torstai 13. helmikuuta 2020

Brion lastenkangaspuiden loimitus


Olemme tutustuneet perhepäivähoitolasteni kanssa kankaankudontaan. Jokainen 4.-5-vuotias lapsi on valmistanut ohjauksessani pikku-maton tai pannualusen tms kudontatyön.


Ensin minun oli kuitenkin luotava loimet varastossani oleviin viisiin Brion lasten kangaspuihin.

Tässä postauksessa selitän kuva kuvalta lastenkangaspuiden loimituksen. Sama loimitusohje käy niin Brio-merkkisiin kuin Micki -merkkisiin lastenkangaspuihin. Omat lastenkangaspuuni olen ostanut 2,5 - 10 € hintaan käytettyinä kirpputorilta.

Olen tehnyt tämänkaltaisen postauksen tänne blogiin aijemminkin. Vanha Brio kangaspuiden loimien laittaminen -postaus on ollut yksi luetuimpia ja eniten kommentteja kerännyt postaukseni vuosien varrella. Tässä nyt sama postaus, mutta uusin kuvin ja uusin tekstein.

Olisipa kiva kuulla, jos joku tämänkin postauksen lukijoista, innostuisi kaivamaan omat vanhat Briot varaston kätköistä ja antaisi niiden taas paukkua. Tai että joku, tämän postauksen luettuaan, haluaisi pelastaa lastenkangaspuut kirpputorilta kotiin, oikeaan käyttöön.


Kangaspuiden loimet voivat olla monenlaisesta langasta tehty. Suosittelen kuitenkin, että loimi on tukevaa lankaa, joka ei rispaannu tai katkeile helposti, eikä myöskään ole liukasta käsitellä. Itse käytin tukevaa puuvillaista kalastajalankaa, jota olen saanut lähes 30-vuotta sitten mummoltani.


     (Kuva yllä Brio lastenkangaspuiden laatikossa tulleesta ohjelehtisestä)

Jos haet lasten kangaspuut varastostasi tai kirpputorilta, tarkista, että kangaspuiden puu- ja muoviosat ovat ehjät! Niissä ei saa olla halkeamia eikä lohkeamia. Myös kangaspuiden tukkien välilllä kulkevat valkoiset langat (eli kuvassa näkyvät pystyssä olevat langat kangaspuiden keskellä ja molemmissa reunoissa) ovat paikoillaan ja ehjät. Nämä langat siirtävät luhaa ja pirtakaidetta kudonnan aikana ylös ja alas sekä loimilankoja ja varpapuuta loimi- ja kangastukille.

Kangaspuun osat:

1) Loimitukin vipu
2) Loimiviriö
3) Luha
4) Loimitukki
5) Sukkula ja sen ympärille pyöritetty kude
6) Kangastukki
7) Pirtakaide
8) Luhan pirtavälit
9) Varpapuu

Helpot kuvalliset ohjeet kangaspuiden loimitukseen:

1) Päätä kudonnaisen haluttu leveys. (Minä käytin koko Lasten kangaspuiden pirtakaiteen mahdollistaman leveyden eli 20 cm = 40 loimilankaa)  Jos taas haluat kapeammaksi kudotun tuotteen, niin esim. 15 cm leveään tuotteeseen tarvitaan 30 loimilankaa.

2) Päätä kudonnaisen pituus. Lisää päätettyyn pituuteen jonkin verran ylimääräistä. Esim. jos haluat kutoa 100 cm tuotteen, niin loimilankojen on oltava vähintään 120 cm, sillä lankojen solmuihin kuluu lankaa. Kaikkien lankojen on oltava myös saman mittaisia.


3) Solmi loimilangat yksitellen varpapuuhun kangaspuiden loimitukin puolella. Tarkista, että solmu on pitävä. Pujota samalla jokainen loimilanka yksitellen kohdan 4) ohjeen mukaan sekä punaisen pirtakaiteen että puisen luhan pirtojen läpi.


4) Pujota loimilangat yksitellen punaisen pirtakaiteen väleihin ja puisen luhan pirtaväleihin. Huomaa, että reunimmaisen punaisen pirtakaiteen väliin tulee 2 loimilankaa, jotta reunasta tulee tukeva! Puisen luhan pirtaväleihin sen sijaan tulee yksi loimilanka jokaiseen väliin.


Loimilangat pujotettuna puisen luhan läpi.


5) Vedä loimilangat varovasti, mutta napakasti kireälle kangaspuiden etupuolelle. Kts. ohje 6).


