torstai 8. elokuuta 2019

Napin ompelu ompelukoneella / tilkkutyön koristelu napeilla


(Postaus sisältää blogiyhteistyötä Husqvarna Viking Suomen kanssa)

Mukavaa syyskesää teille kaikille Neulanhaltija-blogin lukijoille! Toivottavasti kesänne on ollut rentouttava ja mukava.

Minä palasin töihin perhepäivähoitajaksi kuun alussa ja nyt on taas aikaa myös kirjoitella viikonloppuisin tai päivälepoaikaan tänne blogiin kesän käsityökuulumisia. Ja kuten joka kesä, tämäkin kesä kului tilkkutöitä työstäen. Eli tilkkutyöasiaa tulee blogiin nyt useamman postauksen verran. Tavoitteeni oli nimittäin tuhota kesällä kaikki tilkkutyökankaani loppuun. (En ihan vielä onnistunut tavoitteessani, mutta todella läheltä liippaa!)

Tässä postauksessa kiinnitän tilkkutyöhön napit ompelukoneella ommellen.


Olen vuonna 2003 valmistanut opetusmateriaaliksi ohjaamalleni tilkkutyökurssille suuren tilkkutäkin, jonka tikkasin käsin vanhan perinteen mukaan helmilangalla ja napeilla. Tänä päivänä en kuunaan vastaavaan alkaisi, mutta tuolloin lapsettomana, kerrostalossa vuokralla asuvana, puolisoni tehdessä graduaan, aikaa oli vaikka mihin. (Jälkeenpäin on myös harmittanut, että jos kerta tikkaa työn käsin, kannattaisi ostaa tilkkutäkkiin uudet kankaat, eikä käyttää kierrätyskankaita, kuten tässä täkissä olen käyttänyt. Nyt täkkiä ei oikein uskalla käyttää, kun pelkään että se repeää pesussa... Huoh, no onpahan hieno opetusnäyte.)

Mutta nyt on ajat toiset ja napitkin pystyy ompelemaan ompelukoneella.


Tänä kesänä valmistin "tuhoa kaikki kankaasi" idealla tekeillä olevaan kestävää kulutusta käsittelevään pöytänukketeatteriini lavasteeksi tilkkutyökuusia. Nämä kuuset halusin koristella monen värisin napein, mutta tällä kertaa halusin kokeilla nappien ompelua ompelukoneella.


Husqvarna Designer Topaz 50 ompelukoneessani oli nimittäin ommelvalikossa napin kuva ja sitähän piti päästä nyt testaamaan. Tämä napin kuva löytynee useammastakin ompelukoneesta nykypäivänä.


Napin ompelussa ompelukoneella on hyvä käyttää apuna ompelukoneen perustarvikkeisiin kuuluvaa nappilusikkaa. Itse en nyt kuitenkaan nappilusikkaa käyttänyt sillä näissä tilkkukuusien tikkauksissa nappi ei tarvitse ns. napin kantaa ollenkaan, koska nappia ei pujoteta napinläpeen, vaan nappi saa tulla tiukasti kiinni (jopa kiristäen) tikattavaan tilkkupintaan.


Ompelukoneessa oleva napin ompelun perussäätö toimi hyvin pienelle 1,5 cm napille. Muun kokoisille napeille oikean ommelleveyden säädön löysi nopeasti manuaalisesti kokeilemalla ja koneesta samalla ommeleveyttä säätämällä.

(Kuvassa oleva harmaanmusta mötikkä on se nappilusikka, josta mainitsin!)


Napit kiinnittyivät ompelukoneella suit sait. Hieman hankaluuksia oli pulleiden nappien kanssa, sillä niiden kuperan pinnan päällä paininjalan istukka vähän tuppasi luistelemaan. Puhuinkin asiasta Husqvarna Vikingille, ja kas....


Husqvarna Vikingin maahantuojalle nappinompelusta maininneena, sain kokeiluun myös varta vasten nappien ompeluun kehitellyn paininjalan. Ihan mieletöntä!


 Pakkaukseen kuului paininjalka ja napinasetin.


Paininjalka oli aika lystikkään näköinen. Nappi työnnetään paininjalan sisälle ja pysyy siinä paikoillaan ilman paikalta pois luistelua. Näppärää!


Nappipaininjalassa oli myös pieni vipu, jota säätämällä napin lankakannan pituuden voi määritellä joko pitkäksi (esim villakangastakki) tai lyhyeksi (esim. kauluspaita). Vivun sai myös pois käytöstä jos haluaa vaikka ommella nappeja tilkkutyöhön, kuten minä tein näissä kuusissa.


Kas näin. On tämä ompelukoneiden lisämateriaalien kehittely kyllä aika hyvällä tolalla nykyään!


Ja niin tilkkukuuset tulivat valmiiksi. Jos nukketeatterini ei syystä tai toisesta valmistu jouluksi, niin nämä kuuset voi ainakin päästä joulun aikaan kotiamme koristamaan.


Seuraavissa postauksissa pääsette katsomaan millaisia tilkkutäkkejä kesällä aloin työstämään. Niitä on tulossa kolme kappaletta. Kaikki ovat vielä tikkausta vailla, mutta tilkkupinnat valmiiksi ommeltuina ja vanut kiinni harsittuina.

Tervetuloa myös seuraamaan @neulanhaltija instagramtiliäni tai Neulanahaltija Facebooktiliäni, joihin tulee päivittäin kuvia ja videoklippejä tekemisistäni (käsitöistä, puutarhapuuhista ja lasten kanssa touhuamisista). Nyt olen esimerkiksi ajatellut kuvata instagramiin kaikki minulle merkityksellisemmät valmistamani tilkkutäkit vuosien varrelta.

Mukavaa syyskesää teille ihan jokaiselle <3

4 kommenttia:

  1. Kätevä napinompelun paininjalka, tuolla se käykin kätevästi. Kivat kuuset ja niin kaunis tuo nappipeitto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli kyllä näppärä tuo paininjalka. Pitää kaarevatkin napit paikoillaan ompelun ajan. Ja nappipeitto on kyllä aika hempukkamaisen söpö.

      Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!