tiistai 9. helmikuuta 2016

Tunnetko ompelukoneesi paininjalat? (H,J P,R,S)
Jatketaanpa helmikuun osalta tätä ompelukoneen paininjalkojen tunnistusta. Nyt esittelen Husqvarna Vikingin paininjalat H, J; P, R  ja S.

H- jalka eli luistojalka / teflonjalka helpottaa hankalien materiaalien ompelua. Se on tehty syöttämään vaahtomuovia, muovipäällysteisiä kankaita, nahkaa ja nahkajäljitelmiä. Jalan pohja on liukas, joten se liukuu tahmean materiaalin päällä helposti.


J - jalka huolittelujalka sekä raunajalka. Jalan pohjassa on pieni pykälä, joka ohjaa kankaan reunaa huolittelun aikana.
P-jalka on Tilkkutyöjalka, jolla on helppo ommella amerikkalaiset tuumasaumanvarat (6 mm) täsmällisiksi. Neulan edessä ja takana on 1/4 ja 1/8 kohdalla punaiset kohdistusmerkit. Jos haluaa pydyttä ompeleen saumanvaran päähän reunasta, pitää neula laskea alas silloin, kun kankaan reuna on ensimmäisen punaisen merkin kohdalla: Kätevää ja täsmällistä!
R-jalka on kirjonta - ja parsinjalka. Tätä jalkaa käytän erittäin paljon. Ole hankkinut näirä jokaiseen ompelukoneeseeni, että kursseillani mahdollisimman monilla oppilailla olisi mahdollisuus kokeilla tätä upeaa tapaa ommella. Koska R-jalassa ei ole pereinteisiä paininjalan suksia, sillä voi koneen alasyöttäjän poistamisen jälkeen ommella minne päin vain: neula ja R-jalka toimivat tällöin kuin piirrustus- tai kirjoituskynä.

Tämä paininjalka on läpinäkyvä vanutikkausjalka. Se toimii aivan kuten R-jalkakin, mutta tukee tikatessa suurempaa ommelaluetta. Sanoin siinä on apuviivoja tikkauksen kohdistusta helpottamaan. Vapaassa tikkauksessa voi käyttää apuna tikkauskehää eli kirjontakehää.
S-paininjalka on sivuttaissyöttöjalka suurkuvioille (käy ainoastaa koneisiin joissa on sivuttaissyöttömahdollisuus). En ole koskaan käyttänyt tätä jalkaa, enkä oikein vieläkään ymmärrä miten tästä hyötyisin. Ilmeiseti tätä paininjalkaa on hyvä käyttää koristeompeleissa, joissa ommel on leveä Nyt saatte viisaammat neuvoa vuorostaan minua. Missä sinä käytät S-jalkaasi?

Tälläistä tällä erää. Minulla on nyt päällä hirmuinen flunssa (taas!) ja taidankin tästä kaatua nyt takaisin petiin.

Tässä kuussa voipi olla blogissa hiljaisempaa, sillä olen aloittanut opintoihini liittyvän seurakunnan lapsityön TET jakson ja keskityn parannuttuani siihen täysillä.

Mukavaa helmikuuta teille kaikille!

4 kommenttia:

 1. Mun pitää varmaan tulla sun oppiin, koska en ole oppinut oikealla tavalla käyttämään vapaakirjontajalkaa. Minusta olisi ihana tehdä sillä juttuja, mutta hermostun, kun lopputuloksena on vain lankasössöä nurjalla puolella. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan oppiini! Työhuoneellani on avoimet ovet sinulle heti kun sovitaan! Mikä ompelukone sinulla on? Jos osaisin vaikka auttaa säätöjen ja langoitusten kanssa näin virtuaalisestikin ensihätään.

   Poista
 2. Minulla on tuo jousitettu vapaatikkausjalka, se on tosi kätevä. On myös tuo läpinäkyvä vanutikkausjalka. , mutta kiinnitys on erilainen... Toipumista ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vapaa tikkaus on kyllä oikeilla paininjaloilla ihanaa - oikeaa terapiaa! Ja tiedätkö minä paranin! En ole ikinä ollut noin kipeä - liekö sikainfluenssa, mutta selvisin kuin selvisinkin! Ah!

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!