tiistai 7. helmikuuta 2012

Panda, tilkkupeitto vauvalle osa 3. aplikointi ja viimeistely



Kun Panda-peitto oli tikattu oli aika leikata vanu ja taustakangas oikeaan kokoon...


...ja tikata tyttären ideoimat sydämet peittoon kiinni. Sydämien aplikoinnissa Neulanhaltija käytti myös koneparsintatekniikkaa jättäen sydämiin tarkoituksellisesti pehmeät risareunat.


Sydämiä ei myöskään liimattu perinteiseen koneaplikaatiotapaan liimarasolla kiinni peittoon ennen tikkausta, sillä Neulanhaltija halusi niiden jäävän pinnaltaan pulleiksi ja ilmaviksi.


Sydämien ompelun jälken peitto päärmättiin. Reunahuolittelussa Neulanhaltija käytti apuna yläsyöttäjää ja kaksinkertaista  n. 10 cm leveää puuvillakaitaletta.


Reunakaitale ommeltiin ensin peiton nurjalle puolelle ja sitten peiton oikealle puolelle.


Kuva Husqvarnan yläsyöttäjä paininjalasta. joka on aivan ehdoton paininjalka ihan jokaiselle ompelijalle! Neulanhaltija ompelee sillä niin farkkujen kuin verhojenkin käänteet ja jopa ihan perus saumatkin. Tavallista peruspaininjalkaan Neulanhaltija ei ole käyttänyt aikoihin. Tämä yläsyöttäjä on ihan "Must-have" juttu!


Peiton kulmissa ylimenevän päärmeen saumanvarat käännettiin 1,5 cm verran päärmeen sisäpuolelle, jotta kulmista ja päärmeiden liitoskohdista tuli huolitellut.


...ja vielä lähikuva kulmasta. Harsinlangat Neulanhaltija purki vasta reunakanttausten valmistumisen jälkeen.


Ja niin peitto tuli valmiiksi. Yhteensä peiton valmistamiseen aikaa kului perheen pyörittämisen ohella hieman toista päivää. Jos työ olisi työstetty millimetriviimaimen kanssa täsmälisen suoria saumoja vaatien olisi työstö aika olut helposti kymmenkertainen. Eli "Rennosti vaan!" sanoi Neulanhaltija kun tilkkuja toisiinsa yhdisteli ; )


Tässä vielä muutamia yksityiskohtia...




Ja vielä peiton nurjapuoli.

Mitähän sisko perheineen tästä tykkää? Itse olin ainakin tähän Pandat karnevaaleissa peittoon oikein tyytyväinen. Siitä tuli iloinen sekä raikas ja erityisesti "sitä oli todella kiva tehdä!"



16 kommenttia:

  1. Ihana peitto ja kaunis runo!
    t. helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Myös siskoni tykkäsi uuden vauvansa peitosta kovasti kun näki sen vilaukselta meillä vieraillessaan : )

      Poista
  2. Nää on niin ihania nää sun jutut, että toivoisin kovasti myös näkeväni kuvia kodistasi. Se on varmaan ihanan kekselijäs .. vaikka sanotkin sen olevan "tavallinen" en kyllä usko sitä! Noin upeiden töiden tekijällä on varmasti tosi iloinen, raikas, kekselijäs, muotoilullinen koti. Anna meille siitä edes pilkahduksia näissä tuotekuvissa kiitos!!!

    Imppu

    VastaaPoista
  3. Ihan aikuisten tosi, kotini ei ole mikään erikoisuus tai sisustuslehtien kuvauskohde. Mutta lupaan kuvailla joskus tänne vähän laajempiakin kuvakulmia kodistamme, jossa on värejä kuin RistoRäppääjä elokuvissa...

