maanantai 11. tammikuuta 2016

Tunnetko ompelukoneesi paininjalat? (A,B,C,D,E jne.)


Millaisia ompelukoneen paininjalkoja sinun varastoistasi löytyy? Tiedätkös kuinka ja missä niitä kaikkia käytetään? Minun on tunnustettava, että itse olin täysin unohtanut kahden paininjalkani käyttötarkoituksen. Tämä postaus toiminee siis myös muistilappuna itselleni. Ei nimittäin ole kivaa eikä järkevää omistaa tavaroita, joita ei osaa edes käyttää.

(Jostain syystä muuten osa tekstistä tulee ihan miniatyyrikirjaimin, vaikka olen yrittänyt muuttaa asetuksia monta kertaa, joten olen pahoillani! Yrittäkäähän tihrustaa.)



























Tämä postaus sisältää blogiyhteistyötä Husqvarna Vikingin kanssa, vaikkakin nämä tässä postauksessa esittelemäni paininjalat ovat olleet minulla omistuksessa jo ennen yhteistyötäni Husqvarnan kanssa. Kaikki aijemmat ompelukoneenihan ovat olleet Husqvarnoja. Osa esittelemistäni paininjaloista on ompelukonekaupassa mukana tulleita, osa lisätarvikkeina hankittuja. Osassa kuvissa hyödynnän Husqvarnan omia mainoskuvia, sillä näin talviaikaan en millään meinaa ehtiä kuvata blogikuvia valoisaan aikaan, jotta kuvissa ei tarvitsisi käyttää salamaa. Näitä "tunnetko ompelukoneesi paininjalat" - postausksia tulee nyt joka kuukausi tänne blogiini kaikkien muiden sattuman varaisten postauksien väliin, joten jos koneenne paininjalat kiinostavat, niin kurkkikaahan postauksia kuukausittain.



























Aloitetaanpa sitten paininjalat aakkosjärjestyksessä. Hyötyommeljalka A A 412 6176 on valmiina jokaisessa Husqvarnan ompelukoneessa. Tätä jalkaa käytettään pääasiallisesti suoran ja siksak -ompeleen ompelussa.

Husqvarnan koneissa paininjalan vaihtaminen on helppoa. Lähes kaikkiin paininjalkoihin käy sama kiinnitysmekanismi, paininjalan istukka. Kliks vain ja jalka on vaihdettu. 



























Hyötyommeljalka B nro 412 38 01-45 käy konemalleihin 1, 2,3,4,5,6 ja 7. B-paininjalassa on alapuolella ura, jonka ansioista jalka kulkee tasaisesti paksujenkankaiden ja ompeleiden yli. Jalassa on myös ompelua helpottavat merkinnät 4 mm ja 7 mm kohdalla. Itse käytän tätä yhtenä peruspaininjalkana ommellessani koriste-, suora- ja tai siksakommelta.

B-paininjalasta on myös olemassa läpinäkyvä versio, jolloin ompeleita on entistä helpompi kohdistaa.




Napinläpijalka C on manuaalinen napinläpijalka. Eli sellainen tavallinen napinläpien ompelujalka, jossa ompelijan pitää itse olla huolellinen napinläpien täsmällisistä koosta. Paininjalassa on apuviivat kankaan reunan kohdistamista helppottamaan. Jalan alapinnan kaksi uraa helpottavat tasaista ompelusyöttöä näpinläven ommelpylväiden yli.



Tämä on toinen napinläpipaininjalkani, johon kuuluu kiinteänä osana napinläpimittari. Koodi 412 40 80-01. Tämä käy konetyyppeihin 1,6 ja 7. Ei 400 sarjoihin, sillä vaatii liitännän, eli pienen reijän ompelukoneessa, johon ommelmittarin johto kytketään. Paininjalan keskimerkki on 15 mm päässä reunasta. Todella näppärä väline!







