tiistai 28. toukokuuta 2019

Mediakasvatusta leikki-ikäisten lasten kanssa


Yksi varhaiskasvatuksen tärkeä kasvatuksen ja ohjauksen osa-alue on mediakasvatus. Tässä postauksessa esittelen yhden minun mielestäni toimivan lähestymistavan lasten mediakasvatukseen, jossa emme tarvinneet läppäreitä tai pädejä: "Onko valokuva aina totta?" "Onko ohjelmissa esiintyvät tapahtumat aina totta?".

Tässä projektissa oli oleellisena osana myös luonnontieto- ja ympäristökasvatus.


Ensin pyysin hoitolapsiani (iät n.3 v- 4,5 v) maalaamaan projektiimme yhden vihreän paperin ja yhden sinisen. 


Tämän jälkeen kuvasin lapset erilaisissa asennoissa pihallamme. Näissä ylläolevissa kuvissa lapset olivat kastelukannujen kanssa eri puolilla pihaamme. Lapsilta tietämättä tulostin kuvat ja leikkasin saksilla heidän kuvansa alkuperäisestä taustasta pois.


Illalla surrautin vielä pari pientä tilkkutyötä projektiimme.


Ja niin alkoi tarina, jossa toivottavasti lapset edes pikkuisen havahtuivat siihen, että kaikki mitä he näkevät ei aina olekaan ihan totta, vaan joihinkin asioihin/kuviin on hyväkin suhtautua vähän varauksella.

Tarina:

Olipa kerran neljä lasta, jotka kulkivat pitkin poikin maita ja mantuja. Eräänä päivänä  he saapuivat pellonlaidalle, jossa oli läjä multaa.


Lapset pohtivat mitä mullalla voisi tehdä. Ja keksivät, että multaan voisi istuttaa kukkien siemeniä. Niin jokainen lapsi pääsi katsomaan kun oma tikkunukke pääsi kylvämään vuorollaan simeniä multaan.Siementen kylvön jälkeen multaa kasteltiin ahkerasti. Lapsen silmät olivat pudota päästä kun näkivät itsensä kastelemassa kukkia tässä tilkkupuutarhassa.Kukat kasvoivat ja lapsille tuli hyvä mieli. Silloin paikalle tuli maanviljelijä, joka pyysi kiitoksena kauniista kukkamaasta lapset maatilalleen kylään.


(Olin värittänyt päivälepoaikaan salassa lasten silmiltä jättisuuressa kananmunakotelossa olleen värityskuvan ja työstänyt munakennoon piirrettyjä maatilaneläimiä tikkunukeiksi)Ja näitä eläimiä lapset pääsivät rapsuttelemaan ja hoitamaan, jopa hassusti ratsastamaan. Taisipa muutama eläin vähän puraistakin ja nokkaistakin lapsia. Voi sitä riemua, kun tarinaa kuuntelivat ja itsejään katselivat.

Illalla kotiin lähtiessä osalla oli ihan muistikuva, että oltiin tänään oltu maatilalla. Niinpä niin, onko kuva aina totta vai kuvaajan ja digitoijan mielikuvituksen tuotetta?


Lopuksi lapset maalasivat myös taulut, joissa ovat kastelemassa noita ihania kukkia maanviljelijän luona. Nämä taulut päätyivät äitienpäiväkorteiksi.


2 kommenttia:

  1. Ihan loistava idea!!! Huippu! T: Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Heidi! Loistavasta en tiedä, mutta ainakin meillä lapset tykkäsivät kovasti. Lopuksi lasten tikkunuket kävivät vierailulla myös nukketalossamme : )

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!