perjantai 21. lokakuuta 2011

Miten crazyquilt -tilkkutyö valmistetaan?



Neulanhaltija löysi muutama päivä sitten käsinveistetyn nuken kehdon Lahden SPR:n Kontti -kirpparilta kympillä. Kehdossa oli ostohetkellä tuulipukukankaasta ommellut  valkoiset petivaatteet, jotka oli koristeltu kaunein pitsein. Petivaatteiden kahisevuus ja kiilto ei oikein passannut yhteen Neulanhaltijan maun kanssa, joten pitsien irrottamisen jälkeen ne päätyivät roskikseen. Uusi petivaatteiden valmistusprojekti oli siis saanut alkunsa...


Tekniikkana Neulanhaltija päätti käytää crazyquilt-tekniikkaa, jota onkin jo esitelty edellisessä päivityksessä. Peittoa varten Neulanhaltija kaivoi kangaslaatikoista pieniä puna- ja sinisävyisiä tilkkuja ja nauhojen sekä pitsien pätkiä. Aluslakana-, tyynyliina- ja patjakangas löytyivät Lahden Sinooperin Tilda-alennusmyynnistä.


Kehto sinällään oli jos ostohetkellä hyvässä kuosissa. Se oli hyvässä maalissa ja erittäin tukeva. Kehto oli luonteeltaan ja vahvuudeltaan aivan erilainen kuin kirppareilta Neulanhaltijan bongailemat teollisesti valmistetut rimpulakehdot. Onneksi niihin rimpuloihin ei ollut tullut vielä sorruttua....


Kiitos sinulle tämän pikkukehdon nikkaroinut puuseppä!!! Tämä kehto saa meillä kodin, jossa sitä arvostetaan!


Kehdon crazy-tekniikalla valmistettavaa tilkkupeitettä varten Neulanhaltija leikkasi ensin halutun peiton kokoisen puuvillavanupalan. Vanun päälle asetettiin ensimmäinen tilkku. Puuvillavanua Neulanhaltija ostaa Soilin Käsityötarvikeen nettikaupasta.


Ja tämän päälle toinen.


Ommeltiin sauma.


Ja oijottiin sauma huolella.Tällä tavoin työstäen, peitto tikkautuu samalla kun valmistuu. Huomioitavaa on kuitenkin se, että blokin (joka tässä tapauksessa on koko nukenpeitto) koko ei kannata olla kovin suuri. 20 cm x 25 cm alkaa olla jo maksimikoko.


Lisätään kolmas tilkku kahden aijemman päälle ja ommellaan. Tilkut voivat olla muodoltaan aivan mitä vain: kolmioita, neliöitä, kaitaleita...


Kun tilkku on ommeltu, leikataan saumanvarann yli pursottavien aijempien tilkkujen osat tilkun alta pois.


Crazyquiltiin kannattaa sinne tänne yhdistää myös kaitaleita tai tilkkualueita, jotka koostuvat useammasta pikkutilkusta.


Ja sinne tänne voi myös ympätä kaikki pikkuruisetkin pitsin palaset.


Ja tilkkuja lisätään ommellen sinne tänne aijemmin ommeltujen päälle limittäin ja lomittain.


...Kunnes koko vanu on jäänyt tilkkujen ja pitsien alle piiloon.


Tilkkutyö nurjalta puolelta ennen vuoritusta.


Ja pussiin ommellen vuoritettu tilkkutyö oikealta puoleltaan.


Koska Neulanhaltija arvostaa vain ja ainoastaan huolella tikattuja tilkkutöitä, pitää myös pikkuruiset nukenpeitotkin tikata hyvin. Crazyquilt -tekniikalla valmistettuun peittoon  vuorin ja päällisen yhteentikkaukseksi sopii hyvin vaikka pienet pitsinpalaset.

Neulanhaltija käytti tikkauksessa kätköistään löytyneestä pitsinauhanpätkästä irti leikkaamiaan pikkukukkasia.


