sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Kirjottuja poneja villakangashameessa


Heipä hei pitkästä aikaa! Tässä postauksessa näette minun uusimman lempparivaatteeni valmistusvaiheita. Lempparivaate syntyi vaaleansinisestä Iskun Tehtaanmyymälästä blogiyhteistyönä saadusta villakankaasta ja se kirjottiin blogiyhteistyönä saadulla Husqvarna Viking Designer Topaz 50 kirjontakoneella tyttären suunnittelemin ponikuvioin.


Hameen pohjaideana toimi kuva heppahameisesta opettajasta, jonka olin leikannut leikekirjaani jostain aikakausilehdestä jo 2000-luvun alkuvuosina! 


Käytin hameessa vain tätä yhtä ja samaa tyttäreni piirtämää ponin kuvaa, sillä pikku-piirtäjämme oli niin kiireinen muiden projektiensa kanssa, että hän ei ehtinyt piirtää minulle uusia ponin kuvia. Ehkä sitten seuraavaan heppahameeseen tulee useampia erilaisia hevoskuvia.

Ponin koodauksesta koneelle on enemmän tietoa edellisissä blogi-postauksissani.


Hameen kaavan piirsin suoraan toisesta lempparihameestani, jota hoitolapseni kutsuvat Disney-elokuvien Frozen Annan hameeksi.


Kankaaksi hameeseen valikoitui Iskun hyvin laskeutuva rispaantumaton villainen huonekalukangas.


 Ja niin kone alkoi kirjomaan poneja koko hameen täyteen.....


Olin ohjelmoinut alunperin ponin kirjottavaksi vain kertaalleen suoralla ompeleella. Nyt huomasin kuitenkin, että se ei riittänyt kulutusta vaativan tuotteeseen. Ompeleet vähän purkautuivat ja ommel hukkui villakankaan sidoksen sekaan.


Niinpä kaivoin esiin koneparsintapaininjalkani ja kirjoin jo kirjotut ponit vapaakirjonnalla kolmeen kertaan. Ohjelmoin samalla muut ponin vahvemmiksi eli yhden ompeleen sijasta kolmella ompeleella valmistettaviksi.


Nurjalta puolelta poni näytti tältä. Kirjonnan alla on aina käytettävä tukikangasta tai tukipaperia. Itse käytin Inspiren kertakäyttölakanan tyylistä irtirevittävää tukimateriaalia.


Kirjonnan jälkeen sain taas käyttää yhtä lempparipaininjaloistani eli piilovetoketjujalkaa. Sillä vetoketjun ompeleminen on sujuvaa ja todella helppoa.
Vetoketjun ompelun jälkeen vuoritin koko hameen.


Helman halusin ommella myös ompelukoneella piilopistoin. Ensin helma oli kuitenkin silitettävä huolella. Villakankaan helman silittäminen onnistuu aina hyvin helposti, sillä villa on huokoista ja taipuu hienosti höyrysilitysraudan alla.


Ommel 16 on koneeni perusommelvalikossa oleva helman piilo-ommel, jota tämän hameen helman ompelussa käytin.


Paininjalkana käytin koneen suosittelemaa D-paininjalkaa, joka kulki epätasaisella alustalla uriensa takia moitteettomasti. Piilo-ommel ommellaan helmapäärmeen sisältä saumanvaran puolelta, jolloin suoratikki tulee saumanvaraan ja siksak-ommel osuu silloin tällöin yhden piston verran hameen miehustaan.


Lähikuva piilo-ompeleesta helmapäärmeen sisältä.


Ja niin hame tuli valmiiksi. Helmapäärme ja hameen istuvuus ylleni oli täydellinen, mutta pari päivää sitä henkarissa katsellessani, toteisin että siitä puuttuu vielä jotain....


Sain tyttäreni piirtämään minulle suitsait muutaman hevosenkengän ja porkkanan, joita halusin vielä kirjoa hameeseen.
Malliompelusten mallailujen jälkeen päädyin kuitenkin kirjomaan hameeseen vain hevosenkenkiä, sillä porkkanat näyttivät suhteettoman suurilta.


 Ja niin lempihameeni tuli valmiiksi. Minä olen aivan fiiliksissä!


Poneja ja hevosenkenkiä on sekä hameen etu- että takapuolella.


Hame on ihana päällä. Se on lämmin ja laskeutuu hyvin. ei purista, ei kirvellä. Ja kuosi.... voi kuinka sitä rakastankaan <3

Mukavia lokakuunpäiviä teille kaikille! Pysykäähän terveinä!

6 kommenttia:

 1. Huippuhieno hame ja kirjonnat ovat aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämä on kyllä ihan ehdoton lempparihameeni!

   Poista
 2. Aivan Ihana!!! Todellinen design-vaate. T: Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tälläinen tarinallinen design on minunkin mieleeni.

   Poista
 3. Kivan persoonallinen hame, ponikuvista on ollut hyötyä. Kertooko ompelukoneesi kuinka monta tikkiä tarvitaan yhteen kuvioon. Talteen laitetuista kuvista on apua uusiin suunnitelmiin. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, vastasin kommenttiisi jo jokunen päivä sitten, mutta se onkin kadonnut jonnekin bittiavaruuteen. Mutta kokeillaan uudelleen....

   Ompelukone laskee tikkien määrän. Se näkyy esimerkiksi tuossa hevosenkenkä&porkkana- kuvassa, joka on otettu kirjontakoneen näytöstä.

   Ja joo, lapseni rakastaa piirtämistä ja kuvia syntyy paljon. Ajatuksena onkin työstää piakkoin uusikin hame hänen suunnittelemiin kuvioin.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!