tiistai 12. joulukuuta 2017

Tonttujen kirjatalot


Tämän joulun trendijuttu on selvästi ollut tonttujen ovet, joita laitetaan talojen seiniin tai puiden kylkeen ja joihin ilmestyy joulunaikaan jos jonkinmoista yllätysviestiä tai pikkupakettia.

Koska minä en tiedä hoitolasteni kotien seinäratkaisuja tai heidän kotiensa pihapuiden jykevyyttä, päätin työstää hoitolasteni kanssa kahden kuukauden kädentaitoprojektina hyllynpäälle tai lattialle aseteltavan Kirja-Tonttulan. Tiistain kädentaitopäivämme olivatkin sitten yhtä Tonttulaa.


Tontun kodeiksi pääsivät vanhat kirjat, joita löysin kirjaston edestä asiakkaiden omasta "saa ottaa" -hyllyköstä sopivasti 5 samanlaista, yhden omalle tyttärelle ja neljä hoitolapsille.


Tässä postauksessa kuvina työskentelyämme, johon kuului niin maalaamista kuin liimaamista, savitöitä ja puutöitä sekä lukuisia ihastuttavia uusia ideoita tuottavia leikkejä. 

 


Tyttäreni ja 5-vuotias hoitolapseni leikkasivat urakalla itselleen ja jokaiselle hoitolapsilleni Tonttulan pihamaalle kettuperheen. Tuli kyllä saksien käyttöä treenattua oikein kunnolla.....


Tontut työstimme oman kotipihamme terijoensalavasta leikastusta oksasta ja lumiukot ilman hapen vaikututuksesta kuivuvasta savesta. Ja tottakai itsenäisyyspäivänä piti saada vielä Suomen siniristiliputkin liehumaan ja puusukset, vanhojen aikojen meiningissä, tontulle jalkaan.Isommat lapset tekivät myös lumilyhdyt Tonttulan pihalle styroxpaloista. Lumilyhdyn sisälle rytistettiin tulenoranssia paperia. Ovikranssit työstettiin pihakoivusta lentäneistä risuista.Tonttulan sisälle teimme puupalikoista ja helmistä askarrellen pirtinpenkin ja pöydän. Penkki toimii myös hyvin tontun sänkynä (ketutkin joskus lainaavat sitä). 

Tonttulan seinälle teimme ikkunat, joissa saivat kyllä kolmivuotiaat hoitolapset värittää kielikeskellä suuta, että pysyttiin rajojen sisällä. Palkinnoksi sai pistellä taivaalle tähtiä kulta ja hopeatussilla.

Kulhoja teimme pikkutontuille syksyllä kesräämistämme tammenterhoista. (Leikkikakku on kirpparilöytö.)


Tyttäreni askarteli myös tonttulaansa kirjan (lukutoukka kun on itsekin) ja kirpparilta löytyi hieno appelsiinisoppakulho kuin luotuna Tonttulaan.


Ja pitihän Tonttulan pihalle saada vielä joulukuusikin, jonka koristelussa ei koristeita tai mielikuvitusta säästelty :)

Ja niin alkoi Tonttulasssa joulujuhlan odotus. Lapset veivät omat Tonttulansa koteihinsa ja vanhempien palautteesta päätellen projektistamme on tykätty tosi paljon. Pikkutontut ja ketut ovat kirvoittaneet monta leikkiä ja lisää rekvisiittaa syntyy yhdestä jos toisesta "roskasta" jatkuvasti. Ihana projekti, keväällä ehkä teemme jotain samansuuntaista leikkiympäristöä kädentaitoharjottaina, sillä mikäs sen mukavampaa kuin leikkiä omialla tuotoksilla :).

Seuraavassa postauksessa kirjoittelen pitkästä aikaa vähän ompelujuttuja, sillä me olemme myös ommelleet uudella ompelukoneellani lasten kanssa paljon,  mm. nämä upeat neulostonttuhatut :).


 Heissulivei ja mukavaa joulun aikaa teille kaikille!8 kommenttia:

 1. Ihania nuo lasten jouluaskartelut, niissä näkyy pikkutaiteilijoiden mielikuvitus. Käden taidot kehittyvät ja keskittymistaito kasvaa. Mukavaa teidän materiaalien käyttö, siihen pitää varautua jo paljon aikaisemmin. Mukavaa joulun odotusta. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irmeli! Pikkuystäväni olivat projektiin hyvin motivoituneita, johon vaikutti varmaan myös se että materiaalit oli itse löydettyjä ja kerättyjä ja lopputulos oli konreettinen leikkiympäristö. Mukavaa joulun aikaa sinullekin!

   Poista
 2. Teillä on ollut ihan mahtava projekti!! -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin on! Olen jo alkanut pähkäillä keväälle vastaavaa projektia, joka innostaisi kädentaitoihin ja leikkiin. Mukavaa joulun aikaa, Sirpa!

   Poista
 3. On teillä kyllä tehty monenmoisia. Ihana tuollainen pidempiaikainen projekti! Varmasti vanhemmat ilahtuvat, kun teette tuollaisia ja jaksat ideoida. Tulee ihan eri arvo lelulle, kun on itse tehty. Ihanaa joulun aikaa-ja vielä sitä odotusta! T.Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Projektityö on minulle mieluista ja näköjään lapsillekin. Mukavaa joulua myös sinulle!

   Poista
 4. Onpa teillä ollut kiva projekti ja hieno toteutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kiva tehdä projekteja kun on helposti innostuvat lapset :)

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!