tiistai 30. marraskuuta 2021

Kännykkäpussi tai pikkulaukku vapaakirjonnalla


Säilytätkö sinä kännykkääsi pikkupussukkalaukussa vai pidätkö puhelintasi taskussasi vai käsilaukkusi pohjalla?

Minä käytän vapaa-ajalla paljon suurta nahkasta ompelemaani olkalaukkua, josta kaivan kännykkää milloin minkäkin "tarpeellisen" rojun seasta. Työpäivinäni, sen sijaan, minun puhelimeni on olan yli, pitkässä rivassa keikkuvassa kännykkäpussissa, joita olen ommellut milloin mistäkin kankaasta. 

Tässä postauksessa esittelen kolme uusinta työpäiviin tekemääni villakangaspussukkaa. Kolme ihan vain siksi, etten osannut päättää mikä suunnittelemistani vapaakirjontakuvioista olisi paras.


Nämä pussukat syntyivät kotini käsityötarvikevaraston siivouksessa esiin pompahtaneista vetoketjuista, villakankaasta ja villanauhasta.


Kuviot pussukoihin kirjoin vapaalla konekirjonnalla eli vapaakirjonnalla eli koneparsinnalla.


Vapaassa konekirjonnassa ompelukoneen alasyöttäjän hampaat lasketaan alas. Alasyöttäjän hampaat ovat ne hampaat paininjalan alla ja puolakotelon päällä, jotka siirtävät ommellessa kangasta taaksepäin.


Paininjalkana käytetään ympyrän  tai ovaalin tai U-kirjaimen mallista paininjalkaa, parsinjalkaa. vapaakirjonnan ajaksi ompelukone säädetään koneparsinta - säädölle. Koneparsintasäädöissä paininjalka on hieman korkeammalla kankaan pinnasta kuin normaalisti ja langankireyskin voi olla hieman normaaliompelua löyhempi.

Vapaassa konekirjonnassa ompelukoneella voi ommella vapaasti eteen, taakse ja molemmille sivuille. Neula toimii ommellessa kynän tavoin, mutta niin, ettei nyt liikutettakaan kynää vaan piirrustusaluetta. Eli jos ompelija ei siirrä kangasta neulan alla, pisto tulee koko ajan täysin samaan kohtaan. Jos taas kangasta siirretään käsin oikealle, vasemmalle, eteen ja taakse, myös ommel kulkee siinä mukana. Vapaassa kirjonnassa ompeleina käytetään suoraa ja siksak-ommelta.Lopputulos on aina uniikki ja vapaasti kirjotun oloinen. Kahta täsmälleen samanlaista työtä on lähes mahdotonta toteuttaa näin kirjoen.Olen kirjonut tällä tavoin paljon erilaisia kuvioita moniin eri tuotteisiin, niin tilkkutöihin kuin vaatteisiinkin. Ja tämä onkin yksi minun lempparikirjontatekniikkani.


Tähän loppuun vielä haluan toivottaa teille kaikille Oikein mukavaa joulunaikaa ja terveyttä loppu vuoteen sekä vuoteen 2022!
6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä vapaa kirjonta on niin mun juttuni. Nopeaa ja uniikkia. Edullista ja helppoa.

   Poista
 2. Todella upeat kirjonnat! Ihan tuli himo mennä hieman ajelemaan koneella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo vapaakirjonta on vaan niin ihanaa puuhaa, ihan kuin piirtelisi huvikseen.

   Poista
 3. Onpa upeat kirjonnat. Baskerin huopamainen materiaali näyttää sopivan kirjonnan pohjalle erinomaisesti. Ei tarvita tukimateriaaleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjonta on kiva tapa päästää ajatukset lentoon.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!