tiistai 17. huhtikuuta 2018

Kirja-tilkkutäkki, osa 1.


Minä rakastan huolella tehtyjä ja hyvin tikattuja tilkkutäkkejä. Koko perheeni rakastaa niitä ja hoitolapseni myös. Täkit ovat silmälle ilo, niihin on ihana kääriytyä katsomaan elokuvaa tai lukemaan kirjaa. Ne peittelevät päivälevolle ja niistä saa rakennettua parhaat majat ja piknikit.


Niinpä aloitin taas uuden täkin valmistuksen, kun oma kahdeksan vuotias tytär niin pyysi. Tyttö on varsinainen lukutoukka ja toivoi nyt äidiltään täkkiä, jossa olisi kirjoja ja joka olisi hänen ikiomalukupeittonsa.


Tilkkutyökankaita ja pikkutilkkuja minulla on vaikka kuinka montaa eri sävyä, joten päätin työstää täkin, jossa jokaisen kirjan kansi on erikuosia muiden kanssa. Ensin kuitenkin varmuuden vuoksi testasin kaikkien vähääkään epäilyttävien värien värinpitävyyden vesilasitestillä. Testauksessa kaadoin lasiin kuumaa vettä ja annoin  kankaan olla siinä yön yli. Jos vesi olisi värjääntynyt, en olisi kangasta käyttänyt, jos ei niin sitten kangas pääsi tilkkutäkkiin. Vain yksi mustakangas laski väriä, joten sitten tilkut ja kankaat tilkkutyöleikkurinsuuhun vaan...

'
Suunnittelin itse ruutupaperille kirjablokin mallin, josta valmistin kaavan. Osan tilkkublokista eli mallineesta työstin kaitale+kaitale -tyylilllä ja osan Paper-piecing-tekniikalla. Sujuvasti sarjatyönä kaikki.


Kas näin....


Lopuksi leikkasin kaikki tilkkutyöblokit samansuuruisiksi 20 cm x 20 cm neliön mallisella viivaimella ja tilkkutyöleikkurilla.


Sitten mallailin sommittelua niin, että värikkäät kirjablokit tulisi suurinpiirtein tasaisesti pitkin peittoa.Aika usein menee nykyään yötöiksi ja kuten huomaatte, että Wili -pupu (eilen 5 v) ottaa aina kaiken irti siitä ilosta, että saa olla lähelläni.


Tein peitosta kaksi erillistä kappaletta, jotka tikkauksen jälkeen yhdistän toisiinsa. Ennen tikkausta kappaleet oli kuitenkin harsittava huolella. Jotkut käyttävät tilkkupinnan, vanun ja pohjakankaan väliaikaiseen kiinnittämiseen nuppineuloja, jotkut hakaneuloja, minä käytän aina harsimista.


Seuraavassa postauksessa alan tikata täkkiä. Tikkauksessa hyödynnän blogiyhteistyönä saamani Topazin kirjontaominaisuuksia.


Mukavaa huhtikuuta teille kaikille!


4 kommenttia:

 1. Tulossa tyylikäs kirjastotäkki! Omat mallit antavat lisäpisteitä. Minkähänlaista tikkausta alat surautella, mukava seurata.
  Olen käsityö ihminen ja muukin näpertelijä jo lapsuudesta, uteliaana olen kokeillut kaikenlaista tyyliin onnistuisikohan. Vanhojakin käsitöitä kuten lautanauhoja ja pohjaompelua, joista pidin paljon. Sitten on pitkään pidetty iso perhe vaatteissa, ja kotiin kaikenlaista. Kaikkea jatkettu laukuilla, pussukoilla, repuilla, tilkkutöillä, mollilla, pupujusseilla ja erilaisilla koruilla. Ideoita on enemmän kuin aikaa, kaikkea ei ehdi toteuttaa. Ja lisää ideoita sinunkin pitkästä työ luettelosta. Aurinkoista kevättä. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upealta kuulostavia käsitöitä olet työstänyt! Ja tottahan se on että käsityöntekijällä taitaa aina olla tilanne, että ideavakassa on ideoita enemmän kuin ehtii toteuttaa. Auringonpaistetta sinunkin kevääseesi!

   Poista
 2. Ihana kirjapeitto tulossa! Tuohon on kiva käärityä lukemaan ja muutenkin vain oleilemaan:)
  Kätevä tapa yhdistellä peitto kahdesta tai kolmesta palasesta tikkauksen jälkeen, ei ole niin iso pala tikattavana kerrallaan, pitäisi itsekin kokeilla sitä tapaa jossain työssä, täytyypä panna korvan taakse muistiin.
  Mukavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Tilkkureppu! Joo, minä tosiaan ompelen aina tilkkutäkin paloina, joskus kahtena palana kuten tässä ja joskus jopa kuutena palana. Tällöin tikkauksen tekeminen on paljon helpompaa. Lopuksi yhdistän palat niin, että joko ompelen taakse tulevat yhdistyssauman saumanvarat käsin piilopistoin huomaamattomaksi, tai ompelen sauman päälle takapuolelle kauniin nauhan tai joskus vain harsin saumanvarat kauniisti katesaumaksi kääntäen ja tikkaan työn normaaliin tapaan. Tapoja on monia, mutta ainoastaan vauvantilkkupeitot ja käsintikattavat peitot ompelen kokonaisisksi ennen tikkausta. Mukavaa kevättä sinulle!

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!