keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Silmukka silmukalta


Käykö teille koskaan niin, että jonkin käsityön valmistaminen on niin ihanaa, ettei sitä halua lopettaa? Neulanhaltijalle kävi nyt niin...


Meidän perheellä oli tarvetta uudelle wc:n matolle. Neulanhaltija halusi valmistaa maton pitkästäaikaa virkkamaalla. Koska oman varaston langat olivat niin riemunkirjavaa sekalaista sakkia, marssi Neulanhaltija Lahden Lankakauppa Heiniin. Mukaan kaupasta myyjän asiantuntevalla opastuksella lähti Teeteen pesukonepesua kestävää Pallas villalankaa.


Ja siitä sitten alkoi koukun kanssa terapeuttinen yhteiselo. Aina iltaisin lasten sammuttua omiin peteihinsä aloitti väsynyt äiti pistellä pistoja kuin transsissa. Meidän kylmässä vanhassa talossa tälläisen täysvillaisen tuotteen sylissä työstäminen on lähes taivaallinen kokemus. Tuntui niin lämpöiseltä, niin kotoiselta....Matto valmistui ihan liian nopeasti. Se sopi vessaan kuin nakutettu, mutta koska sen työstäminen oli niin mukavaa, päätti Neulanhaltija jatkaa virkkausta vielä vähän ja vielä vähän....


Matosta alkoi syntyä uusien rivien jälkeen peitto, jonka alle nuorimmainenkin kaivaitui päiväunille päivänä jos toisenakin. Peiton ja äidin välissä pienestä uhmaikäisestä maailmanvalloittajasta varmasti tuntui siltä kuin saisi hetkeksi palata takaisin kohdun turvaan ja lämpöön.


Peitto jatkaa syntyään yhä. Jos en malta vieläkään päätellä viimeistä silmukkaa saatan jatkaa peittoa niin, että siitä tulee olohuoneesemme pitkääkin pidempi matto.... tai sitten kääräisen koko talomme virkkaukseni sisään ja teen oven kohdalle suuren suuren rusetin... ja lähetän koko maailmalle lämpimät terveiset!

2 kommenttia:

  1. Mattokysymys: mielessäni on kypsynyt (kiitos myös Neulanhaltijan upeiden ideoiden) jos jonkinlaisia mattoideoita, mutta matkassa on yksi mutka: mieheni on tosi "allerginen" kaikenlaisille matoille, jotka eivät pysy lattialla paikallaan kuin liimattuna. Onko neulanhaltijalla jotain hyvää ideaa tähän? Vuoraatko mattoja yleensä millään tai mitä tekniikkaa käytät maton pysymiseen suorana (kipristelemättä kulmista) ja paikallaan.
    Mielessäni on niin tilkku, lanka (virkaten tai neuloen), räsy, huopa ym. mattoja, joten vastaus voi liittyä mihin tahansa mattoon. KIITOS taas upeista kuvista, myös talviset huopapitsikuvat ilahduttivat.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kysymyksestäsi! Neulanhaltijakaan ei pidä matoista, jotka eivät pysy paikoillaan. Meillä kaikkien mattojen alla on liukuestematot. Joihinkin mattoihin olen kiinnittänyt liukuesteen käsin pienin pistoin kiinnikin. Näin olin ajatellut toimia myös vessamatonkin kanssa, josta kasvoikin huomaamatta viltti. Osa matoista on myös joltain kulmalta jonkin painavan huonekalun alla, jotta pysyvät rajuissa juoksuleikeissäkin paikoillaan. Mattojen kulmien kipristymisen kanssa meillä ei ole koskaan ollut ongelmaa, sillä kaikki mattomme ovat vahvoja laatumattoja. Ohuissa "halppis" matoissa olen kuullut ja nähnytkin tätä ongelmaa esiintyvän. Joten ohjeeni on: Liukuesteet alle ja mahdollisesti jokin painava huonekalu osittain maton päälle. Ja ostakaa aina laatumattoja!!! Tai valmistakaa jämäkät kulutustakestävät ja pestävät matot itse! Meiltä löytyy näiden täälläkin esiteltyjen itsevalmistettujen mattojen ohella VM Carpetin nukkamattoja, Woodnotesin paperinarumattoja ja mummun tiukalla lyönnillä kutomia räsymattoja.

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!