    Koen itse suurta alemmuutta aina kun luen sisustuslehtiä tai katselen jotain sisustusblogeja. Joillain ihmisllä on lapsista huolimatta niin kauniit ja harmooniset kodit. Meillä jokaisessa huonekalussa on jokin lommo tai kynänjälki ja myönnettävä on, että myös yhteinäinen sisustuslinja on vielä aikalailla hakusessa. Mutta tykkään silti kodistani ja vieraatkin meillä onneksi viihtyvät ; )

    VastaaPoista
  4. Tikkauksesta kysymys: en muista olenko tätä jo aikaisemmin kysynyt, mutta vastaus ei ainakaan ole jäänyt mieleen, joten: mitä lankaa kannattaa käyttää tikkaukseen ja minkä kokoisella neulalla sitä kannattaa ommella, siis koneessa? Tavallinen ompelulankahan ei siihen kai käy?

    VastaaPoista
  5. Kiitos kysymyksestä Klinika+, aina kaikkea ei huomaa kirjoittaa noihin ohjeisiin, vaikka yritänkin olla perusteellinen. Ihanaa, että on kiinnostuneita lukijoita, jotka uskaltavat kysyä kysymyksiä!

    Eli Minä tikkaan yleensä tsoiaan normaalia ompelulankaa paksummalla langalla ja 90-koon neulalla. Mutta Normaali ompelulankakin käy jos se on laadukasta lankaa. Silloin neulana voi olla 80-koon ta 90 koon neula. Tämän vauvan peiton tikkasin ihan tavallisella koneompelulangalla 80-koon neulalla. Laadukas lanka takaa tikkausnautinnon, eikä tikkaajan aika mene katkeilevan langan pujottelemiseen koneen neulansilmään : ) KÄsitikkauksessa paksumpi lanka on ehdoton! Monet käyttävät käsitikkausissa jopa helmilankaa, mutta itse pidän sitä liian paksuna.

    VastaaPoista
  6. kiva peitto ja täytyy näin ystävänä kehaista Sadun kodin olevan ihan oileasti huolitellun tavallinen ei sellainen desing koti jossa ei saa lasten jäljet näkyä siinä Satu on erilainen muotoilija. Tästä tulikin mieleen että olis kiva tulla käymään poikain kera ja neuleen................kun vain järjestettäisiin päivä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vaan! Laitahan tekstaria milloin teitille sopisi!

      Poista
  7. Joo, minäkin olen päässyt joskus Neulanhaltijan talossa vierailemaan ja koti on kyllä melkoinen hyvän energian lähde. Ihania käsitöitä, vanhoja kalusteita sekä design-esineitä rennolla otteella, eikä värejä ei ole säästelty. Ei mikään valko-beessi-latte. Laita vain reilusti kuvia blogiin!!!

    Ja on tosi mukava lukea tätä blogia, mitä kaikkea oletkaan taas ehtinyt työstää!

    T: Äiti perhekerhosta

    VastaaPoista
  8. Kiitos, kiitos kotikehuista! Tästä Impun kommentistahan sukeutuikin oikea keskustelu! Tälläistä keskustelua lisää, pliis, vaikka ei sen tarvitse olla aina tälläistä suitsutusta!!! Kiva kuulla, että olette pitäneet meidän kodin väri-ilottelusta. Minä itse pidän kodistamme aina kun olen kotona ja sitten kun pääsen kylään ystäville olen ihan lamaantunut, kun kaikilla muilla on niin ihanat maalaisromanttiset valko-beessi-latte-kodit ja meillä tälläinen iloinen 70-luvun lastensisäleikkipuisto....

