torstai 16. helmikuuta 2012

Automaattista ompelukonebrodeerausta lasten kanssa
Neulanhaltija on opiskellut joskus aikoinaan mm. vaatetusalan amk.artenomin tutkinnon. Tutkintotyötä tehdessään Husqvarna Viking sponsoroi Neulanhaltijaa lahjoittamalla hänelle ompelukoneen vuodeksi käyttöön. Tutkintotyö, silkkilangoin veteen liukenevan tukimateriaalin päälle kirjottu saumaton tyköistuva vaate, Ampiaspesämekko, tuli tehtyä ja rakkaus Husgvarnan Rose -ompelukoneeseen oli kasvanut niin suureksi, että se oli ihan pakko ostaa omaksi. Nyt kone on Neulanhaltijan kakkoskone, (Ykköskone on Husqvarnan Quilt Design, palkintokone Feel Free -tekstiilisuunnittelikilpailusta) mutta tällä ompelutiheydellä kaksi konetta on kyllä ihan ehdoton juttu. Kun toinen on huollossa, toinen surisee...


Rose- koneeseen tuli kaupan yhteydessä automaattinen brodeerausosio, eli mötikkä, joka kirjoo automaattisesti koneeseen levykkeillä ohjelmoituja kirjontakuvia. Ystävänpäivän alla aloitimme hoitolasten kanssa konekirjontaprojektin, joka viimeisteltiin ystävänpäivälahjoiksi lapsosille. 


Lapset painoivat aina koneen kirjontanappia kun oli tarvis eli aina lankojen vaihtamisen yhteydessä ja Neulanhaltija pujotteli lasten ihmetellessä langat koneeseen.


Kun lasten valisemat kuvat oli työstetty (n. 5-10 min kuva) ideoimme yhdessä lasten kanssa missä kuvia hyödyntäisimme.


Pojan kanssa ideoimme pikkuautoille oman säilytyskassin Neulanhaltijan lapsuuden vanhasta sisustustyynyliinasta.


Ja tytölle työstimme essun puutarhahommiin.


Essussa hyödynsimme ylijäämäkangastilkkuja.


Ja hienohan tyttösen essusta tuli ja hyvin mieleinen, mikä tärkeintä!


Ja poika sai kirjomansa kuvan taskuksi reippaaseen autokassiinsa.


Näin lasten ensimmäiset automaattikoneella työstetyt brodeeraukset saivat uuden elämän, toivottavasti pitkän sellaisen....


4 kommenttia:

 1. Loistava idea käyttää "lapsityövoimaa" :) Meillä ainakin pikkuiset ovat tosi innostuneita painelemaan koneiden ja vehkeiden näppäimiä, varmaan mieleinen projekti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös meillä lapset tykkäävät elektroniikan tarjoamista mahdollisuuksista ja nippeleistä & nappeleista. Tämän projekstin aikana lapsille valkeni hyvin kuinka teollisuudessa kirjotaan tekstiileihin kuvia. Heti piti tarkistaa kaikki vaatteet, joista vastaavia brodeerauksia löytyi.

   Poista
 2. Teettekö lasten kanssa perinteisiä pahviaskarteluja ollenkaan? Tai sellaisia juttuja, jotka lapset työstävät alusta loppuun ihan itse? Vai teetkö aina itse suurimman osan lasten töistä?

  T: Perhepäivähoitaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ajatuksia herättävästä kommentista, perhepäivähoitaja!

   Neulanhaltija työstää lastensa kanssa myös paljon juttuja, jotka syystä tai toisesta eivät päädy tänne blogiin. Meillä esimerkiksi lapset rakastavat työskennellä hamahelmien, muovailuvahan, legojen, lumen, magic cornien, lautojen & naulojen ja aikakausilehtien, liimapuikon & saksien kanssa. Kaikki lapsemme käyvät myös srk:n kerhoissa, joissa työstetään pahvia ja kartonkia liimapuikolla ja tusseilla & vesiväreillä ahkerasti.

   Neulanhaltija-blogi sisältää nimensä mukaisesti pitkälti neulaa ja lankaa sisältäviä työtapoja. Pahvi- ja kartonkiaskareet olen tietoisesti rajannut vähemmälle, koska itsekin poimin niihin ideoita netistä (josta ideoita löytää helposti tuhansia) eikä toisten ideoiden esittely ainakaan vielä ole ollut blogissa päälimmäisenä. Mutta lupaan, että pahviaskarteluja ja muita lasten ihan itse täysin omin käsin työstämiä käsitöitä on tulossa tänne viimeistää pääsiäsiaskartelujen aikaan.

   Neulanhaltija tukee ehdottomasti lasten omatoimista työskentelyä, eikä pyri työstämään lasten töitä valmiiksi itse, mutta blogiin olen laittanut myös töitä, joissa työskentelemmme lasten kanssa yhdessä. Tämä yllä oleva päivitys on esimerkki yhdessä työskentelystä. Yhdessä työskentely tukee lapsen kehityksen eri alueita kuin yksin tuotteen alusta loppuun saattaminen. Yhdessä työskentely tukee vahvasti lapsen ja aikuisen perheyhteyttä ja antaa lapsen omalle ideoinnille enemmän mahdollisuuksia, kun ideat toteuttaakin ammattilainen, eikä lapsen tarvitse tehdä niitä alusta loppuun itse. Blogini avulla haluan myös auttaa uupuneita äitejä jaksamaan jatkuvaa loppumatonta lasten- ja kodinhoitorumbaa, tarjoamalla heille ideoita, että lasten kanssa voi työstää jotain kivaa käsityötä yhdessä. Minä itse olen selvinnyt liki kahdeksasta kotiäitivuodestani suhteellisen selväjärkisenä pitkälti juuri yhdessä lasten kanssa neuloin, langoin ja kankain touhuamisen ja omien käsityöprojektieni myötä. Näitä projekteja Neulanhaltija -blogi esittelee.

   Joitain lasten itse työstämiä käsitöitä tässä blogissa ovat mm. Peppi Pitkätossun pahvista työstetty Huvikumpu (lelut), pajusta ja huovasta työstetyt pajukranssit (pajutyö), huovutetut vipeltäjät (huovutus), paperipussit (paperiaskartelu), isänpäiväkortit (kortti).

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!