Tähän sujuvasti liittyen napinompelutuen esittely. Täytynee tunustaa, etten ole koskaan tätä käyttänyt, mutta nyt pitänee ryhdistäytyä. Tämähän näyttää näppärältä. Siksak-ommel päälle napin reikien leveyden mukaan ja ei kun nappia kiinnittämään.


Kuvassa esiintyvää lankarullasukkaa ja ompelulangan lisätappia sensijaan käytän todella paljon. Sukka estää liukkaiden lankojen (useat konekirjontalangat) rullautumista lankarullasta liian vinhalla vauhdilla. Suosittelen!


























D-paininjalka on Piilo-ommeljalka. Tämä jalka on jäänyt minulta lähes käyttämättä. Pitänee siis ryhdistyä. Tätä jalkaa käytetään siis päärmeiden ompeluun. Paininjalan sisäreuna ohjaa kangasta ja jalan oikean puoleinen suksi/varvas kulkee helmapäärmeen taitteella.




E-paininjalka on vetoketjupaininjalka. Tämän jalan nerokkuus on sinä, että sen voi kiinnittää sekä neulan oikealle, että vasemmalle puolelle, jolloin vetoketjun molemmat puolet pääsee ompelemaan mahdollismman läheltä vetoketjun hammatusta tai tereen nyöriä. Koska Husqvarnoissa myös neulan paikkaa voi siirtää mahdolisimman lähelle ketjun hammasriviä, on siistin vetoketjun ompelu enstistäkin helpompaa.





Yksi uusimpia ja minulle mieluisimpia sekä tarpeellisimpia paininjalkoja on tämä lisätarvikkeena hankittava  läpinäkyvä piilovetoketjalka. En enää pysty edes ymmärtämään kuinka olen ommellut kymmeniä piilovetojuja ilman tätä aarretta. Tätä jalkaa suosittelen jokaiselle ompelijalle, jos ikinä ompelette piilovetoketjuja!




 Kevätaurinkoa ja paljon valkoista puhdasta lunta teille kaikille!




13 kommenttia:

  1. Kiitos selkeästä ohjeistuksesta, jatkoa odotellen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Näitä on toisaan itsekin aina välillä hyvä kerrata.

      Poista
  2. Kyllä ne on niin ihania helpottavia jutella

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Kyllä, helpottavat paljon työskentelyä, kun vain muistaa aina mikä jalka sopiii mihinkin toimeen :)

      Poista
  4. Täytyykin katsastaa mitä paininjalkoja mulla on. Taitaa kyllä olla vain kolme, mutta en ole tiennyt mitä niillä kahdella tehdään.
    Kiitos, tämä oli hyödyllinen postaus! Tänne voi palata vertaamaan kuvia ja omia paininjalkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit. Lisää paininjalkatietoutta on tiedossa, sillä mulla on niitä aikamoinen läjä.

      Poista
  5. Mukava kirjoitus. Tuota napinläpi jalkaa olen kerran käyttänyt. Olen myös hankkinut monia lisätarvikkeena saatavia paininjalkoja. Läheskään kaikkia en ole edes kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, että välillä unohtaa mihin mikäkin on tarkoitettu. Itse kuulin juuri, että tuo esittelemäni napinompeluväline on toimiva juttu myös ommellessa, jos neula meinaa jäädä junnaamaan paksuun sauman ylitykseen. Tällöin paininjalan alle asetetaan tuo napinompelulevy ja sitten sauma on taas helppo ja tasainen ylittää. Pitääpä kokeilla!

      Poista
  6. Tämä oli oikeia hyödyllistä koulutusta minulle.
    Kiitos Neulanhaltijalle

    VastaaPoista
  7. Kunpa joku tekisi myös Janomesta tällaisen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Janome on minulle vieras kone, mutta tiedän sen olevan Amerikassa hyvinkin suosittu. Löytyisiköhän joltain jenkkisivulta Janomeen vastaavaa?

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!