maanantai 8. lokakuuta 2012

Matonkuteiden värjäystä


Tässä parin viikon ajan meillä on ollut lasten kanssa pienoinen mattoprojekti. Halusin herättää lasten arvostuksen perinteisiä räsymattoja kohtaan. Ja siinä onnistuinkin mitä parhaimmin. On nimittäin ollut ilo seurata lasten kommentteja siellä ja täällä: " Katso, tämäkin on räsymatto...", "Ihania kuteita...", Voiko näinkin leveää mattoa kutoa?" "Onko tämä ja tuo liinakin kudottu kangaspuilla...."Maton kudonta osa 1. 

Kankaiden värjäys ja leikkuu

Värjäsimme matonkuteisiin leikattavia paloja Dylon -tekstiiliväreillä puhkirevenneestä valkoisesta puuvillalakanasta. Olin löytänyt taannoin rasiallisen (yli 200 purkkia) Dylon -värejä kirpparilta vitosella. Joten niistä rittää värjäysaineita joksikin aikaa erääseenkin projektiin ; ). Suoritimme lasten kanssa värjäyksen kattiloissa, jotka minulla on käytössä vain värjäysprosesseja varten.


Kankaat sai kerrankin kuivatettua (ja kuvattua) ulkona, koska juuri silloin tämän syksyn loppumaton sadealue kiersi meidän pihamme.


Kuteet leikattiin saksilla yhtenäiseksi n. 1 cm levyiseksi puuvillanauhaksi.

Seuraavassa postauksessa esittelen teille Brion kangaspuiden loimien laiton, sillä tiedän yhdellä jos toisella lojuvan vastaavat puut varastossa vain ja ainoastaan siksi, että loimi on päässyt aikoinaan loppumaan, eikä uutta osata laittaa. Itse ostin juuri entisten Brion kangaspuidemme seuraksi toiset alkuperäsipakkauksessaan olevat loimettomat  kangaspuut Kouvolasta kirpparilta 2,50 €:lla. Niissä oli muuten vielä alkuperäinen hintalappu Citymarket 298 mk. Että halvalla sain ja heti käyttöön pääsivät. Kiitosta vaan myyjälle!

Mukavaa alkavaa viikkoa ja tervetuloa seuraani te kaikki uudet lukijat ja FB-tykkääjät!


5 kommenttia:

 1. Kauniin värisiä kuteita. Meilläkin ovat varmaan sellaiset puut jossain... pingotin on ehkä kadonnut...

  VastaaPoista
 2. Meilläkin löytyy kaapista pienet kangaspuut, mutta taitavat olla Micki merkkiset.. Jospa nuo samat ohjeet kävisivät :).

  VastaaPoista
 3. Mun tietääkseni näissä lasten kangspuissa, joissa kude on näinkin kapea, ei ole edes pingottimia, joten niitä ei tarvita : ).

  Ja ohjeideni pitäsi soveltua kaikkiin yksinkertaisiin pikkukangaspuihin. Joten ei kun loimittamaan!

  VastaaPoista
 4. Hienoja kirpputorilöytöjä! *kateellinen* *miksen minä koskaan***
  Ja hienojo kuteitakin on tullut. Varmaan tulee iloisen näköisiä mattoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInä hengailenkin kirpparilla kahdesti kuukaudessa, joten pakostakin tulee löytöjä tehtyä. Täällä Lahdessa ja lähisuduilla on myös ihan tavattoman hyviä kirppareita! Hyvää & laadukasta tavaraa edullisin kotiinkantohinnoin.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!