tiistai 24. lokakuuta 2017

Talvi tulee - tallukoita tekemään


Talvi on tullut! Tai ainakin kuivat kelit ja pakkaset. Ihanaa! Saan taas kaivaa lukuisat villakangastallukkaani esiin ja ommella tietysti muutamat uudet lisää.


Keväällä minulla jäi yhdet tallukkaat keskeneräisiksi (käyttämäni ompelulanka loppui), joten saatanpa nämäkin nyt valmiiksi hetimiten kunhan ehdin ensin käydä ompelulankakaupoilla.Mutta koska nyt en ennätä kaupoille, päätin työstää pikapikaa yhdet tennaritallukkaat varastosta löytyneistä materiaaleista, jotta saan samalla tutustua ja testata uutta Designer Topaz 50 ompelukonettani. 
Yhden illan ompelun perusteella ihastuin koneeseen ikihyviksi. Koneen toiminnoissa oli muutamia erityisesti arvostamiani asioita. 

Asia 1. Kone ymmärtää ilmoituksestani minkä vahvuista ja minkä laatuista materiaalia olen työstämässä ja säätää itse oikeat säädöt, niin paininjalanpaineelle kuin langankireydellekin. Minä voin vain nauttia itse ompelusta.
Asia 2. Koneessa on säädin, jolla ompelun nopeutta voi säätää etanatasolta formulatasolle. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus lasten kanssa ompelua työstettäessä.


Asia 3. Ompelukoneen paininjalkaa ei tarvitse koukkia vivulla koneen takaa ylös ja alas. Riittää kun hipaisee sormella kuvan logoa. Minun Husqvarna Viking Quilt Designer -koneessa oli sama älykäs paininjalan nostotapa. Ja kun sen oppii, tuntuu se koneen takaa painninjalan nosto yllättävän hankalalta. Nyt kun olen Husqvarna Viking Opal -koneellani nostanut paininjalkaa manuaalisesti kädellä sieltä koneen takaa, meinaa käsi vielä väistämättä hakeutua tälläkin koneella ensin huitomaan paininjalkavipua koneen takaa ;).


Asia 4. Kone katkaisee itse langan ompelun loputtua, kun sormella hipaisee saksilogoa. Todella näppärä juttu, jota olen kaivannut.


Asia 5. Automaattinen lankojen solmimispäättely FIX. Todella kätevä kirjonnoissa ja tikkauksissa, joissa eestaaspäättely ei tule kuuloonkaan ompeleen paksuuntumisen myötä.
Tennaritallukaskin alkoivat valmistua, koneen kanssa tuttavuutta tehdessäni.


Loput tallukkaan työstönvaiheet eli pohjan kiinnitykset tapahtuvatkin sitten käsipelillä. Eli siinä hurahtaakin sitten tämä ilta. Laitan kuvaa tallukkaista kun ne valmistuvat.


Mukavaa Lokakuun loppua ja kesäajan viimeisiä päiviä teille kaikille!

6 kommenttia:

 1. Kauniit tallukkaat taas tulossa,kyllä olet energinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näihin tulee applikoituina pieniä turkooseja pisaroita.

   Poista
 2. Siellä on sinulla oikein tallukkatehdas, kiva nähdä nämä jossain vaiheessa sitten valmiina! Wautsi wau, onpas upea kone, mukavaa, kun "kotikoneeseen" on tuotu noita teollisuuskoneen näppäriä ominaisuuksia. Oikein mukavia ompeluhetkiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tallukkatehdas on mutta kovin hitaasti etenevä, kun yritän himmailla niiden tekemisen kanssa, jotta Lahden Kätevä ja Tekevä -messuilla ja Tampereen Kädentaitomessuilla olisi myös keskeneräsiä tallukoita tutkittaviksi.

   Poista
 3. Taiteilet taas noita upeita tallukoita, nuo ompeluvaiheet uudella koneella tosiaan käteviä ja aikaa säästäviä. Vie oman aikansa ennen kuin oppii käyttämään automaattisesti tuollaista nopeaa hipaisutekniikkaa. Terveisin Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraava konehaave alkaakin olla jo teollisuuden ompelukone eli teollisuuskone. Toisinaan nämä ompelukseni ovat niin paksuja, että kotikone joutuu liian kovalle rasitukselle.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!