keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Liepuskoita, kankaanpainantaa ja vähän mustikkapiirakkaakin


Tänään meillä taas pidettiin lasten kanssa leivontapäivää. Aurinko paistoi nimittäin pienten päiväuniaikaan niin kauniisti, että päätimme järjestää pihavälipalakauden avajaiset itsellemme.Leivoimme Emäntänä Olga (Olga Temonen) -kirjasta nopeita arkisämpylöitä spelttijauhoista (s.91).


No, jokin meni pieleen ja näistä tuli kyllä liepuskoja. Mutta himpuran hyviä kyllä! Hoitolasten piti tietysti saada viedä namiliepuskoja kotiinkin, joten askartelimmme niille Heli I:ltä lahjoituksena saaduista maitojauhepurkeista kauniit lahjapurkit.

(Huomatkaa kun tekee montaa asiaa yhtäaikaa; tuli sitten näihin kuviinkin Settipaja-tunnarit Neulanhaltijan sijasta, höh!)
Vanha lakana sai koristeeksi perunaleimasimilla painettuja sydämiä.
Näin hienoja liepuskapurkkeja lapset työstivät.


Ja niin pihavälipalakausi avattiin!


Leivottiin myös mustikkapiirakkaa ja siinä tohinassa sitten huomasin, että eihän meillä ole kananmunia. Niinpä keksin pikaisesti munattoman mustikkapiiraan ohjeen soveltaen Puputyttö ja Vohvelisankari -kirjan pikkukakkuset-ohjeita ja Olgan kirjan speltti-intiaanisokeri-ideologiaa ; ). Laitan ohjeen tänne, että löydän sen toistekin. Piirakka oli nimittäin ihan syötävän hyvää!!!!!!


Munaton mustikkapiirakka Neulanhaltijan tapaan

2 dl maitoa
1 tl omenaviinietikkaa
2,5 dl spelttijauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
125 g leivontamargariinia
2 dl intiaanisokeria
1,5 dl mustikoita
1 rkl seesamin siemeniä

Sekoita maito ja etikka vatkaimella keskenään minuutin ajan. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vatkaimella kuohkeaksi parin minuutin ajan. Lisää maitoetikkaseos margariinisokeriin. Vatkaa joukkoon myös keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele mustikat ja seesaminsiemenet piirakan päälle. Paista 175 C 20 min. Nauti yksin tai yhdessä : ).

1 kommentti:

  1. Kiva, kun kankaatkin painoitte ja purkit askartelitte itse, varmasti hoitolapset vaivät ylpeinä kotiin! -Heidi

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!