tiistai 28. elokuuta 2012

Pikakolmioteoriaa osa 1.


Ulkona on mitä mainioin syyssää. Olemme lasten kanssa aivan onnessamme tästä lämpö- ja valoilmiöstä! Tässä postauksessa esittelen muutamia pikakolmiotekniikan faktoja. Kuvat eivät olen lähelläkään ammatilaistasoa (jos ne ovat sitä olleet muulloinkaan), koska aurinko teki tepposet ulkokuvauksiin ja ohjekuvaukset olen laiskana kuvannut omista vuosien takaisista itsetekemistäni opetusmonisteista. Mutta toivottavasti saatte jotain tästäkin postauksesta irti. Ohjeet saattavat sanallisesti kuullostaa ihan sekoboltseilta, mutta kun pikakolmioita kokeilee ihan oikeasti itse, niin ohjeistus varmasti aukeaa itsekullekin.


Tasakylkinen kolmio

Tasakylkisen kolmion pikatekniikka koostuu kahdesta kaitaleesta, jotka ommellaan kuvan osoittamalla tavalla oikeat puolet vastakkain toisiinsa kiinni. Sitten kaitaleet leikataan 60 -asteen kolmioksi. Helpoin tapa on piirtää 60-asteen kolmio leikkausta varten on työstää kolmio kolmioviivaimella tukevalle pahvikaavalle.

Jos haluat, että 60-asteen kolmiosi ovat valmiissa työssä sivultaan esim 3 cm, tulee ommeltavien kaitaleiden leveys olla 5,5 cm leikattuina. Eli sinun täytyy lisätä aina leikkaamaasi kaiteleeseen 2,5 cm lisäys lopullisen halutun kokoisen kolmion sivun pituuteen!
Kuva tekemästäni sivustalevitettävän sohva-sänkymme 60-asteen pikakolmiopäiväpeitteestä.


Kahdesta suorakulmaisesta kolmiosta koostuva neliö

Voidaan työstää kuten edellisen postauksen punaisen kehtopeiton yksittäinen kahden kolmionblokki tai alla esiteltävänä sarjatuotantona. Tärkeintä on muistaa ommella ompeleet aina neliön lävistäjien molemmin puolin ja laittaa ommeltavat kankaat oikeat puolet vastakkain.

Jos haluat, että kolmiosi ovat valmiissa työssä lyhyimmältä sivuiltaan 5 cm, tulee piirretyn neliön sivun pituus olla 7,2 cm. Eli lisää aina piirrettävän neliön sivuun 2,2 cm lisäys lopullisen kolmion lyhyemmän sivun pituuteen.
Tässä suorakulmaisista kolmioista valmistamani peitto. Minulla on yksi yliäyriensä pursuava mapillinen täynnä erilaisia versioita suorakulmaisista kolmioista valmistetuista blokeista. Sieltä löytyy mm. laivoja, kaloja, kukkia, tuulimyllyjä, tähtiä jne. Laitan niistä kuvia tänne seuraavan postauksen: Pikakolmioteoriaa 2. yhteydessä.


Kahdesta suorakulmaisesta kolmiosta koostuva suorakulmainen kolmio

Piirretään kankaaseen kuten edellä esitelty kahdesta suorakulmaisesta kolmiosta koostuva neliö -blokki. Mutta nyt ompelu tapahtuu samansuuntaisten suorien piirroslinjojen molemmin puolin. Syntyvät tilkut ovat keskenään täysin samanlaisia.

Valmiissa työssä kolmioista muodostetaan neliöitä joko keskenään tai yhtenäisen kangaskolmion kanssa. Jos haluat että pikkukolmioista koostuva neliö on valmiissa työssä sivuiltaan 8 cm, tulee piirretyn neliön sivun pituus olla 9,4 cm Eli lisää aina 1,4 cm piirrettävän sivun pituuteen lisättynä lopullisen neliön sivun pituuteen.

Tässä blokki, jossa käytetty kahdesta suorakulmaisesta kolmiosta koostuvaa suorakulmaistakolmio-tilkkua.

Sama tulos tulee myös seuraavalla tekniikalla. Tällöin kahdesta tasakylkisestäkolmiosta koostuvia kolmioita vain syntyy neljä kappaletta.

Valmiissa työssä näistäkin kolmioista muodostetaan neliöitä. Jos haluat että tällä tekniikalla valmistetut neliöt ovat valmiissa työssä sivultaan 10 cm, tulee piirretyn neliön sivun olla 14,5 cm. Eli lisää aina 4,5 cm piirrettävän sivun pituuteen lopullisen sivun pituudesta.
Olipas paha ryntty tässä näytteessä, mutta laitoin sen nyt kuitenkin tänne postaukseen. Ei ne minunkaan ompeleet aina niin priimoja ole. Tikkauksella voi muuten korjata monenmonta runttua huomaamattomiksi ; )

Lisää pikakolmiojuttuja seuraavassa postauksessa.

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ollos hyvä vain! Laita vain viestiä, jos jokin tilkkutyötekniikka askarruttaa, minä lupaan parhaani mukaan auttaa! On hienoa saada uutta sukupolvea tilkkuilun maailmaan!

   Poista
 2. Hei,
  kävin vierailulla blogissasi <3
  Ihanat runot, ajatukset, mietteet, "näperrykset" ja kirjoitukset sinulla.


  T Soili (design mertanen -blogista)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Pitänee tulla vastavierailulle myös sinun blogiisi. Sielläkin näytti olevan kauniita ajatelmia ja kuvia!

   Poista
 3. Kauniita ja värikylläisiä töitä, niistä tulee niin hyvälle tuulelle pelkästä katsomisesta. Ja hyviä vinkkejä tehdä erilesia suorakulmioita ja kolmioita. Terveisin Aini

  VastaaPoista
 4. Kauniita ja värikylläisiä töitä, niistä tulee niin hyvälle tuulelle pelkästä katsomisesta. Ja hyviä vinkkejä tehdä erilesia suorakulmioita ja kolmioita. Terveisin Aini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olen saanut sinut hyvälle tuulelle : )

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!