torstai 30. elokuuta 2012

Pikakolmioteoriaa osa 2.Tässä postauksessa jatkan edellisen postauksen pikakolmioteoriaa. Viimepostauksen jälkeen on kuitenkin tapahtunut niin paljon kaikkea jännää, että poikkean taas muutamaksi postaukseksi pois tilkkutyöjutuista.  Meillä on vietetty upeita lasten roolileikkihäitä ja Maileg hiirulaisetkin ovat saaneet uudet upeat kalusteet kotiinsa -kirpparilta tietty. Kirpparilta on kantautunut kotiimme muutakin herkullista tuunausmateriaalia, joista osaa olen jo ehtinyt vähän sörkkiäkin. Omenoita ja yrttejä on survottu jos mihinkin sortimenttiin ja pari nuppupeittoakin on päässyt jo tikkausvaiheeseen. Niin ja kävin katsomassa viimein Lahden Taidemuseon Metamorfoosi -näyttelyn (tästä postaus ehkä myös tulossa), joka oli ainakin minulle uskomattoman täydellinen taide-elämys! Lauantaina Lahdessa vietetään taidelauantaita ja ajattelin käväistä katsomassa samaisen näyttelyn uudestaan lasten kera. Taidemuseo onkin jäänyt lapsilta vielä näkemättä. Hiihtomuseon, Radiomuseon ja Historiallisen museon sen sijaan olemme kolunneet lapsiryhmäni kanssa hyvinkin tarkkaan... Mutta nyt siis taas pikakolmioihin...

Kahdesta kolmioista koostuva 90 asteen pikakolmio 

Tällä tekniikalla saadaan työstettyä kerralla useita kolmiotilkkuja.

Jos haluat, että valmissa työssä neljästä kolmiosta koostuvan blokin sivun pituus on 10 cm, tulee piirretyn sivu pituus olla 13.2 cm. Eli lisää aina 3,2 cm halututtuu pituuteen piirrettävän neliön sivun pituuteen. 


Kuvassa yksi taidetekstiilini sarjasta Veljeni Leijonamieli. Tein aikoinaan tilaustyönä Oulun lasten- ja nuortenkulttuurikeskuksen järjestämään Nagniala -näyttelyyn neljä tilkkuteosta Nagniala -teemalla. Tämän yllä olevan tekstiilin nimi on "Sofia". Sofia oli Astrid Lingrenin Veljeni Leijonamieli -kirjassa iäkäs herttainen rouva, joka kasvatti Nagnialassa valkoisia kyyhkysiä. Teoksen toiselle puolelle olen kirjonut otteita Astrid Lingrenin kirjasta Veljeni Leijonamieli. Esittelen teos-sarjan täällä yksityiskohtaisemmin joku päivä. Se nimittäin unohtui totaalisesti esittelystä tuolta www.galleriasatuitapaa.blogspot.com  -blogista.

                                                 
Kahdesta suorakulmaisesta kolmiosta koostuvat suorakaideblokit

Aseta suorakaiteen malliset tilkut toistensa päälle kuvan osoittamalla tavalla. Piirrä päällimmäiseen tilkkuun lävistäjä. Ompele lävistäjän molemmin puolin ompeleet. Ja leikkaa tilkku lävistäjää pitkin.

Jos hlauta että suorakaiteen malliset kahdesta kolmiosta koostuvat blokit ovat valmiissa työssä esim 8 cm x 14 cm, tulee alkuperäisen suorakaidetilkun olla kooltaan 10.2 cm x 16.2 cm. Eli lisää aina 2,2 cm haluttuun blokkikokoon alkuperäiseen leikattuun neliötilkkuun.
Tässä kuvassa tikkausta odottava tilkkutäkkini. Saapa nähdä jääkö tikkaus ensi kesään. Ulkona kun on niin ihanaa ommella. No, hyvä harsinta on nyt ainakin suoritettu ;o).

Tässä vielä muutamia kuvia blokeista, joissa olen käyttänyt pikakolmioita. Näitä mallineita minulla on varastossani vaikka parin peiton verran ; ). Joissan on rynttyjä vähemmän, joissain enemmän -näköjään rouvalla on ollut kiirus kun näitä on ommellut.....


Pikakolmiomuunnelmia on tilkkutöiden valtakunnassa vielä lukuisia näidenkin esittelemieni lisäksi. Mappini tuolla pursuavat näytteistä ja kokeiluista. Postailen niitä tänne aina silloin kun niitä toivotaan tai muut projektit ovat kesken tai jäissä. Tilkkutyömaailma ja sen erinäiset blokit ovat loputon suo, mutta palapalalta nekin voi itselleen avata.  Se on vähän niinkuin omenan kanssa. Kun syö hitaasti, nautiskellen ja pikkupaloina pureskellen, ei tule mahanpuruja....

Työn iloa tilkkuilijoille!

5 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta pikakolmioiden suhteen. En ollut pitkään aikaan niitä tehnytkään, ja nyt innostuin tekemään pienistä kolmioista tilkkupintaa. Tykkään kovasti myös suorakaideblokeistasi, niitäkin pitää kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Näitä katellessa iskee himo itellekkin tehdä kolmiopeittoja,laukkuja,tyynyjä ja ties mitä mukavaa..

  VastaaPoista
 3. Oletko koskaan ajatellut julkaista jotain tilkkutyö- tai lifestylekirjaa. Tässä blogissa olisi aihetta ja ainesta vaikka mihin!

  VastaaPoista
 4. Kiitos hirmuisesti näistä teoriaosuuksista. Kiva aina lukea, mitä kukin on saanut aikaiseksi, mutta nämä teoriaosuudet rohkaisevat kokeilemaaan uusia juttuja. Lisää tällaista.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaunis kaikille kommentoijille!!! Kirjoittelen tänne jatkossakin ohjeistuksia niin tilkkutöihin kuin muihinkin kädentöihin, joten uusia kokeiluideoita aiheesta jos toisesta on siis tulossa pitkin vuotta.

  Olen saanut jonkin verran toiveita kirjan teosta niin tuolta taidetekstiiligalleriastani kuin täältä Neulanhaltijan puolelta. Tällä hetkellä perhe-elämä ja työ perhepäivähoitajana lohkaisee kuitenkin niin suuren osan päivistäni, että ylimääräiselle ei riitä aikaa. Mutta kyllä minä kirjan vielä joskus teen, kunhan elämä antaa aiheen ja ajan sekä jonkun joka haluaisi puuhaan kanssani ryhtyä.

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!