee tehdä myös reunakaitaleeseen.

Huolella tikattu tilkkutäkki säilyy ehjänä ja muodossaan vielä tuleville sukupolvillekin!!!


2 kommenttia:

  1. Vielä on neljäs tapa, nimittäin nyt voi Suomessakin tikkauttaa tilkkutyön longarm-koneella, joka tekee upeat tikkauskuviot. Töölön Tilkkupaja tarjoaa tällaista palvelua. Olen tikkauttanut useita töitäni näin ja tulos on ollut hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Linkki töölön tilkkupajaan löytyy tästä http://toolontilkkupaja.blogspot.fi/. Mahtava paikka ainakin blogin perusteella. Itse en ole vielä Longarn-tikkausta kokeillut.

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!