tiistai 10. syyskuuta 2013

Tikattujen tilkkukaitaleiden yhdistäminen



Muistatteko vielä keväällä aloittamani korinpohja -sidoksisen tilkkupeiton? Sain sen viimein valmiiksi. Jee! Minulla ei ole ikinä venynyt mikään työ näin kauaa, mutta työhuoneen remontti sotki kesällä kaikki ompelukuviot tyystin ja tämä ihanuus unohtui näissä yrittäjä-ajatuksissa keskeneräisten töiden laatikkoon.



Työ jäi alkukesästä tähän vaiheeseen: tikkaus tyystin tekemättä ja peitto oli kolmessa osassa. Nyt sitten ompelukone on suurruutellut tikkauksia. Eilen peitto yhdistyi pinnaksi ja saa juuri ensimmäisiä keinahteluja riippukeinussamme.



Tikkauksen jälkeen alkaa minun miestäni tilkutyön valmistamisen paras osa: Viimeistely.

Ensin neulasin tikatut kappaleet tilkkupuolet vastakkain toisiinsa, jotta blokit kohdistuvat oikein. Ompelin kappaleet yhteen ja leikkasin ylimääräiset vanut ja kankaat pois saumasta. Näitä tapoja työstää tämä kappaleiden yhdistys on hyvin monia, tässä niistä yksi esimerkki. Täältä löytyy muitakin tapoja.


Silitin saumat auki ja etsin varastoistani sauman peittämiseen soveltuvaa kaitaletta. Usein teen kaitaleen itse tilkkutyön jämäkankaista, mutta nyt muistin, että äitini jo vuosia sitten ostanut minulle ison puolan tämän peiton väreihin soveltuvaa kanttinauhaa.


Kiinnitin peitenauhan käsin piilopistoin tulkkutäkin nurjalle puolelle saumojen pälle. Piilo-ompeleen pitää olla pientä pistoa ja langan kestävää, jotta peitenauha pysyy työssä kunnonlla kiinni koko peiton eliniän ajan. 

Viimeiseksi leikkasin tilkkutyön reunoilta ylimääräiset vanut pois ja huolittelin peiton jämäkangassuikaleilla.


Valmis peitto nurjalta.


Valmis peitto tilkkupuoleltaan. Peiton välissä on puuvillavanu, jota käytän lähes tulkoon aina tilkkutöissä. Puuvillavanun ostan nykyään kangaskauppa Wexleriltä Lahden Vesijärvenkadulta. Olen niin iloinen, että laatuvanua saa nykyisin Lahdestakin!


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille! Minä liityin tänään Lahden Startti osuuskuntaan, joten kohta puolin kursseille saa jo tulla : ). En uskaltanut hypätä suoraan yrittäksi, sillä odottelen yhä sitä ihan oikeaa peruskoulun käsityönopettajan tointakin ja opiskelukin houkuttaa vielä kovasti.... Olisikohan sosiaalialalla paremmin töitä? Perhepäivähoitajan tointakaan en ole tyystin deletoinut, mutta nyt on kokeiltava tämä työhuone-kortti, sillä muuten kadun koko loppuelämäni arkuuttani hypätä tuntemattomaan.

22 kommenttia:

  1. Onpa kaunis! Tykkään erityisesti noista väreistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tästä tuli aikasta värikäs, mutta jotenkin näissä tilkkutäkeissä rajutkin värierot viihtyvät keskenään ja lopputulos on aika veikeä ja pirteä.

      Poista
  2. Ihanan värikäs peitto. Onnea osuuskunta-yrittämiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pakko tunnustaa, että välillä pelottaa ihan kauhesti hyppy yrittämiseen, vaikka sisäinen yrittäjä minulla onkin vahva.

      Poista
    2. Rohkeus hyppyyn tulee, kun on tarpeeksi kauan keikkunut kuilun reunalla ja kun olosuhteet asettuvat kohdalleen :) ja jos ei niin käy, sitten niin ei vain käy :( Molempi parempi.

      Poista
    3. Kiitos! Näin on. Unelmia kohti tässä mennään. Ja jos onni ei olekaan unelmissa, niin olenpahan aikankin asian tarkistanut ; )

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos! Näihin sateisiin syyspäiviin kaikki pirteys onkin tervetulletta : )

      Poista
  4. Kaunis peitto, tykkään kovin väreistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sommittelu olisi voinut olla parempikin, mutta tämä nyt oli tälläinen tuhoa kaikki jämäkaitaleet -peitto. Lopputulos yllättää aina.

      Poista
  5. Voi miten ihailenkaan teitä tilkkuilijoita! Tuokin peitto on niin kaunis, että melkein silmiä särkee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei muuta kuin itsekin tilkkuilemaan. Kun tilkkumaailmaan pääsee sisälle, ei rajoja ole ja haasteita riittää aloittelijasta konkariinkin.

      Poista
  6. Hieno peitto, namit värit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä aika moni tilkku olikin peräsin hoitolapsilleni tekemästämme Karkkikauppa-peitosta, onneksi namia riitti kivasti tähänkin peittoon jaettavaksi : )

      Poista
  7. Ihana peitto ja värit herkullistakin herkullisemmat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mulla on nyt joku väri kausi ollut jo aika monta aikaa. Jännä nähdä koska taas palaan hillittyihn vaärimaailmoihin.

      Poista
  8. Voi miten herkullinen peitto. Olet tosi taitava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä tilkkutäkkejä on työstetty jo niin valtavasti, että pakostakin jo taito on kasvanut. Olen ollut aina sitä mieltä, että jokainen käsityö pitää tehdä sydämellä ja taidolla. Työn on oltava silmälle kaunis, laadukkaista materiaaleista tehty ja huolella työstetty viimeistelyjä myöten. Näin ajan hammas ei pure käsitöihin niin kovasti.

      Poista
  9. Ihanissa väreissä hehkuu tämä upea peittosi! Mielenkiintoinen blokki. Onnea ja menstystä sinulle, mihion kaikkeen sitten ryhdytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä blokki on minustakin mielnkiintoinen kaikiessa yksikertaisuudessaan. Aijon työstää tällä vielä joskus toisenkin työn, jossa korinpohjasidos tulee vielä paremmin esille.

      Kiitos tuesta tulevaisuuttani kohtaan. Kaikki tuki on nyt paikallaan. Välillä minua pelottaa nimittäin ihan hirmuisesti. Hyppy tuntemattomaan on aina jännittävä.

      Poista
  10. Kaunista kädentaitoa. Laadukkaan oloinen täkki. Mielenkiinnosta kyselen Paljonko tälläisen täkin kustannukset ovat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pyrin aina tekemisissäni hyvään laatuun, oli sitten kysymys käsitöistä tai opettamisesta. Tilkkutäkin materiaalikustannukset uusista laadukkaista tilkkutyöpuuvillakankaista ja puuvillavanusta maksaa n. 100-150 €/ tilkkutäkki. Työtä täkin valmistukseen menee työtunteina ja työpäivinä n. 1- 2 työviikkoa. Eli jos laadukkaan huolella tikatun tilkkutäkin haluaa myydä suomalaisella palkkatasolla hinnaksi tulee minimissään n. 1000 € (jos verojakin maksaa).

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!