maanantai 27. marraskuuta 2017

Hipulitallukkaani ovat nyt valmiit!


Hipulitallukkaani ehtivät kuin ehtivätkin valmistua ennen Suomen 100 v synttäreitä. Näistä tuli täydelliset!!! Niiden istuvuus jalassa on kuin jalka olisi pumpulissa. kenkiä ei tunne lainkaan jalassa ja silti ne ovat tukevat kuin mitkäkin työkengät.

Hyrrrr.... Olen niin onnellinen näistä!!!!!


Viimepostauksessa hipulitallukkaani eli sukan päälle ommeltavat perinnetallukkaani jäivät pohjustusvaiheeseen. Nyt tässä postauksessa näette miten hipulitallukas eteni valmiiksi "Suomi 100" - jalkineeksi asti. (Edellisen postauksen löydät täältä.)


Hipulitallukkaan pohjassa käytin 100% villalevyä, jota olen ostanut Koskenpään huopatehtaalta. Pohjasta tulee siis kolmikertainen, sillä sisäpohjassa on jo kaksi 100% villaa olevaa hieman tätä pohjahuopaa ohuempaa huopalevyä myös.Pohjat liimasin kiinni maitoliimalla, joka on aivan virtsanhajuista liimaa, mutta sillä liimatusta liimapinnasta tulee käsittämättömän elastista ja kestävää. Liimauksen jälkeen ompelin villapohjan vielä tavallisten tallukoiden tapaan naskalia apunakäyttäen kahdella neulalla ja pikilangalla.

Ulkopohjan suojaksi näihin hipulitallukkaisiin laitoin vanhan tavan mukaan nahkaa. Nahkan liimauksessa käytin taas Kiillon maitoliimaa.
Reunoille liimasin myös nahkasuikaleet vanhojen tallukasmallien mukaisesti. Paitsi tuon piparimaisen reunan kyllä keksin ihan itse. Nahkasuikale suojaa tallukasta kostumasta myös sivusta päin.


Pohjaan voi lisätä nahkaa useitakin kerroksia. Itse laitoin nyt vain yhden kerroksen, mutta lisään toisen jos tuntuu, että yksi kerros on liian vähän. Kumipohjaa en näihin nyt halunnut, sillä tavoite oli tehdä nämä kokonaisuudessaan mahdollisimman alkuperäisistä luonnonmateriaaleista.
Ja siinä ne nyt ovat! Mun karkkimaiset hipulitallukkaat, jotka saavat nimellään ja ulkonäöllään hymyn huulille. Kyllä näiden kanssa jaksaa tallustaa tämän kaamosajan läpi. Vaikka ulos näillä ei kyllä parane nyt mennä, kun joka päivä vain sataa vettä.


Pikkupakkasia odotellessa, Oikein leppoisaa joulun odotusta teille kaikille! Ja mukavia Suomi 100 v. synttäreitä!!!!10 kommenttia:

 1. Nämä on tosi hienot! Kiinnostavia työvaihekuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marle! Näistä tuli kyllä paremmat kuin ikinä osasin kuvitellakaan. Eipä enää harmita kun kaunisvartisista villasukista kuluu pohjat rikki, kun niitä voi tehdä jotain näin hauskaa.

   Poista
 2. Jospa saist Vellamo-opistolle vaikka kaupattua Hipulitallukaskurssin niin tulisin varmasti (kunhan vain perhekalenteriin mahtuu) niitä puhkikuluneita villasukkia on pino eikä kaikkia jaksaisi siististi parsia ja tuollaiset olisi niiiiin ihanat. Muutenkin olen kaikkia tallukkaita ihaillen seuraillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, Mä opettaisin näiden valmistusta niin mielelläni! Mutta jotenkin en saa tallukkaitani Lahden opistojen oven väliin. Juuri kuulin, että kädentaidoista on vähennetty taas huimia tuntimääriä ja ne kirjoilla olevat "vanhat" opet joutuvat itsekin kamppailemaan voista leipiensä päälle. Harmi! Todella suuri harmi! Palaisin itse ilosta opettaa ja jakaa osaamistani, mutta toistaiseksi ne ovet ovat ainakin kansalaisopistossa kiinni.

   Poista
 3. Voi, että on kiva, kun löysit tämän Hipulitallukas-idean ja juuri parahiksi Suomen synttareille. Ne ovat tosiaan kuin karkit!
  Tulisikohan noissa kuuma sisällä? Olen sellainen vilukissa ja tuntuu, ettei mitkään villasukat ole tarpeesi lämpimät. Olisi kiva tepastella ja istuskella koneen äärellä noin pehmeissä tallukkaissa. Työtkin sujuisivat varmasti paremmin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä käy oikein hyvin sisäkengiksikin. Itse miellänkin nämä enemmän juuri sisätossuiksi tai kuiville syyskeleille esim puutarhassa käyskentelytossukoiksi, vaikka kengiltä jalassa tuntuvatkin.

   Poista
 4. Tosi hienot! T: Heidi

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!