6) Pyydä joku avuksesi kiristämään loimilankoja kangaspuiden etupuolelta, samalla kun pyörität loimilankoja tiukasti loimitukille.


Loimitukille loimilankojen pyöritys tapahtuu tätä punaista hammasratasta  manuaalisesti kädellä pyörittämällä.


On tärkeää, että loimilangat ovat tiukalla ja hyvässä järjestyksessä.


7)  Sido loimilankojen päät kangastukin puolen varpapuuhun napakoin solmuin. Muista tarkistaa samalla, etteivät loimilangat mene toistensa kanssa ristiin vaan ovat yhdensuuntaiset.

Fiksua on sitoa kaksi lankaa kerrallaan, mutta minä viisien kangaspuiden samanaikaisessa loimituksessa vähän oikaisin ja solmin (tässä kuvassa) loimet neljän langan nippuihin.Kas näin.


8) Ennen varsinaista kudontaa on hyvä kutoa vähän "turhaa", jotta loimilangat järjestyvät lopulliseen oikeaan asentoon. Kuteena voi käyttää kapeaa räsyä, lankoja, olkia, oksia ym. Me käytämme toisen mummoni vanhoista lakanoista ja vaatteista, reilut 20-vuotta sitten, leikkaamia matonkuteita.


9) Kutominen näillä puilla on helppoa ja yksinkertaista. Käännät vain vuoron perään loimitukin vipua etukautta alas ja takakautta alas. Käännösten välillä pujotat kudesukkulan loimilankaviriöstä puolelta toiselle.


Joka toinen loimilanka on siis vuoroin ylhäällä ja vuoroin alhaalla.


Sukkula ja viriö


10) Kun olet heitellyt sukkulaa neljä tai viisi kertaa puoleta toiselle voit aloittaa kankaan kudonnan. 

Jos samaan loimeen työstetään usieta kudonnaisia, niiden väliin on hyvä laittaa (päättelysolmuja varten) esimerkiksi maito- tai mehutölkistä leikattu suikale. Kudonnaisia poistettaessa loimilangat katkaistaan pari kerrallaan esim. kartonkisuikaleiden puolesta välistä samalla langat solmien vuorotellen kudonnan molemmin puolin. Muistathan solmia puolisolmuun myös loimilangat ettei ne luiskahda pirran läpi.

 
Sama päättely esim. merimiessolmuin tehdään kudonnaisen molempiin päihin.


Ja tosiaan näillä kangaspuilla onnistuu myös ns.  luova kudonta, jossa kuteet pujitellaan loimikankoihin epäsymmetrisesti neulalla. Itse olen tehnyt luovalla kudonnalla tekstiilejä, joita löydät TÄÄLTÄ.


Oikein mukavia kankaankudonta hetkiä teille ihan jokaiselle!!! Ja tulkaahan seuraamaan @neulanhaltija -sivuja myös instagramiin ja facebookiin <3

4 kommenttia:

 1. Iso on homma aloituksessa mutta lasten ilo uuden oppimisesta ja lopputuloksista on käsin kosketeltavissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Onneli ❤Loimitushomma ei itseasiassa ole kovinkaan työläs. Siihen toimeen ryhtyminen sensijaan on työläämpää. Mutta kun toimeen tarttuu se tulee tehtyä, Niihän se on vähän kaikessa tekemisessäkin. Ja lopputulos on todellakin vaivan väärti 😍

   Poista
 2. Kiitos! Edellinenkin postaus oli käytössä kun esikoiselle hommasin kirpparilta alle kympillä Brion puut. Mietin juuri tätä lukiessa oliko edellisistä loimista vielä jäljellä jotain. En ollut edes tajunnut tarjota 5v:lle kutomista. Toisaalta osin siksi että hän ei ole niin kiinnostunut käsitöistä kuin esikoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, että postauksestani on ollut apua teidän kangaspuidem loimituksessa. Ja tosiaan jotkut asiat vain unohtuvat käydä läpi useamman lapsen kanssa. Minä poden usein huonoa omaatuntoa, kun tulee niin vähän esim. Piirrettyä perheenä yhdessä. Hoitolasten kanssa piirrän paljon enemmän. Ja esim neulomiseen ja virkkaamiseen sain jotenkin omat poikani opetettua ennen koulun lankatyötunteja, mutta tyttäreni ei ole oikein itse asiasta innostunut, niin vieläkin on opettamatta... no, onneksi hänellä on tosi hyvä käsityön ope koulussa 🙏🏻

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!