maanantai 12. lokakuuta 2015

Kukonaskeleita ja piilovetoketjuja


Näin syksyllä on kiva sisustaa kodista lämmin pesä. Sisustuslehdet kuuluttavat kovasti musta-valkoisen trendikkyyttä ja nyt minäkin tartuin siihen väripariin ihan sattumalta.


Löysin vahingossa Pelastusarmeijan kirpputorilta käyttämättömän 2 m x 1,4 m -palan huippulaatuista kukonaskelkuvioista villakangasta. Hinta 6 €. Eihän sitä voinut sinne jättää, kun kankaan ylellisyys hiveli käsiä. Mitä kaikkea tästä keksinkään? Hame, tyynyjä, mekko....

Kotoa varastoistani löytyi muutama pitkä piilovetoketju ja Husqvarnalta blogiyhteistyön merkeissä saamani läpinäkyvä piilovetoketjujalka. Kangasta oli siis päästävä heti työstämään ainakin sohvatyynyiksi.
Tämä käyttämäni paininjalka sopii kaikkiin Husqvarnan ompelukoneisiin. Ihan ensiksi huolittelin tyynynpäällisten reunat vanhalla Huskylockillani. On kuulkaas aika muumio jo tämä saumurini, mutta toistaisesi on vielä toiminut huolittelijana varsin mainiosti. Olen ostanut sen v. 1993 käytettynä.


Olen usein yllättynyt ompelevien ihmisten kanssa jutellessani, että piilovetoketju on monelle vieläkin tuntematon asia. Itse käytän sitä aina kaikessa missä sen käyttö vain suinkin onnistuu: housuissa, hameissa, mekoissa, tyynyissä jne.

Piilovetoketju on ikäänkuin nurinkurinen vetoketju. Lukko- ja ketjuosa ovat toistensa vastakkaisilla puolilla. Ommellessa ketjuosa käännetään varovasti sormella "auki". 

Piilovetoketju ommellaan aina avoimeen saumaan eli ennen sauman yhteenompelua. Ommellinja on aina aivan piiloketjun juuressa!


Olen ommellut tähän asti aina piilovetoketjun ihan tavallisella paininjalalla ruksutellen ketjun päällä. Voi, vietävä kuinka helppoa olikaan nyt työstää piilovetoketjut niille erityisesti suunnitellulla paininjalalla!!!! Ei se vaikeaa ollut ennenkään, mutta kyllä minä aina jouduin ainakin kaksi ommelta tekemään, että ompeleet kulkivat varmasti aivan ketjun juuresta. Nyt vain viheltelin musiikin tahdissa (työhuoneellani soi aina musiikki) ja ommellinja pysyi koko ajan oikeana. Mieletön vehje!!!Kun ketju oli ommeltu molemmilta reunoiltaan kiinni tyynynpäälliseen, ompelin tyynyn kaikki reunat yhteen. Ompelun aloitin piilovetoketjuompeleen loppukohdasta.Näin siistiltä piilovetoketjun pitää näyttää valmiissa tuotteessa. Ketjusta ei saa siis näkyä muuta kuin lukko.


Uusien kukonaskeltyynyjen sisälle työnsin vanhat jo nyppääntyneet huopatyynyni, jotka valmistin joskus tämän blogin alkuaikoina.
.. ja lastenhuoneen vanhan Caesarin kruunu -tilkkublokkityynyn. Uudet tyynyt tulevat muuten sopimaan aika makeasti myös tikkauksessa olevan musteläiskätäkkini kanssa. Jipii!


Tältä olkkarin sohvapesämme nyt näyttää. Sinne on tullut iloinen syksyn ruska-aika.Nuo herkulliset oranssit käsinkudotut (myös täysin käyttämättömät!) aikuisten kokoiset huovat löysin myös tänä syksynä samaiselta Pelastusarmeijan kirpputorilta Lahden Vesijärvenkadulta 4,5 €/kpl. Eihän niitä voinut sinne jättää. Tuoksuivatkin niin puhtailta ja ovat hurmaavan lämpöiset.

Kuten kuvista voi päätellä. Meillä rakastetaan raitoja, luonnonmateriaaleista valmistettuja käsitöitä ja värejä. Kuvien raidallinen virkattu villapeitto ja raskausaikojeni raitasukkahousuista ommeltu raitatilkkupeitto ovat syntyneet myös tämän blogin alkuaikoina. Ne ovat olleet vuosien myöstä hyvin ahkerassa pidossa.


Ja loppuun vielä muistutus:

Mukkulan kirjaston vitriinissä on esillä lokakuun ajan näyttelyni muotoilemistani kirjalaukuista. Näyttely auki kirjaston aukioloaikoina. 

Huomenna illalla 13.10 klo 17-20 Neulanhaltijan työhuone on Lahden Ristinkirkossa Kirjastoretki nukketeatteri-standin kanssa. Ristinkirkossa on tuolloin kaikille kasvattajille avoin luento- ja keskustelutilaisuus Satujen ja tarinoiden kautta lukemisen iloon - Lukutaito avaa kaikki ovet.6 kommenttia:

 1. Tyylikkäät tyynyt! Ja kiitos vetskariohjeesta.
  T. helena

  VastaaPoista
 2. Teillä on ihanan kotoisa olkkari! Täälläkin täytyisi peitteet ja koristetyynyt päivittää syksyn sävyihin :). Itse en ole tuota piilovetskarijalkaa vielä ehtinyt kokeilla. Pari hametta on kyllä ompelulistalla, joten eiköhän sitten viimeistään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! Tuo piilovetskajalka on ihana!!! En todellakaan aijo luopua siitä ikinä! Kokeileppa niin varmasti ihastut siihen.

   Sitten kodistamme... Pyrin kotoisuuteen ja tietynlaiseen kotikutoisuuteen kodissamme. Toivon, että tunnelma on yhtä välitön ja rönsyilevä kuin minäkin. Rakastan puisia laatuhuonekaluja sekä lämpimiä käsinvalmistettuja Sisustustekstiilejä, joita on sohvilla, tuoleilla, lattialla, pöydillä ja sängyissä ja saunassakin. Saan onnentuntemuksen raidoista , design valaisimista ja vanhoišta suomalaisista Tamara Aladinin maljakoista. Lasteni käsityön ja kuvataiteenhelmiä on myös siellä täällä kodissamme. Kotimme on 70-luvun klassikko punatiililaatikko. Toivottavasti joskus ajelet ohi ja ehdit poiketa blogiyhteistyön merkeissä kurkkaamaan myös minun maailmaani.

   Poista
 3. Kukonaskel on kyllä lempparikuoseja:) Piilovetoketjujalka puuttuu vielä omasta koneestani, mutta aion sen kyllä hommata. Ompelin juuri tytön mekkoon piilovetskarin perinteisellä jalalla, ja hankaluuksiahan se tuotti. Näppärästi näyttää sujuvan juuri tuohon tarkoitukseen tarkoitetulla jalalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Toi piilovetoketjupaininjalka on kyllä ihan mahdottoman hyvä. Sillä onnistuu aina ja heti. En enää kyllä luovuta sitä Husqvarnalle, jos blogiyhteistöni lainakoneen kanssa joskus päättyy. Tämän minä pidän ja piste. Apuvälineiden aatelia!

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!