sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Haasteena lohikäärme osa 1. "Torso"


Lahdessa on nyt alkanut jokavuotiset Lasten Talvikarnevaalit. Tervetuloa mukaan!!! Kaupungin kulttuuritarjonta hellii nyt lapsia ja lapsenmielisiä. On teatteriesityksiä, konsertteja, askartelupajoja, värikylpyjä, tanssia ja seikkailuja.

Neulanhaltijan omilla ja hoitolapsilla on nyt nukketeatteri-leikkibuumi. On ihana tarinoida lapsille opettavaisia tarinoita nukkejen kautta. Ja vielä upeampaa on katsella ja kuunnella lasten mitä mielikuvituksellisempia esityksiä. Teatterinukkeina toimivat niin käsinuket kuin pehmot ja legotkin. Neulanhaltijalle lapset antoivat haasteeksi toteuttaa esityksiinsä dinosaurus-käsinuken. No, Neulanhaltijan ja huovan yhteistyö toi meille kuitenkin yllätyksen ja dinosaurus olikin muuttunut työstön tolskeessa lohikäärmevauva Hagridiksi.


Tämä "Haasteena lohikäärme" päivitys koostuu kolmesta osiosta, jossa pyrin kuvailemaan sanoin ja kuvin Hagridin syntymän ihmeen. Osa 1. on Hagridin torso-vaihe, osa 2. on Hagridin kuviointi ja huolittelu -vaihe ja osa 3. on Hagridin huovutus, vanutus ja viimeistelyvaihe. Osat 2-3 blogaan tänne alkavalla viikolla kunhan karnevaalihumulta ehdin.

Hagridin syntymään tarvittiin n. 190 grammaa suomenlampaan villaa, marseille saippuaa, pahvista leikattu kaava, sakset, huopaneula ja hommasta innostuneet huovuttajan kädet, jotka ovat kyllä nyt niin kuivat, että huh, huh.


Aluksi osa villasta n. 50 g asetetaan limittäin, lomittain ja kerroksittain kaavan alle niin, että kaavan reunojen yli jää n. 3 cm saumanvarat.


Kastellaan lämpimällä saippuavedellä kaavan alue ja huovutetaan sitä saippuoiduinkäsin kevyesti littanaksi. Saumanvarat pidetään kuivina.


Käännetään kuivat saumanvarat kaavan päälle kevyesti niitä samalla kostuttaen.


Täytetään villalla n. 40 g se alue, jossa edellisessä kuvassa näimme kaavan, eli alueelle josta villa vielä puuttui.


Huovutetaan työtä kevyesti lämpimällä saippualiuoksella saippuoiduin käsin.


Lisätään villaa työn reunoille n 20 g niin, että villaa menee taas 3 cm saumanvaran verran työnreunojen yli.


Huovutetaan villa työhön reunanvahvikkeeksi rauhallisin käden liikkein läpimällä saippuavedellä.


Täytettään taas työn keskiosa villalla n. 10 g niin, että työ on kauttaaltaan vahvistettu tässä tapuksessa ruskeaksi.


Asetetaan kauttaaltaan koko työn alueelle seittimäisen ohut villavaippa n. 10-20 g.


Pidä kuitenkin huoli, ettet sulje työn suuaukkoa (käsiaukkoa tässä tapauksessa) villalla umpeen.


Huovutetaan työ hyvin saippuoiduin käsin rauhallisin nytkyttävin ja kevyesti hierovin liikkein.


Otetaan kaava varovasti pois työn sisältä. Käyttämäni pahvikaava oli kertakäyttöinen, mutta jos haluat tehdä  kestokaavan, niin softis-tyyppinen saunapeffletti on monet huovutuskerrat kestävä ja pestävä kaavamateriaali. Muovipussejakin näkee kaavamateriaaleina esim huovutusohjekirjoissa, mutta itse en sitä suosittele, sen ohuuden ja ryppyyntyvyyden takia. Kaava pitää olla muodossaan tukeva ja niin paksu, että sen tuntee hyvin villakerrosten läpi!


Työnnetään saippuoitukäsi työn sisälle ja huovuteaan työ huolella sisäpuoleltakin. Tunnustellen samalla ettei työssä ole reikiä tai selkeästi muita kohtia ohuempia kohtia. Jos näin on, niin niihin kohtiin lisätään kevysti huovuttaen kaksi tai kolme seitin ohutta villakerrosta. Yhden lisätyn villakerroksen pitää olla aina n 3 cm paikattaavaa kohtaa suurempi, jotta siinä on kunnon tarttumapinta eli saumanvarat.

Tässä vaiheessa työ näyttää AINA ihan järkyttävältä lötköltä retaleelta, mutta usko vain hyvä siitä lopulta tulee!!!! Jos tuntuu, että huovutuksesi on ihan tuhoon tuomittu, niin laita se reilusti syrjään vaikka vuorokaudeksi tai pariksi ja jatka sitten eteenpäin. Kuivaa työtä on paljon helpompi käsitellä kuin märkää!!!


Lisätään työlle naama/kuono/turpa miten vain... eli kasataan villaa n.5-10 g möykyksi kasvo-osan päälle.


Villamöykyn päälle asetetaan vielä ohut villavaippa, joka sisältää n. 3-5 cm saumanvarat.


Kostuteaan möykky saippuavedellä ja huovutetaan "naamalisäke" saippuoiduin käsin.


Työstetään toinen "naamalisäke" samoin kuin ensimmäinenkin.


Ja huovutetaan lisäkkeet saippuoiduin käsin huolella naamaan kiinni.


Torso on valmis.

Valmis torso nostetaan kuivumaan saippuoineen päivineen ilmavaan tilaan pariksi vuorokaudeksi.


Seuraavassa päivityksessä Neulanhaltija kuvioi ja muotoilee huopaneulan avulla torsolle silmät, suun, selkäevät, hännän jne. Ja kolmannessa päivityksessä Hagridia huovutetaankin jo kovemmin ottein. Nyt tähän asti huovutus on ollut sellaista rauhallista hivelyä, kuin vauvahierontaa ikään.

2 kommenttia:

  1. Kiitos Neulanhaltija! Nyt mä vasta hokasin, miten ontto huovutettava syntyy, vaikka olen lukenut useampiakin ohjeita. Kuvat ja ohjeet ovat erittäin havainnollisia!

    VastaaPoista
  2. Kiva! Mun intohimoni on aina ollut tuotteiden valmistusohjeiden laatiminen, siksi kai minusta tulikin käsityönopettaja. Hyvä, että sain palautetta myös ohjeistuksen selkeydestä ja ymmärrettävyydestä.

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!