maanantai 26. maaliskuuta 2012

Munia ja kulhoja itsetehdystä paparimassastaMeidän lapsemme tykkäävät kovasti leikellä saksilla lehdistä kuvia ja uutisia. Tällä kertaa he saivat leikata ja repiä paperisilppua oikein sielunsa kyllyydestä. Sillä me työstimme paperimassaa ja päällystimme paperimassatuotoksemme vielä paperilla, joten pari päivää elämä oli yhtä paperia ; ).


 Jätepaperia silputtiin 1/3 ämpärillistä.


Paperisilpun päälle kaadettiin kädenlämpöistä vettä vain sen verran, että paperit peittyvät painellen veteen.


Paperisilpun annettiin imeä itseensä vettä vajaa vuorokausi. Jonka jälkeen massaa vielä möyhittiin käsin hienoisemmaksi. (Jos massa tuntuu kovin vetiseltä, liika vesi kannattaa puristella tai siivilöidä pois. Liika vesi vaikeuttaa muotoilua ja hidastaa työn kuivumista.)


Massan sekaan keitimme vehnäjauhoista itse ekologisen liisterin. Samaista liisteriä käytimme myös paperimassatuoteidemme päällystämisessä.

Liisteri:

Sekoita 2 dl vehnäjauhoja ja 2 dl kylmää vettä kattilassa. Lisää massaan vielä 4 dl kylmää vettä ja sekoita lisää. Kiehauta massa koko ajan sekoittaen.  Anna jäähtyä!


Paperimassaan lisättiin käsin sekoittaen 1/2 dl liisteriä. Ja massa oli valmis muotoilua varten.


Työstimme massasta munia ja helmiä sekä muutaman pupun. Saimme myös lastemme kerhosta tuunattaviksi muutaman paperimassakupin (rintaliivien pakkauksessa käytettävä sisäkuppi), joihin teimme paperimassasta jalan.


Valmiit tekeleet laitettiin kuivumaan kahdeksi vuorokaudeksi. Kuivumisaika tietysti vaihtelee kuivatustilan kosteuden ja lämmön mukaan. Meillä paras paikka kuivatukseen on saunan lauteilla.


Kun paperimassatuotokset olivat kuivuneet aloimme taas innoissamme leikellä lehdistä kauniita kuvia ja värialueita.


Paperiliuskat kiinnitimme massakökkäreisiimme taas samaisella vehnäjauholiisterillä. (Liisteri säilyy jääkaapissa hyvin useita päiviä.)


Näin.
Mukavia pääsiäisaskarteluja kaikille lukijoille! Postaan joku päivä tänne myös ideoita huovutetuista pääsiäiskoristeista. Mutta nyt alan valmistelemaan poikamme keskiviikkoisia 5v synttäreitä. Teemana on lapsen oman valinnan tuloksena: Lego-armeija. No, huh, tuli äidille taas haastetta somistukselle!

10 kommenttia:

 1. Loistavia askarteluja! Käykö tuhon paperimassan kokoamiseen myös joku erikeeper-vesi-seos? Mikä oli suhde vedellä ja jauhoilla keitinliemessä? Oon joskus lapsena kokeillut paperimassa-askarteluja ja nyt heräsi into uudelleen kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse ole kokeillut vesi-erikeepperiseosta, mutta kaikkea kannattaa kokeilla. Vehnäjauhon ja veden suhde oli 1/3 eli 2 dl jauhoja 6 dl vettä.

   Poista
 2. Tosi kiva idea istuttaa pääsiäisruohot maitopurkkipupuihin! Ja paperimassa todella opettaa kolmiulotteista muotoharjoittelua, kivoja juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi lapsia äklötti kyllä työntää käsiään harmaaseen paperimassaan, mutta kun sain heidät "aivopestyä" että sehän on kuin muovailumassalla tai lumella muotoilisi, niin lopulta kaikki työstivät massaa posket punaisina ; )

   Poista
 3. Voi ku kivoja erilaisia pääsiäisaskareita! Käytitkö massassa vain huokosia papereita vai myös liukkaampia, niitä aikakausilehtipaperityylisiä?

  Noi ritarivaatteet oli myös yksinkertaisuudessaan huippuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olette pitäneet tästä postauksestani ja antaneet palautetta sekä esittäneet kysymyksiä. Olen aina toivonut blogiini vuorovaikutusta ja nyt suu hymyssä vastailen näihin kommentteihinne.

   Me käytimme paperimassaan vain huokoisia papereita emme niitä kiiltävä pintaisia. Kyllä niistäkin massaa saa, mutta halusin pelata nyt lasten kanssa varmanpäälle. Sen sijaan paperimassatuotostemme päällystämisessä käytimme sileämpää aikakausilehtipaperia, jossa värit säilyvät liisteröinnin jälkeen huokoistapaperia selkeämpinä.

   Poista
 4. Meilläkin paperin repiminen on pop sekä kaikenlainen muovailu, tämä askartelu saattaisi siis soveltua myös meille :) Kiitos ihanista pääsiäisideoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin kokeilemaan!!! Ja mukavaa pääsiäisen odotusta sinunkin perheellesi!

   Poista
 5. Olipa Neulanhaltijalla iloisen värikäs näyttely Mukkulan kirjastossa. Kiitos värienergiasta! Tarvitsinkin sitä, kun välillä omien kullannuppujen kanssa elämä tuntuu tosi raskaalta, kun molemmat kiukuttelee aamusta iltaan erikseen ja yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Kyllä täällä meilläkin on välillä aika haasteellista noiden lasten kanssa, joten osaan kuvitella väsymyksesi. Kiva, että väreillä oli sinuun piristävä vaikutus! Jaksamista!!! Kohta on kesä ja lapset ovat ainakin meillä kesäleikeissä paljon iloisempia eivätkä kiukuttele niin paljoa ; )

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!