tiistai 18. elokuuta 2015

Musteläiskä-peiton esivalmistelua tikkausta varten

Perheessämme on alkanut taas arki. Mies käy töissä, pojat koulussa ja tytär aloitti eilen kerhoilut. Tyttäreni kanssa saan jatkaa kerhoilun ohessa kotiäitinä olemista ja leppoisia kiirettömiä aamuja vielä tämän viimeisen vuoden ennen esikouluun siirtymistä. Ja pojat pääsevät tänäkin vuonna ystävineen valmiiseen välipalapöytään koulun jälkeen. Kaikki on siis hyvin ja syksy täällä on mitä kaunein.Minun lapsi- ja perhetyöntekijän opintoni alkavat ensi viikolla. Tiedossa on mielenkiintoisia kahdesti viikossa tapahtuvia musiikkiin, draamaan, ensiapuun ja erilaisten perheiden ja lasten kohtaamiseen pohjautuvia opintokokonaisuuksia. Olen innoissani! Oppimisen janoni on valtava!


Tänä vuonna en ota vastaan käsityön- tai luokanopettajan sijaisuuksia lainkaan vaan panostan nyt opintoihini, perheeseeni ja Neulanhaltijan työhuoneen vision tarkentumiseen.

Tässä postauksessa kerron teille musteläiskätilkkutyöni esivalmisteluista tikkausta varten. Tarkoitukseni on tikata työ (toivottavasti jo loppuviikosta saapuvalla) Husqvarna Opalilla pyöröommel -lisätarviketta apuna käyttäen.Tilkkutäkin välissä käytän yleensä puuvillavanua. Nyt sitä ei kuitenkaan enää saa Lahdesta, enkä tässä innossa nyt malttanut alkaa sitä tilaamaankaan. Löysin varastostani (joka ei muuten ole mikään suuri, yksi kaappi vain autotallissa) ystävältäni saadun lahjoituspussin, jossa oli juuri riittävästi pehmeää polyester vanua. Ajattelin tällä kertaa kokeilla sitä. Mutta kun asettelin polyester vanun (kuva 3.) tilkkupeiton väliin, tulin heti katumapäälle: Vanu oli liian paksua ja ikävän tuntuista iholle käsitellä. Niinpä hyppäsin pyörän selkään ja fillaroin lähimpään kangaskauppaamme Eurokankaaseen. Ja mitä ihmettä sieltä myyjä minulle löysi: Oikeaa unelmavanua!!!


Yllä vanun tuoteseloste. Vanu oli tunnultaan tukevaa, mutta pehmeämpää ja vielä laadukkaamman oloista kuin aijemmin käyttämäni raakapuuvillavanu. Vanu oli myös edullista ja käyttäytyy pesussa samoin kuin puuvillavanu eli kutistuu. Tämä kutistuma on hyvä asia, sillä se nostaa tikkaukset vielä paremmin esille. Kutistuvaa vanua käytettäessä on tärkeää muistaa, että työ on tikattava min 5cm x 5 cm välein. Mielummin vielä tiheämmin, jotta työ ei ala pussittaa.


Tikkausta valmistellessani työ on minulla kahdessa palassa. Tässä työssä tikkauksen jälkeen ommeltava yhdistyssauma kulkee työn keskellä.

Utelias- Wili oli koko ajan taasen puuhassa mukana. Hyvä etten välillä neulalla pistänyt pupua nenään, kun koko ajan piti seurata mitä "äiti" nyt tekee.Taustakankaan, vanun ja tilkkupinnan harsin toisiinsa harvoin ja pitkin pistoin mahdollisimman poikkeavan värisellä langalla, jotta lanka on tikkauksen jälkeen helppo purkaa. Jotkut tilkkutyön tekijät käyttävät kerrosten esikiinnittämiseen hakaneuloja tai nuppineuloja. Minä suosin tätä hompsuista harsimista, sillä joskut työni voi olla odottamassa tikkausta kauankin ja tällöin neuloista jäisi liian isot reiät tilkkupintaan.

Minun harsiessani tytär piirteli hellyyttävää hääkuvaa <3. 

Äitinä minua hymyilytti tyttären taiteessa erityisesti se, että morsiammella ei ole tyttösten piirroksissa tyypillisiä hulmuavia hiuksia, tiaraa tai edes huntua.... Ei ollut kyseisiä prisessa-juttuja meinaan minullakaan v.2000 kun sanoin miehelleni Oulussa Tahdon. Nyt täkki on odottamassa kerrokset yhteen harsittuina työpöydälläni uutta ompelukonettani saapuvaksi. Vanha Roseni saa siirtyä toistaiseksi lapsilleni. Voimme sitten syksyn mittaan ommella kaikkea kivaa yhdessä vierekkäin. Mutta nyt nautin puutarhastamme, notkuvista marjapensaista ja upeasta elokuun helteestä. Sateella ehtii taas ommella työhuoneella aivan tarpeeksi.Nautinnolista loppukesää kaikille! Ja lämpöiset tervetuliaistoivotukset kaikille uusille Neulanhaltija-blogin lukijoille!


7 kommenttia:

 1. Lapsille on ihanaa, kun on äiti kotona odottamassa koulusta tulijoita. Tulipa kaunis peitto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. On iso rikkaus saada olla kotäitinä lasten lapsuusajan. Olin itse avainkaulalapsi ja norkoilin päivät ja illat kylästä kylään, kun tyhjässä kodissa olisi ollut niin yksinäsitä ja tylsää. Nyt saan elää lapsuuden unelmaani ja tarjota omille lapsilleni pullantuoksuisen arjen, jossa äiti on läsnä.

   Poista
 2. Peitto on kaunis ja varmasti tikkaukset sitä lisää! Onnittelut tuosta Husqvarna-diilistä! Itselläni on ollut vuodesta 2008 Husqvarna Viking Shapire Quilt ja olen ollut tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marle! Husqvarnat ovat kyllä hyviä koneita. Niitä käytetään myös paljon perukoulun puolella käsityöluokissa.

   Poista
 3. Kauniita kuvia teidän pihasta. Tekisi mieli istahtaa puun alle penkille tai korikeinuun. Tilkkupeittosi näyttää hienolta. Mukavaa syksyä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. itsekin huomaan ajatuvani nyt koko ajan pihalle puuhastelemaan ja nauttimaan näkymistä. Korikeinussa on mukava lukea ja vilvoitella saunomisen välillä. Olemme todella tyytyväsiä tähän puutarharemonttiimme, jota suunnittelin toteutettavaksi 8 vuotta.

   Poista
 4. Musteläiskä-peitosta tulee kaunis ja tyylikäs!

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!