maanantai 20. lokakuuta 2014

E-tekstiilejä


Minun työni ja intohimoni hyppivät tyylistä toiseen, kuten pitkäaikaiset blogini lukijatkin ovat varmaan huomanneet. Ehkä juuri tuo on tämän blogini rikkaus, sillä minun elämäni rikkaus se ainakin on. Nyt uusin kokeilualueeni ovat tallukoiden ohella E-tekstiilit. Häh? Ihmettelee varmaan nyt moni. No, minäpä kerron lisää....
Tänä syksynä olen saanut toimia parin kuukauden ajan teknisten töiden opettajana. Työssäni ja uutta OPSia kunnellessani olen sisäistänyt sen, että tulevaisuuden koulussa käsitöiden opettajien olisi hyvä ymmärtää molemmat suuntaukset (tekstiili- ja tekninentyö) mahdollisimman hyvin. Tällöin jo kauan kaipaamani oppiaineiden integraatio sujuisi saumattomammin.  

Koska puuntyöstö, maalaaminen ja huonekaluverhoilu olivat jo minulle jotenkin tuttua, päätin tarttua härkää sarvista ja haastaa itseni myös elektroniikan kanssa. Kuin tilauksesta Lahden tekstiiliopettajat järjestivätkin viime viikolla iltamat, joissa tutkittiin E-tekstiilejä. Sinne oli siis minunkin päästävä!

E-tekstiilissä on kyse tuotteista, joissa on yhdistetty elektroniikkaa ja tekstiilimateriaaleja. Pelkistetyimmillään E-tekstiili voi olla esim kangaskoru, johon on integroitu valaiseva komponentti. Yksinkertaisimmillaan E-tekstiilin valmistukseen tarvitaan siis tekstiilimateriaalia, sähköä johtavaa ompelulankaa, kytkin, ledejä ja paristo. Tulevaisuuden E-tekstiileissä kyse voi olla tietoteknisesti ohjautuvista älytekstiileistä ja puettavasta teknologiasta. Huimaa!


Tässä minun työstämäni yksinkertainen E-tekstiilin virtapiiri. Virtapiiriin kuului "Keskusyksikkö" eli pariston paikka + ja - puolin, josta sähköä johtava lanka kulkee on/off katkaisijaan. Katkaisijasta sähköäjohtavalanka jatkoi ledien + puolelle ja vastaavasti - puolelta takaisin "keskusyksikköön".
Nurjalta puolelta näkyy hienosti solmukohdat, eli kohdat joissa sähköäjohtavalanka pitää virtapiirissä katkaista. Ja tsadaa pikku E-perhonen on valmis. (Joudutte nyt vähän jumppaamaan niskoja, koska kuva on vaakakuvan asemesta pystyssä)

Tein myös led-kukka kokeilun, johon käytin perusledejä, joiden + ja - johteet käänsin pihdeillä rullalle.Kukassa käytin virtajakajana yhtä kappaletta, jossa oli + ja - puolien lisäksi myös on/off virtakatkaisija. Taas sähköä johtava lanka ommeltiin käsin harsinpistoin huopaan. Lankaa voi muuten myös ommella ompelukoneella alalankana ihana tavallisen rullalangan parina!


Tälläiset pienet näytteet sain inspiraatioiden ohella illasta kotiin tuomiseksi. Ostin myös muutamia valaisevan konponentin osia ja ledeineen, jotta voin jonain iltana askarrella näitä myös omien lapsosteni kanssa.

Elektroniikka antaa valtavat mahdollisuudet monenlaisille sovellutuksille ja yhdistettynä tekstiilitöihin mahdollisuuksia tulee aina vain lisää. Kunhan aina vain muistamme, että E-tekstiilileilläkin pitää olla jokin oikea funktio, ettei elektroniikkaa haaskaa ihan turhantakia ongelmajätevuortamme kasvattamaan.

Illan meille opettajille tarjosi STEP Systems, Solutions for Technology Education Askonkadulla Lahdessa. Heiltä voi myös tilata komponentteja omiin E-tekstiilikokeiluihin. Ohessa linkki heidän verkkosivuilleen. Kiitos Eija-opelle inspiraatioista!

Ja hei, täältä pääsette katsomaan minun uusinta tekstiiliäni, joka palasi juuri näyttelystä Ranskan St.Marie-Aux-Minesista.


6 kommenttia:

 1. Kävin katsomassa Vapaus-työtäsi ja se on todella hieno. Eipä ole luovuutesi kadonnut vaikka sitä epäilit:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos todella paljon! Tiedän itse pystyväni vielä parempaan, mutta on ollut mukava kuulla, ett yleisö on pitänyt tästäkin tekstiilistäni hurjasti. Olen ollut viime vuodet tuon tekstiili-ilmaisun kanssa aika hukassa, mutta onneksi sitä ilmaisua saa laitettua myös näihin käyttötekstiileihin jne, joita täällä blogissakin esittelen. Aika aikaa kutakin - elämäni näyttään menevän sykleissä, joskus luovuus kukoistaa enemmän joskus vähemmän : )

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista ja virkistävää uutta.
  Hauska tuo kukkanen ja edellisessä postauksessa olevat tallukat ovat huippuhienoja! Olet kyllä taitava moniosaaja:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taidokkuudesta en tiedä, mutta intoa riittää!

   Poista
 4. Mainio sivusto sinulla. Mihin tuota liimaa tarvitaan e-tekstiileissä? Ja käykö siihen mikä liima tahansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähinnä liimalla voi kiinnittää sähköä johtavan langan solmukohdat, ettei solmut käytössä purkene.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!