tiistai 12. kesäkuuta 2012

Muumeja Lummelammessa / Isoäidin kukkatarhassa
Aurinko löysi meidät jälleen... Pitkästä aikaa voi taas istua pihanurmella ja nauttia kesän lämpöisestä syleilystä. Vietimme lasten kanssa mukavan herkutteluhetken valmistamani Lummelammessa (Isoäidin kukkatarha) -tilkkutäkin päällä viikonloppuista Muumimaailman retkeä muistellen.


Yleensä tilkkupeitteeni valmistuvat muutamassa kuukaudessa, jopa muutamassa viikossa, mutta tämä täkki venyi ja virui työstön alla kolmisen vuotta. Isoäidin kukkatarha -blokin valmistusperinteestä poiketen olen (ompelukonetta rakastavana ihmisenä) valmistanut Lummelammessa -täkin tilkkupinnan koneella ommellen. Tikkauksen, sensijaan, toteutin kerrankin käsin.

Isoäidin kukkatarha -tilkkutyöt ommellaan normaalisti tilkku tilkulta käsin neulalla ja langalla yhdistäen. Minä valitsin kuitenkin nopeamman tien: Sommittelin tilkut lakanalle ja ompelin tilkut lakanalta poimien riveiksi. Monta pykälää sisältävät tilkkurivit oli ihan helppoa yhdistää toisiinsa kun jokaisesta saumasta oli jätetty ylä- ja alareunasta 1 cm ompelematta.Vaikka peiton varsinainen tilkkupinta valmistui sukkelasti, oli käsin tikkaus lapsiperheen tohinassa hidasta puuhaa. Ohessa valmiita tikkauspistoja nurjalta puolelta. Tikkauslankana käytin koneompelulangan ja helmilangan "välimuotoa", sellaista ihan oikeaa tilkkutöiden käsintikkauslankaa. Vanuna Lummelammessa on amerikkalainen puuvillavanu, joka on mielestäni käsintikkauksessa ehdoton. Arvokas vanu, joka kutistuu tikkauksessa hieman, antaa tilkkutyölle kauniin antiikkisen leiman.

Isoäidin kukkatarhasta syntyi sommittelultaan käsissäni Lummelamme, sillä halusin työstä peiton, joka johdattaa ajatukset kesäisen lammen rannalle. Tälläkertaa piknikillämme kuitenkin mielemme lentelivät Naantalin upeissa maisemissa.
Tervetuloa kesä ja makoisat piknikit! Tästä talosta löytyy ainakin piknikpeittoja ihan jokatunnelmaan ja tarpeeseen ; )


4 kommenttia:

 1. Todella ihana peitto! Kauniit värit ja ihana malli. Myös edellisen päivityksen varjo oli loistavat, mietin, josko löytäisin niiden suuren liinan ja varjon, jotta saisi sen pihapöydän varjostimeksi :) Sulla on mahtavia ideoita!

  VastaaPoista
 2. Todella upean erilainen tilkkupeitto, ja näyttää varmaan yhtä työläältä kuin onkin!

  VastaaPoista
 3. ihana kuulla, että tilkkutöiden osaajakin soveltaa ohjeita omiin käsiin sopiviksi. Itse vasta haaveilen tilkkuilusta, ja huomaan ahmivani tietoa ja osaamista siltä saralta :)

  Ja muumi päivänvarjo, ah niin ihanan romanttinen ja kaunis :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos mieltäni nostattavista kommenteista! Tämä tilkkupeitto on myös yksi omista suosikeistani. Mutta vielä teillä on monenmonta ihanuuttamme näkemättäkin ; ).

  Tilkkutöissä oijoin perinteisiä ohjeita parhaani mukaan, koska haluan työt suht nopeasti valmiiksi. Aloittelijalle onkin tärkeintä muistaa, että tilkut voi yhdistää toisiinsa miten vain, kunhan liitos on kestävästi tehty ja saumanvarat rispaantumisen varalta paininjalan levyiset. Tilkkupinnan pitää pysyä kasassa vuosikymmeniä --- vaikka satoja. Tikkaus onkin näin ollen otolinen tapa lisätä rakkaudella valmistetun tilkkutyön kestävyyttä. Tikkauksesta lisää tuolla sivupalkin tikkaus osiossa.

  Mulle on ilokseni kertynyt läjä miesten kauluspaitoja ja kauluspaitakankaita, joista toteutan seuraavaksi tilkkupeiton (niin kuin niitä ei olisi jo riittämiin). Sen peiton valmistumista voitte seurata täällä syksymmällä. Nyt kesällä tekemiseni on pienempiä juttuja, koska tämä Suomen suvi on niin lyhyt, että se pitää nauttia joka solulla pihalla, rannoilla, metsissä ja mökeillä. Siksi päivityksenikin hiipuvat pikkuhiljaa kerta viikkoon luonteisiksi, kun en meinaa malttaa enää istua koneella lainkaan... Ulkona on niin mahtavaa!!!!

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!