sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Kirja-tilkkutäkki on nyt valmis (Osa 3, tikkaus)Voi apua, mihin nämä upeat auringonpaisteella ja lämmöllä kuorrutetut toukokuun päivät oikein sujahtavat?
Minä en millään pysy sisällä, saatikka tietokoneen ääressä. Puutarhassani on niin ihastuttavaa kuljeskella ja puuhastella, että tämä blogi on jäänyt ihan retuperälle.

Mutta hei, kirjatilkkutyöni ekaluokkalaiselle lukutoukkatyttärelleni on kuitenkin valmistunut!!! Sain sen tänään valmiiksi ja ah, kuinka kiva siitä tulikaan. Tämä postaus sisältää kyseisen peiton tikkausasioita. Peiton aikaisempia vaiheita löydätte täältä ja täältä.


Viime postauksen jälkeen peitto jäi tähän vaiheeseen. Olin tikannut tilkkukirjojen kansiin kirjontakoneella (Husqvarna Viking Topaz) pelkistetyt kukkakuviot ja peitto huusi yhä lisää tikkauksia pysyäkseen ryhdissä ja nostaakseen tilkkukirjat kunnolla esiin taustakankaasta.


Niinpä minä tikkasin vapaakirjonnalla jokaisen kirjan sivut, kannet ja kapiteelinauhat. Lisäksi tein jokaiseen kirjaan kirjanmerkit. Kaikista kirjoista tuli yksilöitä sillä niissä käytetyt kankaat ovat jokaisessa erikuosia ja väriä ja jokaisen tikkaus on yksilöllinen, sillä minun taidoillani ei tehdä kahta samanlaista tikkausta.


Vain tilkkutäkin keskisauman kirjat jäivät tikkaukseltaan kirjanmerkkejä vaille tässä vaiheessa.


Ompelen usein tilkkutäkin useammassa osassa, sillä tikkaus on näin paljon helpompaa. Kokonainen tilkkutäkki painaa nimittäin aika paljon.
Tilkkutäkin saumojen yhdistystapoja on monia. olen joskus tehnyt erivariaatioista postauksenkin tänne. Postaus on yksi suosituimmista postauksistani. 

Nyt ompelin sauman näin.


Tässä tavassa toinen saumanvara jätetään levemmäksi kuin toinen (tämä pitää siis huomioida jo kappaleiden leikkausvaiheessa).


Sauman alta leikataan vanu minimiin ja leveämpi saumanvara käännetään mahdollisimman ohuesti toisen päälle. Saumanvara kiinnitetään pohjakankaaseen piilopistoin käsin ompelemalla.
Kun tilkkutäkki oli ommeltu kasaan ja mallailimme siihen reunakaitaletyylejä, huomasimme, että täkki saisi olla vielä hieman pidempi, jotta sitä voi käyttää aikuinenkin. Täkkiin oli siis laitettava lisää pituutta.


Lisäpituus laitettiin samasta valkoisesta puuvillasta kuin peittokin, mutta tilkkutäkin takapuolelle päätimme laittaa koristesauman tilkuista.

Lisäkappaleiden yhdistyssaumaan ompelin ompelukoneella kaksinkertaisen tilkkukaitaleen, jonka käänsin sauman päälle ja tikkasin kiinni pohjakankaaseen piilopistoin.


Sitten vielä ompelin reunoille kaksinkertaiset tilkkukaitaleet ja kirjatilkkutäkki tuli "valmiiksi". Mutta kun katselimme sitä hetken huusivat valkoiset lisäkappaleet vielä vähän tikkausta.
Aluksi ajattelimme jotain I love books -juttua ensin valkoisella valkoiselle ja sitten appilkoiden, mutta sitten se tuntui "niin nähdyltä jo", sitten mietimme aakkosia ja lopulta päädyimme aplikoituihin ABC ja ÅÄÖ -kirjaimiin. Liian monet kirjaimet olisivat mielestämme tehneet peitosta levottomamman ja "syöneet" kirjatilkkujen voimaa. Valkoiset kirjaimet taas olisivat olleet tylsän näköisiä.


Minulla ei ollut varastossa lainkaan kaksipuoleista liimaliinaa, eikä kangas- tai ompelutarvikekaupat ole sunnuntaisin auki, joten käytin Husqvarnalta saamaani kirjonnan liimatukea, joka liimautuu applikoitavaan kankaaseen sitä tukien ja liukenee pois kastellessa. Tämä apumateriaali ei siis kiinnitä kaksipuoleisesti applikoitavaa kangasta kiinni pohjakankaaseen vaan ainoastaan tukee applikoitavaa tai kirjottavaa kangasta!

 

Terassilla ommellen yhdistyi D-vitamiinin saanti ja tilkkutäkin valmistuminen.
Tikkauksen tein vapaakirjonnalla valkoisella langalla.


Ja niin tämäkin tilkkutäkki sitten valmistui. Ja kuin vahingossa aloitin innoissani myös uuden tilkkutäkin leikkaamisen (sain lahjoituksena niin kivoja tilkkutyökankaita), mutta siitä kuulette varmaan vasta piiiittttkkkäään ajan päästä!!!


Tässä vielä täkki takapuoleltaan. Näiden kuvien jälkeen pistin täkin pesukoneeseen, sillä tilkkutäkki muuttuu täydelliseksi vasta ensimmäisen pesun jälkeen kun tikkaukset nousevat esiin ja mahdollisesti ommellessa likaantuneet kankaat puhdistuvat kirkkaiksi.


Ja siinä se nyt kuivuu keskellä olkkaria, että voin sitä koko ajan perheeni kanssa ihailla.

Mukavaa toukokuuta kaikille! Nautitaan nyt kesästä, sillä se on nyt täällä!!!!
6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, KirsiMaritta! Myös peiton saaja oli ikionnellinen. Nukkui yönsäkin tämän peiton alla ja näki kirjallisuusunia.

   Poista
 2. Ihan mielettömän hieno peitto! Tikkaukset ovat piste i:n päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos Anita! Peitosta tuli kyllä mukavan iloinen ja värikäs, vaikka pohja onkin valkoinen.

   Poista
 3. Upea peitto, värikäs 'kirjasto'. Pidän tuosta tyylistä edetä ompelussa lisäillen tarpeen mukaan väriläikkiä. Alkuperäinen suunnitelma muuttuu paljonkin matkan varrella. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irmeli! Ja tosiaan en varmaan ikinä tee mitään tuotetta niin että piirrän mallin paperille ja toteutan työn yks yhteen suunnitelman kanssa. Aina ideat elää työtä tehdessä ja malli muuttuu matkanvarrella. Timkkutöissä en myöskään koskaan laske kankaan menekkiä ennakkoon, kankaat riittää tai ei riitä ja sitten sovelletaan.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!