tiistai 7. toukokuuta 2013

Karkkikori -tilkkutyön valmistelut tikkausta varten

Olen saanut viimepäivinä nauttia taas pihalla ompelemisesta. Voi, kuinka olenkaan pitkän talven jälkeen tätä odottanut. Mikä voikaan olla sen ihanampaa kuin istua pihapöydän ääressä ompelemassa auringon syleileilyssä, pikkulintujen sirkutusta kuunnellen?

Sain vanhempieni mökiltä turhan panttina pyörineen ison pirtinpöydän pihallemme, joten mikäs siinä oli surruutellessa tilkkuja toisensa perään. Samalla pöydällä mahtuvat vielä lapsetkin leikimään legoillaan, piirtämään ja pelaamaan lautapelejäkin. Tehopöytä kertakaikkiaan, siis : ).
Kun tilkkupino oli työstetty, oli aika leikata kaikki 78 tilkkublokkia oikeaan kokoon. Minun työssäni haluttu koko oli 18 cm x 18 cm. Leikkaus onnistuu parhaiten läpinäkyvällä neliöviivaimella. Siinä tilkkuja tasoitellesani laskin huvikseni tähän tilkkupintaan tarvittavien tilkkujen kokonaismäärän: Jokaisessa blokissa on 13 tilkkua ja peitossa blokkeja on leveyssuunnassa 8 kpl ja korkeussuunnassa 9 kpl. Yhteensä tilkkuja on laskelmieni mukaan silputtu 936 kpl. Eikä tämä karkkikori -peitto ole edes suuri kooltaan ; ).

Oikeaan kokoon leikatut tilkut ompelin tilkkujonoiksi, niin että yhdessä jonossa oli aina kutakuinkin samanvärinen vaakaraita.


Blokkrivit asettelin keittiön lattialle vierekkäin ja ompelin ne pihalla taas kolmen rivin sarjoihin.Painotan tässä taas, että huolellinen silitys on tilkutyössä ensiarvoisen tärkeää. Saumat silitetään useimmiten yhteen jommankumman tilkun puolelle. Saumoja ei silitetä auki, koska tällöin saumasta tulee kestävyydeltään heikko!

Tikkaan tämän peiton kolmessa osassa. Jokaiseen osaan yhdistän tikkauksin tilkkupinnan, puuvillavanun ja taustakankaan. Tikkausvaiheessa jätän taustakankaan ja vanun aina tilkkupintaa suuremmaksi. Näytän täällä blogissa sitten kuvallisesti miten nämä kolme tikattua osaa lopulta yhdistetään toisiinsa.

Nyt peittopalaset jäävät kuitenkin lepäämään. Työstän ne valmiiksi äitienpäivän ja esikoisemme 9 -vuotissynttärijuhlien jälkeen. Noihin juhliin meneekin sitten kalenterista katsoen aika monta päivää : ).


Vaihdoin muuten auringosta innostuneena taas kesäisempiä tekstiilejä kotiinkin. Kaikki kuvan tyynyt ovat omaa käsialaani, Lokki -verhot Marimekon. Tyynyt on esitelty täällä ja täällä aijemminkin. Ja sohvan karmilla lojuva käsintikattu isoäidinneliö -tilkkutäkki on esitelty aijemmin täällä.

Aurinkoisia päiviä kaikille lukijoille! Jos vielä jostain löytyisi kolme kirjautunutta lukijaa, saisi tämäkin piskuinen blogi sadan lukijan rajan rikki. Sitten taitaa ollakin kaikille kirjautuneille lukijoille suunnattujen palkintoarpajaisten paikka.


12 kommenttia:

 1. Se, joka tuskin koskaan kommentoi, kommentoi nyt, että aivan ihanan herkullinen peitto tulossa! K

  VastaaPoista
 2. Niin ihana peitto, että ihan pyörryttää. Olet kyllä todella rohkea värien kanssa. Mahtava täkki tulossa. Saisimpa itsekin aikaiseksi.

  VastaaPoista
 3. Voi mikä herkullinen blogilöytö! Kaunis peitto on tulossa. Liikuttavan herttainen oli myös hiirulaiskertomuksesi yksityiskohtineen edellisessä postauksessasi. Ja pipi-peitto idea oli myös mainio. En itse tiennytkään, että samettia ja trikootakin voi ommella tilkkutyöksi.

  Tulen vierailulle toistekin!

  VastaaPoista
 4. Ihana lukea näitä tilkkujuttuja :) aloittelevana tilkkuilijana oon erityisen onnellinen tästä blogista. Tässä päivityksessä hymyn huulille sai toka vika kuva, olen itse juurikin tikanut peiton kolmessa osassa, ja olen säilönyt sitä samanlaisissa rullissa kuin kuvassa eli ilmeisesti jotain on mennyt oikein :)

  Heidi/Skude

  VastaaPoista
 5. Sulla on ihana blogi. Kirjautuisin lukijaksi, mutta puhelimella se ei onnistu :( Käyn täällä kuitenkin usein. Liitn lukijaksi, kun seuraavan kerran käyn koneella täällä :)

  VastaaPoista
 6. Ihanan herkullisia karkkipeittoja. Aina lukiessani blogiasi tulen tosi hyvälle tuulelle. Kiitos siis sinulle blogin pitämisestä!

  VastaaPoista
 7. Mahtavaa väriterapiaa!!!!!!!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille kommentoijille! On mahtavaa lukea, että pidätte blogistani, ohjeistani ja tekemisistäni. Kiitos!!!!! Juuri teitä varten blogia pidänkin!!!!!!

  Ja kiitos vielä sadannen lukijankin kirjautumisesta. Nyt alkaakin arpajaispalkintojen suunnittelu : ).

  VastaaPoista
 9. Iloisen raikas peitto tulossa. Mikä onkaan tuo rullaustekniikka säilyttää tilkkutyötä. Ei tule turhia taitteita työhön. Minulla tahtoo olla kokeilevaa ja kantaapään kautta opittua tilkkuilua. Mukava saada vinkkejä niin ei tarvitse kaikkia mokia tehdä.

  VastaaPoista
 10. Kiva, että saan olla avuksi! Työ on tehty kolmessa osassa, jonka jäkeen laskostan osat odottamaan seuraavaa ompelukertaa. Ilmeisesti sitä tarkoitit "rullaustavalla". Koska taitellussa osassa on jo mukana vanu ja taustakangaskin, taittelu on "löysä" eikä tilkkupintaan jää taitoksia.

  Ja pitänee paljastaa, että peitto on yhä tässä samaisessa vauheessa ; ).

  VastaaPoista
 11. Ihana peitto, löytyykö malli (blokin mitat) jostain kirjasta? Hyvä antaa työn vähän levätä, sitten on taas mukava jatkaa.
  Hyvää kesän jatkoa
  ~alice  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!