keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Maitotölkkikoreja ja ruusunmarjoja


Opin kierrätyspunonnan kurssilla Lahden Wellamo-opistossa (opettajana Mari Keituri) hauskan maitotölkkikorin valmistuksen. Niitähän oli sitten päästävä heti lasten kanssa toteuttamaan. Ja hyvin sujui 5+ ikäsiltä tälläisen pikkuisen marjakorin punonta. Tokaluokkalainen teki näitä jo sarjatyönä ystävillekin.


Yhteen koriin tarvitaan kaksi maitotölkkiä. Minä kätin kahta maitotöliiä joisen sisus oli keskenään erivärinen. Valion ja Milbonan maidoissa on valkoinen sisus, Rainbown ja Igmannin beige.


Toinen tölkki leikataan auki kultakin sivulta ja siivutetaan sivultaan neljään tasapaksuun siivuun. Toinen tölkki leikataan n. 1 cm paksuisiksi neliörenkaaksi.


Korin loimina toimiva siivutettu tölkki käännetään sisäpuoli ulospäin.


Ja neliörenkailla, jotka toimivat kuteina, punotaan korin sivut halutun korkuisiksi.

Korin yläreunasta jätetään n. 4 cm punomatta. Nämä loimet kavennetaan päistään kolmiomaisiksi. Loimet päätellään liiman avulla punoen korin nurjalle puolelle.


Ja lopuksi limataan kaksi maitotölkkisuikaletta vastakkain korin kantorivaksi.Meidän pihan kurttulehtiruusupensas oli jälleen kerran niin töynnä ruusunmarjoja, että täytimme lasten kanssa uudet korit noilla vitaminipommeilla.Osan ruusunmarjoista säilöin pakkaseen flussakauden varalle ja osasta keitin makoisan ruusunmarjakiisselin. Tämä on sitä kunnon lähiruokaa ja superfoodia, vai mitä?


... Syömään!
11 kommenttia:

 1. voi vitsi..aikas hienot vaihekuvat taas. pakko myöntää, että heti piti käydä jääkaapilla kurkkimassa maitotölkkien tilanne. ehdottomasti menee toteutukseen varmaan vielä tämän päivän aikana. Mitähän muuta se siellä punonnassa oppinu??isompia koreja?? harmittaa kun täälläpäin ei ole mitään tolllasia kursseja. aiset saman pajun punomiset, ommellaan helppoja vaatteita ja joku hopean punonta ryhmä :/ hölmöö..mie olisin viivana tollasella kurssilla missä sie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse ollut kansalaisopistolla opettajana useita vuosia (silloin ennen lapsia kun illat olivat täysin omaa aikaa). Minulle oli opettajana mitä mukavinta kun oppilaalla oli ideoita mitä kursseilla voisi tehdä tai mihin tätä ja tätä materiaalia voisi hyödyntää. Toivon, että kaikki opettajat inostuisivat kokeilemaan uutta ja haastamaan itsensä. Kehoitankin itse kutakin rohkeasti kädentaitojen opettajien puheille ja ehdottamaan uusia kursseja tai uusia materiaalikokeiluja nykyiseen kurssitarjontaan.

   Itse kurssitan ja koulutan itseäni jatkuvasti. Rakastan uuden oppimista. Kuljen silmät ja korvat auki ja innostun aina kovasti uusista haasteista. Rimaa taitojen kanssa ei kannata pitää turhan korkealla, ensin pitää antaa itselle lupa myös epäonnistua. Eikä se työn siisti työstöjälkikään ole aina niin tärkeää, tärkeintä on oivaltaa uusia juttuja ja pistää aivonystyrät hommiin.

   Tällä kierrätyspunonnana kurssilla olen oppinut tähän mennessä muunmuoassa tuon sanomalehtikorin teon (tossa omppujen säilöntää käsittelevässä postauksessa) ja yhden ihanan punotun tapettikirjekuoren valmistuksen. Tämän postauksen koria meille ei opetettu erityisesti, mutta opella oli pöydällä vastaava valkoinen kori (kynäpurkki?) ilman ripaa ja siitä se ajatus sitten lähti lentämään....

   Poista
 2. Varmasti mukavaa puuhastelua lapsillekin ja vielä kun heti löytyi sopivaa käyttöä koreille:)

  VastaaPoista
 3. Hienoja koreja. Kiitos ideasta!

  VastaaPoista
 4. Miten näin yksinkertainen idea ei ole koskaan tullut itselle mieleen tai eteen, vaikka maitotölkkiaskarteluja näkee usein monessakin mediassa ja niitä on työstetty meidän päiväkodissa kerran jos toisenkin. Kiitos taas kerran idean jakamisesta!

  VastaaPoista
 5. Onpa hauska idea! Pitäisikin joskus kokeilla!
  ps. Käypäs kurkkaamassa mun blogiin. Siellä on sulle tunnustus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Olen kauhean huono näiden kiertokirjeiden kanssa, mutta aijon kyllä tulevaisuudessa esitellä myös täällä mukavia blogeja, joita silloin tällöin käyn itsekin lukemassa.

   Poista
 6. Kiitos hyvistä ohjeista maitopurkkipunomiseen! Testasin ja hyvä tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiva! Toivottavasti muillakin onnistuu. Meidän lapsetkin oli ihan intona maitotölkki-palttinapunonnan kanssa.

   Poista
 7. Laittelin nyt minun blogiin postauksen näistä koreista ja linkin tänne. Kiitos vaan..mukavaa puuhaa oli. Minä enemmänkin olisin kiinnostunut punomaan kaikenlaista kivaa eli voiskos saada lisää kuvallisia teko-ohjeita :) Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun korit miellytti! Ja jättikiitos linkityksestä!

   Pistelen tulemaan punontajuttuja sitä mukaa kun tuotteita valmistuu. Nyt sain juuri valmiiksi punotun kirjekuorilaukun, mutta sen ohjeistaminen näin blogin välityksellä on liian vaikeaa. Yritin kyllä kuvata taas joka työvaiheen, mutta kuvat olivat suikalesekamelskassa liian epäselviä tukemaan tekstiä. Mutta laukun laitan tänne kuitenkin jokupäivä, kenties ensi viikon aikana.

   Nyt on kummityttö kylässä, enkä viitsi kuin kurkata konetta näin hyvässä seurassa...

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!