Kukat tikattiin kiinni ompelukoneella sinne tänne pitkin ja poikin tilkkutäkkiä.


Huolella valmistettu tiivis tikkaus helpottaa tilkkutäkkien jatkohuoltoa ja pitäen ne paremmin kuosissaan pesujen jälkeen. Huolellinen tikkaus tukee myös tilkkutyötä esim täkkejä roikotettaessa, jolloin koko täkin, usein raskaskin paino, ei asetu vain tilkkusaumojen varaan.


Yksityiskohta kuva tilkkupinnasta.


Neulanhaltijan tytär saa tämän kehdon tekstiileineen joululahjaksi.


Kehtoon ja näin ollen myös joulupakettiin pääsee myös Lahden Sisustus Fannysta Neulanhaltijan "salaisiin kätköihin" jo kesällä ostettu M-koon Maileg -puputyttö.


Kauniita unia pupu-neiti, jouluna nähdään!

**************************************************************

Neulanhaltija -blogi täyttää muuten tänään ruhtinaalliset 2 kk. Blogin lukijamäärä on moninkertaistunut kuukaudessa ja sivukäyntejä oli tänään tätä kirjoittaessani jo 1268 kpl. Neulanhaltija on todella iloinen, että blogi on löytänyt lukijansa, tai lukijat blogin, miten vain, vaikka ei vielä naamakirjassa ollakaan. Bloggaaminen on mukavampaa, kun tietää, että sivuilla on lukijoita. Kiitos teille!!! 

Tässä syksyn mittaan on tulossa vielä monta monta mukavaa pientä ja isoa käsityöideaa niin isänpäiväksi kuin joululahjoiksikin tai oman arjen piristämiseksi, joten pysykäänhän jatkossakin täällä mukana...

6 kommenttia:

  1. Hauska tekniikka! Onko tuo oikeasti niin helppoa kuin miltä se näyttää; tilkusta siis ei tarvitse ommella kuin yksi sivu ja avonaiset reunat jäävät seuraavien tilkkujen alle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Ja tikkauskin hoituu siinä samalla. Helppo tekniikka, jota ei voi ommella väärin eikä saumojen tarvitse olla suoria!!! Jos tulee kohta, johon jää kummajainen eli kankaiden risteys joka ei jää seuraavien saumojen alle, niin siihen päälle vain joku pitsinpalanen tai koriste kukka ja homma jatkuu ; )

      Poista
  2. Miten mainiota! Miten toimit, jos teet isomman peiton tällä tekniikalla; ompeletko silloinkin tilkut suoraan vanuun vai ompelet vanun vasta myöhemmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. A3 koko on suurin alue joka tällä tekniikalla kannattaa kerrallaan työstää eli peitoissa käytän tekniikkaa aina niin, että työstän neliön kokoisia (vaikka 20 cm x 20 cm) paloja, jotka sitten yhdistän toisiinsa joko tilkkualue tilkkualueelta tai kaitaleiden avulla. Sellaisestakin peitosta on täällä kuva jossain joulukuun 2011 postauksessa, aiheena oli jotain puna-vihreä joulupeitto tms.

      Isoissa crazyquilt-peitoissa tikkaan taustakankaan ommellen yhtenäiseen tilkkupintaan myöhemmin. Muussa tapauksessa taustakangaskin voi olla jo ensimmäisen tilkun ompelussa mukana vanun alla. Silloin suosittelen kyllä taustakankaan ja vanun harsimista etukäteen yhteen sieltä täältä, ettei tausta mene työn tolskeessa ryttyyn.

      Poista
  3. Hei, onpa mukavan näköinen tekniikka : ) Aion ehdottomasti kokeilla.

    Tosi-ihana kokonaisuus tuo kehto - pupu - tilkkupeitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minustakin kokonaisuus on tosi söpö! Ja crazy-tilkkuilu on tosi terapeuttista ja hauskaa!!! Kiva on innostuit!!!

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!