maanantai 21. syyskuuta 2015

Käsinuket ristiriitatilanteiden ratkaisuun


Minun piti postata tänään kirjatuunauksistani, mutta siirränkin sitä vielä muutamalla päivällä. Eilen nimittäin tutustuin niin mielenkiintoiseen kirjaan, (joka johti väitämättä muutamaan ompeluprojektiin,) että siitä on ihan pakko postata heti.

Naapurissamme asuu kasvatus- ja hoitotyöhönsä intohimolla suhtautuva perhepäivähoitaja, jonka kanssa teen välillä pieniä yhteistyöprojekteja. Eilen illalla jutustelimme pihalla opinoistani ja sain kuulla häneltä mielenkiintoisista ristiriitaharjoitteista, joita he olivat lapsiryhmän kanssa työstäneet Häijyherneitä ja lempeyslientä -kirjan pohjalta. No, kuten tapanani on, minun mielikuvitukseni ja ompelukoneeni alkoi surista pian juttuhetkemme jälkeen ja tänään heti aamusta valmistui liuta nukketeatterihahmoja naapurin lapsiryhmälle kirjan tapahtumien esittämiseen nukketeatterin keinoin.


Tämä kirja pitänee ehdottomast hankkia myös omaan käsikirjastooni. Sen sisältämät harjoitteet sopivat hyvin sekä varhaiskasvatukseen, että koulumaailmaankin. Harjoitteissa käytetään ristiriitatilanteiden ratkaisuun monipuolisesti tarinointia, draamaa, liikuntaa, käsitöitä ja askartelua.


Kirja itsessään sisälsi ohjekaavat niin paperisten tikkueläinten kuin huopakankaisten käsinukkejenkin valmistukseen. Minä hyödynsin näitä valmiita ideoita. Ompeluohjeita kirja ei sisältänyt. Itse en olisi niitä tarvnnutkaan, mutta uskon että monet tarvitsisivat.

Ompelin käsinuket Husqvarnalta saamallani Opal 670 -ompelukoneella. Eläinten kasvot tein koneparsintatejalalla kaavapaperin läpi ommellen.Ompelin kaavapaperin läpi vain tukiompeleet, jonka jälkeen revin kaavapaperin pois ja täydensin ompeleet vahvemmin ompelein koneparsintatekniikalla.

Husqvarnoissa yksi parhaita ompelua helpottavia ominaisuuksia on puolaaminen lanka neulansilmässä. Taas sain hyödyntää sitä, kun alalanka loppui kesken parsinnan. 

Käsinukkehahmoissa käytin jokaisessa samaa pohjakaavaa, joka on lapsen käteen sopiva. Korvilla, kuonoilla, sarvilla, hännillä ja värillä sai sitten työstettyä jos jonkin moista eläintä. Tästäkin jääkarhun pennun näköisestä nukesta on tulossa lammas.
Jokaiseen hahmoon tein jotain kolmiulotteista uloketta.
Aika lystikkäitä tuli. Nopea projekti, joka toi hymyn huulille. Kiva sateisen maanantaipäivänpiristys, jota oma tytär seurasi tarkasti vieressä. Nyt minulta on tilattu hänelle pupu-käsinukkeja, kunhan vain pääsen esin kangaskauppaan ostamaan huopakangasta tai huopaista villakangasta.
Mukavaa alkavaa viikko teille jokaiselle! Neulanhaltijan työhuoneen Nukketeatteri "Kirjastoretki" on huomenna esitysretkellä Jalkarannan kirjastossa klo 18. Esitys on ilmainen! Tervetuloa!!!

2 kommenttia:

  1. Olet kyllä huippu. Ja mikäs sen parempaa tytölle kun äiti ompelee kaikkea kivaa!!! Varmasti lapset tykkää! T: Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On ilo ommella yhdessä lapsen kanssa hänen toiveidensa mukaan. Siitä nauttivat sekä äiti että lapsi.

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!