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä panda-peiton valmistuskertomuksesta! Eksyin tänne etsiessäni ihan perustietoa tilkkutöistä tällaiselle aloittelijalle joka ei ole löytänyt kirjoista vielä mitään iloa sillä jo termistö pistää pään sekaisin. Tämä havainnollisti todella hyvin vaihe vaiheelta mistä on oikein kyse! Olen pitkään haaveillut tilkkutöihin ryhtymisestä, sillä kankaita kyllä on kertynyt isot kasat. Olen kuvitellut ettei kunnon tilkkutöitä voi tehdä ilman ihme viivottimia ja leikkureita, mutta eipä se taidakaan olla niin, jipii. Ompelukoneen kanssa olen kyllä hieman tumpelo, juuri ja juuri osaan puolalangan kireyttä säätää, muita hienouksia en osaakaan. Mutta, kiitos inspiraatiosta, hienoja töitä sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka ihana kommentti! Juuri tätä minä blogillani haluan, jakaa tietoa siitä, että helpostikin ihan perustarvikkeilla voi saada kivoja juttuja aikaan omin käsin. Tilkkutyö ei todellakaan ole tekniikkalaji! Tärkein asia on vain, että saumanvarat ovat tarpeeksi suuret (paininjalan leveys) että työ ei käytössä rispaannu! Ja tikata kannattaa myös juuri työn rispaantumisen estämiseksi! Kummoisia välineitä ei tarvitse. Suoraommel riittää!!! Tilkkuja ei tarvitse edes huolitella eli kiertää ympäriinsä siksakilla, suora 2.5 piston ommel tosiaan riittää!!!

      Poista
  10. Heips!

    Tosta yläsyöttäjästä. Olen aivan noviisi näissä ompelukoneiden lisäosien kanssa. Siis mikä se on ja miks käytät sitä? Tai siis kerro kaikki?

    Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kun kysyit! Kysyvä ei tieltä eksy!!!

      Eli yläsyöttäjä on erillinen ompelukoneen paininjalka, jossa on samanlaiset hampaat kuin koneen sisäisessä alasyöttäjässä. Syöttäjän hammastus liikuttaa kangasta. Jos koneessa ommellessa käytetään tavallista paininjalkaa saattaa joskus käydä niin, että esimerkiksi päärmeen alapuoli ns. loppuu ennemmin kuin yläpuoli eli ylä - ja alapuoli eivät syöty tasaisesti, toiseen jää sellainen ihmeellinen siippa (ruma juttu esim verhon käänteissä). Nyt kun käytän yläsyöttäjää tätä ongelmaa ei esiinny, koska kankaan molemmin puolin hampaat siirtävät kangasta tasaisesti. Tilkkutöissä tämä on mielstäni korvaamaton apu, jotta saumat kohdistuvat helposti eikä työhön tule runttuja. Tilkkutyö on usein myös paksu ja se koostuu useista kerroksista, täten etenkin tikkausvaiheessa yläsyöttäjä on korvaamaton apulaite. Se kuljettaa alasyöttäjän eli ompelukoneen oman hammastuksen kanssa kaikkia tikattavan täkin kerroksia tasaisesti ilman ompelijan omien hampaiden kiristelyä ; ).

      Yläsyöttäjiä myydään vain ompelukonekaupoissa ja ne ovat melkoisen kalliita lisävarusteita. Minun Husqvarnan koneeseen yläsyöttäjä maksoi n.80 €. Eli kallis oli! Mutta ilman sitä en osaa enää ommella!

      Poista
    2. Nyt kirkastui :) Kuulostaa todella hyvälle. Tuskin tohon mun Jaguaariin investoin mitään noin kallista, mut joskus jos ostan uuden koneen ni siihen sit tommoinen :)

      Applikaatiopaininjalka pitäs ostaa, mut ku en saa aikaseks :) ku tavallisellakin pärjää mut helpottais kummasti :)

      Poista
    3. Tiedätkö, en minäkään omista applikaatiopaininjalkaa ja ihan hyvin on applikaatiot onnistuneet ; ). Peruspaininjalat on ihan ok-välineitä, jos harvoin tekee. Erityispaininjalat ovat hyviä apuvälineitä, mutta ilmankin pärjää oikein hyvin. Aivan niinkuin sanoin aina oppilailleni, että hyvä ompelija tarvitsee ompelukoneeseensa vain suoran- ja siksakompeleen, kaikki muu tarpeisto/välineistö on korvien välissä.

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!