Ensimmäinen nuppupeittoni on valmis. Työstin peiton simpukka-blokilla pienistä jämäkangastilkuista. Pikkutilkut hupenivat tähän hyvin, mutta vielä niitä jäi yhteen crazy-tekniikalla toteutettavaan nuppupeittoonkin, että eikun ompelemaan toista nuppupeittoa....
Simpukka- blokkipalat leikattiin ensin yksitellen kaavan mukaisesti. Sen jälkeen jokainen pala harsitiin käsin yläreunastaan kiinni kaavaan.
Jokainen kappale silitettiin. Silityksen jälkeen kaava ratkottiin irti tilkusta. Saman kaavan voi siis käyttää yhä uudelleen ja uudelleen! Kaavan harsimisen tarkoitus on auttaa ompelijaa kääntämään kaareva saumanvara siistiksi ompelua varten.
Simpukka-blokki valmistetaan perinteisesti käsin ommellen. Itse olen kuitenkin niin laiska käsinompelija, että hyödynsin tässä pikkupeitossa ompelukonetyöskentelyä.
Lahden ompeluelämää Fb-ryhmässä nuppupeittojen tekijät ovat suosineet fleeseä nuppupeittojen "vanuna". Itse kokelin nyt ensimmäistä kertaa fleesen toimivuutta.
Simpukkapeiton ompeleminen meni kutakuinkin näin: Fleeselle asetettiin ensimmäinen rivi simpukkatilkkuja vieriviereen.
Simpukkatilkut aplikoitiin kaarevasta yläreunastaan kiinni fleeseen. Minä käytin tälläkertaa ompelukoneeni pykäpisto-ommelta.
Sitten asetettiin seuraava rivi edellisen rivin päälle lomittain. Ja tämäkin rivi ommeltiin kaarevista yläreunoistaan kiinni fleeseen. Taustakangaskin voisi olla jo tässä vaiheessa paikoillaan, mutta se edellyttäsi peiton reunustamista päärmeellä. Päärmereunat on kuitenkin kielletty kovuutensa takia nuppupeitoista, joten ompelin taustavuorin peittoon pussina vasta simpukka pinnan koottuani.
Ja näin peiton tilkkupinta koostui riviriviltä. Jos pitää käsin ompelemisesta, niin tilkut yhdistetään toisiinsa piilopistoin. Tilkkupinan ompelun jälkeen peiton reunat siistitään saksilla suoriksi & tasaisiksi ja peitto vuoritetaan.
Lopuksi työ silitetään kevyesti. Nyt kun työstin peiton fleesellä, rajumpikin silitys oli sallittua. Muutoin peittoa ei kannata paljon painaa silitysraudalla, koska vanu litistyy kuumassa puristuksessa.
Tälläinen hempeys siitä sitten tuli. Fleese oli mielestäni aika raskas peiton välissä, joten saatan jatkossa siirtyä nuppupeitoissa kuitenkin perinteisen polyestervanun käyttämiseen.
Nuppupeiton taustan tein sinisestä lakanakankaasta. Tikkasin taustan kiinni fleeseen sieltä täältä pienin tähtipistoin käsin. Pistot eivät näy päällipuolella lainkaan.
Toivottavasti tämä peitto lämmittää jotain elämänsä alkumetreillä olevaa pikkuista ja hänen vanhempiensa mieltä.
Kaunis ja varmasti lämmin peitto pienelle ihmiselle elämän alkutaivalta lämmittämään ja suojaamaan. Kaunis!
VastaaPoistaIhmettelen ja ihastelen sitä, kuinka kummassa ehdit ja jaksat lasten hoidolta työstämään tälläisiä. Nostan hattua!
Kiitos! ... ja minä ihmettelen sitä kuinka joku pikkulasten äiti ehtii jumpalle illalla... eli kaipa se on niin, että kun endorfiininlähteensä löytää, myös aikaa tankkaukselle löytyy aina.
PoistaUPEA! SULOINEN! HELLYYTTÄVÄ! SATUMAINEN! HIENO LAHJA TUNTEMATTOMALLE PIENOKAISELLE!
VastaaPoista<3
VastaaPoistaTuon peiton alla pääsee kyllä hyvin elämän alkuun. Kiitos ohjeesta, se siirtyy "joskus-toteutettavien" piiiiitkälle listalleni. Paljon olisi kaikkea kivaa kokeiltavaa, aika ei harmikseni tahdo vain riittää kaikkeen. :D
VastaaPoistaNiin, tämä tilkkutyötekniikan maailma on rajaton... Aina löytyy uutta ja vanhaa, mitä ei ole vielä ehtinyt kokeilla. Mutta onneksi saamme nauttia toisten kokeiluista ja valmiista töistä näin blogien välityksillä :)
PoistaHei Satu! Kerään kierrätysblogiini eri tekijöiden ideoita ja olen tekemässä postausta sateenvarjon käytöstä uusiomateriaalina. Olisin kiinnostunut jakamaan ideasi & kuvasi sateenvarjosta tehdystä lasten hameesta. Olisiko mahdollista saada kuva käyttöön? Laitan kuvan alle copyrigh-merkin ja linkitän sen aina alkuperäiseen lähteeseen. Voit laittaa minulle viestin viimeisen juttuni kommentteihin, poistan sen sitten sieltä tai blogini sähköpostiosoitteeseen :) T: Lea
VastaaPoistaTottakai!
Poista