sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Karkkia korinpohjalla


Näin vapun alla on kiva vähän herkutella värienergiaa. Tässä yksi postauspläjäys, jonka aloitin sadepäivänä, jolloin kaikki ympärillä näytti ankealta ja harmaalta. Ilokseni tytär pyysi tuolloin äidiltään omaa karkki-tilkkupeittoa ja harmaus muuttui väri-ilotteluksi.
Tekniikaksi peittoon valikoitui kaitalekniikka, jossa kaitaleet muodostavat silmälle korinpohjapunoksen. Meidän karkkipeitossamme tosin kankaat ovat niin sillisalaattia, että korinpohja-näkymä pitää kyllä pitkälti saada aikaan tikkauksin. Mutta näin se korinpohjateknikka kuitenkin vaihe vaiheelta toteutetaan:
Ommellaan kolme samaa sävyä olevaa kangassukaletta toisiinsa kiinni. Pätkitään suikalerimpsut haluttuun mittaan. Minä käytin 12 cm-mittaa.

Ommellaan keskusneliö kolmesta tilkusta koostuvan kaitaleen vasempaan yläreunaan niin, että ommel jatkuu vain keskusneliön puoleenväliin.


Ommellaan seuraava kolmen tilkun pala kiinni keskusneliöön ja aloituskaitaleeseen.


Sitten ommellaan seuraava kolmen tilkun väripala kiinni edellisiin.
Ja taas seuraava kolmen tilkun väripala ommellaan kiinni edellisiin. 


Viimeisenä ommellaan aloitussauma loppuun asti.


Tilkkutyö kannattaa ommella aina sarjatyönä eli ns. viiriompeluna. Tällöin työhön tarvittavat tilkut valmistuvat kuin kädenkäänteessä.Jos työssä käyttäsi vain muutamaa kangasta korinpohjasidos näkyisi huomattavasti paremmin kuin tässä meidän jämätilkkutyössämme. Mutta vaikka tilkut olisikin näin kirjavaa sorttia, tikkauksilla saa korinpohjasidoksen näkymään, jos sitä haluaa. (Minä joutunen kyllä purkamaan muutaman tilkun, koska niiden väriraidat pomppaavat ihan silmille tämän kuvan perusteella.)


Tilkut voi myös "sotkea" sommitelmaltaan ihan sekaisinkin, jolloin peiton ilme muuttuu täysin erilaiseksi. Aika kiva, eikö?!

Meidän peitto jäi nyt tähän jamaan, koska aurinko alkoikin taas houkutella pihahommiin, joten tämä projekti jatkunee varmaan vasta kevät- ja kesähuumasta toivuttuamme tai jonain ikävänä harmaana sadepäivänä ; ). Lopulliseen tilkupeittoomme tulee 7 x 8 blokkia eli huomattavasti enemmän kuin näissä kuvissa. 

Ystäväni Katri P on työsti vuosia sitten tällä tekniikalla sinisen tilkkutäkin, jossa korinpohjasidos tuli hienosti näkyviin. Kuvaan peiton (jos saan) myös tänne esittelyyn, niin näette kuinka erinäköiset peitot voi syntyäkään samalla blogilla.

Tänään näimme muuten luontoretkellämme ensimmäiset sinivuokot ja punavuokot. Ihan mahtava fiilis!

Ihanaa vappuviikkoa ja kevätkauden alkua kaikille lukijoille!!!

9 kommenttia:

 1. minkäkokoisia ovat palat/ kaitaleet leikattuina? Näyttää kivalta mallilta, jota olisi kiva tehdä itsekin.
  T. Marja-Liisa

  VastaaPoista
 2. Voi hatunnosto sinulle, kun jaksat tuollaista väkertää! Saattaisi jäädä itseltä tekemättä - ei taida olla minun kärsivällisyydelleni sopivaa :D

  VastaaPoista
 3. Hauskaa ja värikästä tilkkupintaa tulossa :o)

  VastaaPoista
 4. Ihanan värikäs peitto... Kun jaksais itsekin väkertää saman tyylistä, puuvilla kankaita olisi jonkin verran varastossa odottamassa sitä inspiraatiota!

  VastaaPoista
 5. Kiitos mitä kaunein kaikille kommentoijille!

  Tilkutöiden teko on todella kivaa, eikä lainkaan vaadi erityistä kärsivällisyyttä. Ihan aikuisten oikeasti: tilkkutyön valmistuu on nopeasti ja helppoa. Riittää kun osaa ommella suoraaommelta suhteellisen suoraan.

  Tilkkujeni koot ovat seuraavat: kaiteleet 4 cm, keskusneliö 5 cm ja leikatut kolmesta kaitaleesta koostuvat palat 12 cm.

  VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!