tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kirja-tilkkutäkki osa 2.


Olen aloittanut kirjatilkkutäkin tikkaamista blogiyhteistyönä saamallani Husqvarna Viking Topaz -ompelu & kirjontakoneellani. Tämä uusin Topaz toimii siis niin ompelukoneena kuin kirjontakoneena. Näppärää!


Topazille on ohjelmoitu useita erilaisia kirjonta- ja tikkauskuvioita. Minä löysin heti valmiskuvioista itselleni mieluisimmat, joista valitsin tuon pienimmän graafisen kukan, sillä se sopi kooltaan hienosti täkissä olevien kirjojen kansiin.  Nuo neljä upeaa tikkauskuviota olivat liian suuria (kuva 1:2), enkä ainakaan vielä osaa pienentää kuvaa koneelleni. En myöskään vielä osaa käyttää Husqvarnalta blogiyhteistyönä saamaani tietokoneelle asennettavaa tikkauksen ja kirjonnan suunnitteluohjelmaa. (Rehellisesti sanoen en ole ehtinyt muilta hommiltani paneutua suunnitteluohjelmanohjeisiin. Näiden upeiden ohjelmointiohjelmien kanssa jokainen voi suunnitella omat kirjonta- tai tikkauskuvionsa ihan itse. Ohjelmat sisältävät myös tuhansia valmiita designerien suunnitelemia kirjonta- ja tikkauskuvioita. Odottakaas vaan kun päästän ideani suunnitteluohjelman kanssa lentoon.... Mutta ensin pitää kyllä vielä tovi harjoitella näitä peruskoneirjontajuttuja:).Ensin asetin kaikki kolme hyvin toisiinsa käsin harsittua tilkkutäkin kerrosta kirjontakehykseen. Testasin vielä näppärällä kirjontaohjelman harsintaohjelmalla harsien, että olin varmasti osannut laittaa kehyksen juuri oikeaan kohtaan, jotta kirjontatikkaus tulee kirjankannen keskelle eikä reunaan.
Lopuksi poistin harsitun neliön. Jokaisen tikkauksen kohdalla en harsintaneliötä tehnyt, sillä tilkkublokit ovat keskenään samankokoisia ja opin pian mihin kohtaan kehys tulee sijoittaa, jotta kuvio osuu oikeaan paikkaan.


Kaikki kirjontatikkaukset tein laadukkaalla valkoisella koneompelulangalla. En käyttänyt ns. kirjontalankaa, sillä ne ovat liian kiiltäviä tavoittelemaani mielikuvaan.


Niin kone sitten raksutteli ja minä katselin samalla saksanlukijalasteni kanssa Kettua telkkarista.

Ja niin tuli kirjojen keskuskuviot tikattua, mutta peittoon tarvittaan vielä paljon lisää tikkausta, jotta siitä tulee haluamani...


Loput tikkaukset päätin työstää vapaakirjontana koneparsintajalkaa apunakäyttäen.


Kirjat alkoivat nousta toivomallani tavalla kolmiulotteisiksi täkin pinnasta.


Nyt täkki on tässä vaiheessa. (kuvassa täkin takapuoli). Seuraavaksi alan tikkaamaan jokaiseen kirjaan kirjanmerkit, yhdistän tikatut kappaleet yhtenäiseksi täkiksi ja valmistan täkin reunojen tikkaukset. Kun työ on valmis, postaan seuraavan Kirja-tilkkutäkki osa 3. -postauksen. Se meneekin varmaan toukokuun loppupuolelle, sillä tässä välissä laitan tänne blogiin hoitolasteni kanssa työstämiämme äitienpäiväjuttuja.

Mukavaa kevättä teille kaikille!


4 kommenttia:

  1. Nättejä kirjankansia, uudet koneet osaavat, mutta taitoa tarvitaan koneen käyttäjältäkin. Lisää hyviä tikkaushetkiä. Irmeli

    VastaaPoista
  2. Kyllä on hieno peitto tulossa, upeat tikkaukset!

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!