Minua pyydettiin täällä blogissa taannoin liittymään Lahden alueen nuppupeitto-projektiin (Fb). Tulin pyynnöstä todella iloiseksi, sillä sain kontaktin lahtelaiseen käsityöporukkaan.
Nuppupeitto-projektinakin kuullosti ihanalta. Työstää omilla käsillä lämpöä pienille sairaalasta kotiinpääseville pikku-keskosille ja muille tehohoidossa oleville pikku-vauvoille. Kankaita minulla on varastossa riittämiin, joten tilkutyö kuullostikin näin ollen minulle parhaimmalta pikkupeitteiden työstötekniikalta. Ensimmäisen peiton ajattelin työstää simpukka-mallineella. Simpukka on hyvä tekniikka tuhota kaikki yksittäisiksi jääneet pikkutilkut ja peitto tikkaantuukin ihan itsestään. Crazy-tilkkutyötäkin varmaan pitänee kokeilla yhteen pikkupeittoon, että saa tuohottua myös simpukoiden ylijäämät ja jotain vauvamaista applikaatiotakin olisi vekkulia tehdä.... Katsotaan mihin aika riittää, kun noita käsityöprojekteja pukkaa päästäni solkenaan....
Oma peittoni on vielä leikkausvaiheessa, mutta informoin simpukka-peiton valmistamisen täällä kunhan ehdin ensin peiton syyspuuhiltani työstää. Laitan tänne seuraavassa postauksessa kuvia omalle isommalle lapselleni kierrätyskankaista valmistamastani simpukkapeitosta. Esittelen myös pikakolmio-tekniikkaa, koska ompelin juuri tilaustyönä yhden pikkuisen vauvan kehtopeiton pikakolmioilla.
Tässä kuitenkin nyt nuppupeiton ohjeistus lyhyesti:
Nuppupeiton ompeluohjeet
Nuppupeitto on pieni peitto, joka lahjoitetaan kotiin lähtevälle keskosvauvalle tai tekohoitoa saaneelle vauvalle ja hänen perheelleen. Peitto lämmittää pientä vauvaa, jolla oma lämmönsäätelykyky on vielä hataraa. Se toimii myös muistona elämän alkutaipaleesta. Nuppupeittoja kerää ja lahjoittaa sairaaloihinmm. nuppupeitto-yhdistys ry, joka toimii koko Suomen alueella. Kuka tahansa yksityinen ihminen ja järjestö voi valmistaa nuppupeittoja ja niitä voi lahjoittaa sairaalaan myös yksityishenkilönä.
- Peiton koko n. 40 cm x 40 cm, 40 cm x 50 cm tai 50 cm x 50 cm.
- Peiton päällisosa valmistetaan puuvillakankaasta tilkkutekniikalla tai yhdestä kappaleesta. Jos käytät vanhoja kierrätettyjä kankaita, tarkista kankaiden vetolujuus huolella, jotta kankaat eivät pesujen yhteydessä repeenny.
- Peiton vuori ommellaan puuvillaflanellista tai muusta pehmeästä puuvillakankaasta.
- Peiton materiaalit on hyvä pestä ennen ompelua kankaiden kutistumisen takia, mutta myös valmis peitto on aiheellista pestä, jotta työskentelyssä tulleet bakteerit poistuvat peiton pinnalta. (Peiton saajan vanhemmat on hyvä ohjeistaa myös pesemään peitto enenen käyttöönottoa käyttämillään pesuaineilla)
- Peiton kangaskerrosten väliin vanuksi laitetaan ohutta polyester-vanua. Vanu ei saa olla liian paksua, sillä peitosta ei saa tulla peltimäinen.
- Peittoa on tikattava sen verran, että vanu pysyy pesuissa ja sitkuttavien pikkujalkojen mylläyksessä paikoillaan eikä ruttaannu peiton kulmaan. Käsintikkaus tekee peitosta konetikkausta pehmeämmän, mutta konetikkauskin on täysin sallittua.
- Peittoon ei saa ommella vauvaa vahingoittavia osia kuten nappeja tai paljetteja. Liian paksuja saumoja kannatta myös välttää, ettei peitosta tule liian raskas.
-Peitto on parasta ommella pussiin vuorikankaan kanssa. Reunakantteja ei suositella, koska ne tekevät reunoista liian kovat. Sen sijaan 5 cm:n (Eli leikattuna 5 cm (etukpl)+5 cm (takakpl)+2 cm (saumanvarat)= 12 cm) kantti on jo ihan ok, sillä se jää reunalta pehmeäksi.
- Peiton valmistustekniikka ja värimaailma ovat tekijänsä päätettävissä. Enkeliaiheita tai ristejä ei kuitenkaan suositella, sillä moni mieltää ne kuoleman symbooleiksi.
- Peitto on voitava pestä ainakin 40 asteessa.
Kiva, kun tulit mukaan projektiin! :)
VastaaPoistaOli tosi kiva kun kutsuitte!
Poista