perjantai 12. lokakuuta 2012

Kudotaan pikkumattoja Brion-kangaspuillaja niin ne ihastuttavat pikkumatot valmistuivat. Erityisesti omat poikani olivat kudonnasta innoissaan. 5 -vuotiaani kutoisi kaiken päivää. Ja siihen äiti:" Kudo vain rakas lapseni, kudo vain sielusi kyllyydestä!"
Kudonta pikkuisilla kangaspuilla on todellakin lapsille kuin leikkiä. Käännetään vain vipua edes taas vuoroin  itsestä poispäin, vuoroin itseen päin ja annetaan kudesukkulan lentää pikkukätösisssä puolelta toiselle... Helpointa kutominen on jos kudetta ei ole sukkulassa liikaa eikä kudelmaa liian lähellä lyömäpirtaa (Max läheisyys 6 cm). Muista siis siirtää kudosta taaksepäin riittävän usein! Siirto tapahtuu jarrua löysäämällä ja siirron jälkeen uudelleen kiristämällä.Mattojen tai muiden kudontatöiden väliin suosittelen maitotölkin sivupalasta, jotta hapsujen solmintaan jää tarpeeksi pituutta.


Kun matot tulivat valmiiksi ja kuteet loppuivat oli aika ottaa matot pois tukilta ja kangaspuista.


Loimilangat katkaistaan ja solmitaan.


Katkaisu ja solminta on hyvä tehdä loimipari kerrallaan vuoroin molemmilta reunoilta.


Jos taas kudontatyö halutaan ottaa pois ennen kuin loimi on käytetty loppuun, toimitaan seuraavasti:Loimilangat löysennetään tukilta löysiksi ja  loimet katkotaan ja solmitaan heti parittain. Loimet solmitaan pareittain joko keskeltä vuoroin molemmille reunoille tai reunoilta vuoroin keskelle päin. Tärkeää on muistaa solmia samantien myös kangaspuihin jäävät loimilangat vetosolmuihin!!!


Loimilangat voi jättää kudontatauon ajaksi näin tai sitoa ne heti edellisen postauksen ohjeiden mukaisesti kiinni varpapuuhun.


Lopuksi työt irrroitetaan toisistaan ja loimet solmitaan tai siksakataan ompelukoneella, riippuen kudelman käyttötarkoituksesta.


Ihania mattoja tuli! Hyvä lapset! Kyllä nyt nukeilla ja pehmokamuilla on komeat matot!


(Kuvan sukkahousuista työstettyjen keijujen ohje jossain viimesyksyn postauksessa täällä blogissa.)


Mukavaa viikonloppua kaikille!!!!

13 kommenttia:

 1. Tulipa kivat matot. Tämäkin tutoriaalin osa on erinomainen ja tuikitärkeä pienten kangaspuiden omistajille.

  VastaaPoista
 2. Ihania perinnemattoja! Varmasti lapset ovat ylpeitä kättensä jäljestä.

  VastaaPoista
 3. Sivusi ovat ihana ja idoita pullolaan .Brion kangaspuut odottavat täällä loimiaan.Laitan loimet ja kudon jotain ja lahjoita kummityölleni sitten ne.Ajatuksia kaikesta askarteluta tulee, työ vain rajoittaa tekemistä.
  Hyvää kevättä ja jaksuja ;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille kommentoijille taas kerran! Olen niin iloinen, että niin monet teistä ovat löytäneet kangaspuut uudelleen. Kankaan synnyttäminen langoista kangaspuilla kutoen on niin upeaa kulttuuriperimää, että harmittaa kovasti jos joku sukupolvi tippuisi tuon perimän ulkopuolelle. Hatun nosto teille kaikille äideille, tädeille ja isovanhemmille, jotka olette innostaneet lapsianne kankaan kudonnan maailman!!!!!

  VastaaPoista
 5. Ostin kierrätyskeskuksesta muutamalla eurolla Micki lasten kangaspuut: muutama osa saattoi puuttua, ne saattoi korvata mielikuvitusta käyttäen. Sain loimetkin laitettua vanhan osaamisen myötä ja sitten löysin blogisi, jossa neuvoit tosi hienosti, miten tulee toimia, jotta viisi lastenlasta voisivat luoda omia hienoja mattojaan. Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Pystyisikö näistä pikkumatoista tekemään, kännykkäpussin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystyisi hyvinkin. Aika upea idea!!!! Ihanan kansallisromanttinen ja samalla moderni!

   Poista
  2. En vielä ole saanut laitettua loimia lasten kangaspuihin, mutta jos saat tehtyä sellaisen kirjoita blogissasi mitä haasteita ja miten onnistuisi parhaiten ;)

   Poista
  3. Pitääpä koettaa syksymmällä ehtiä työstää yksi kännykkäpussi, siitähän tuisi vaikka hyvä joululahjaidea -postauskin ; )

   Poista
 7. Selailin Googlea, etsiäkseni sukkulaa Brion kangaspuihin. Löysin tämän sivun ja aivan ihastuttavaa
  katseltavaa. Laitoin juuri loimen pikku puihin niin tyttären tytär pääsee opettelemaan kudonta taitoja.
  Mahtaakohan mistä löytyä Brion puihin sopivia sukkuloita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että osuit blogiini! Kyllä tuo Google on vaan ihmeellinen ;). Olen itse askarrellut sukkuloita kangaspuihin tukevasta pahvista. Sellaiset pahviset puihin kuuluivat alkuperäisestikin. Lisäksi olen teettänyt muutamat ammattikoulussa opiskelijoilla.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!