maanantai 11. marraskuuta 2019

Hapanjuureen leivottu vaalealeipä


Olen saanut ystäviltäni ja @neulanhaltija -instagramtilini seuraajilta toiveita julkaista viimeaikoina hyvinkin ahkeraan leipomani erittäin ruokaisan ja maukkaan vaalean hapanjuurileivän reseptin. Tässä se nyt on:

Neulanhaltijan hapanjuurileipä 


Hapanjuuri  (tekoaika 8 päivää) 


1 dl vehnäjauhoja 
1 dl kädenlämpöistä vettä 
2 tl taatelia tai rusinoita (auttavat juuren käymisen käynnistymisessä) 

Juuri jätetään tekeytymään huoneenlämpöön posliini-, savi- tai lasiastiaan 8 päiväksi. Joka aamu ja ilta otetaan juuresta n. 1/2 biojätteeseen ja siihen lisätään 1 dl vehnäjauhoja ja 1 dl kädenlämpöistä vettä. Taatelit tai rusinat poistetaan ensimmäisten päivien juurenpoistojen yhteydessä. 

Kahdeksannen päivän jälkeen juuren tai osan juuresta voi säilöä kannelliseen lasipurkkiin jääkaappiin.  Tällöin juurta ruokitaan jatkossa kerran viikossa 2 rkl vehnäjauhoilla ja 2 rkl kädenlämpöisellä vedellä. Osa juuresta kaadetaan ennen ruokintaa pois biojätteeseen juuren ruokkimisen yhteydessä, jos juuripurkki tulee liian täyteen. Ruoki juurta päivää ennen leipomista aamulla ja illalla. (Jos juuren pintaan nousee nestettä sen voi kaataa pois. Neste on etikkaa tai alkoholia, ei vaarallista, mutta ruoki silloin juurta enemmän.) 

Kahdeksantena päivänä juuri on valmis leivottavaksi. 

Kuva: Hapanjuuri lasipurkissa. Päälle tulee vielä kansi, kun hapanjuuri laitetaan jääkaappiin.


Esitaikina / juuritaikina (4 leipää) (tekoaika 8 + h) 


100g hapanjuurta 
400 g kädenlämpöistä vettä 
400 g vehnäjauhoja/hiivaleipäjauhoja tai 350 g vehnäjauhoja ja 50 g ruisjauhoja 

Sekoita kaikki yhteen sähkövatkaimella ja anna tekeytyä huoneenlämmössä kelmulla /kannella peitettynä yön tai ainakin 8 tuntia yli lasi, savi- tai posliiniastiassa.  


Kuva: Esitaikina eli juuritaikina, jossa on käyetty vehnäjauhoa ja ruisjauhoja. 
  

Leipätaikina (tekoaika 3 h ja 8+ h) 


Aiemmin tehty esitaikina/juuritaikina 
900 g vettä 
1500 g vehnäjauhoja  
25 g suolaa 

Vaivaa taikinan ainekset käsin köntiksi, voit käyttää myös talouskonetta taikinan vaivaamiseen.  Taikinan tulisi olla aika venyvää ja viruvaa. Anna taikinan levätä 1 h. Laskosta / viikkaa taikinaa kostutetuin käsin jauhotetulla pöydällä. Anna levätä 1 h. (Laskostaminen lisää taikinan sitkoa.) Toista laskostaminen / viikkaaminen kostein käsin jauhotetulla pöydällä. Anna levätä 1 h. Toista viikkaaminen kolmanteen kertaan. Muotoile samalla taikinasta iso leipä, ja leikkaa se terävällä veitsellä neljään osaan. Laskosta jokainen leipä vielä muutaman kerran.  

Kuva: Taikina ennen viikkausta/laskostamista


Kohotus  (+8 h)


Asettele leivät koreihin puhtaan jauhotetun leivinliinan sisään. Laita leivät lepäämään jääkaappiin yön yli tai ainakin 8 tunniksi. Voivat levätä kaikessa rauhassa jääkaapissa parikin päivää. 

Kuva: Leivät koreissaan matkalla jääkaappiin. Liina käärästään vielä levon ajaksi leivän päällekin, mutta tässä kuvassa näyttää näin paremmalta. Myös liinalla vuorattu pastasiivilä käy hyvin leivänkohotuskoriksi.


Paistaminen ( 2 h + 45 min) 


Levon jälkeen nosta leivät koreissaan lämpenemään huoneen lämpöön pariksi tunniksi. Voit myös paistaa leivän hetikin suoraan jääkaapista. 

Lämmitä uuni 250 C tyhjän uunipellin kanssa.  Kippaa sitten leivät hyvin varovasti koreistaan kuumalle pellille leivinpaperin päälle. Viillä leivän pintaa muutama viilto terävällä veitsellä ja työnnä leivät uuniin. Laita samalla kuumaan uuniin uuninkestävä kulho tai uunipelti, johon kaadat 3 dl vettä

15 min kuluttua ota ota vesiastia pois uunista ja laske uunin lämpötila 200 C. 

Paista leipiä vielä 20-30 min, kunnes leivänpohja kumisee sitä kopauttaessa ja pinnan väri on kauniin ruskea. Nosta leivät ritilälle jäähtymään, että pohja pysyy rapeana, eikä vetisty tai pala. 


Kuva: Valmis hapanjuureen leivottu vaalealeipä.


Säilytys


Leipä kestää muovipussissa hyvin huoneen lämmössä nelisen päivää ja kestää hyvin pakastusta. Leipä säilyy pari päivää oikein hyvänä ilman muovipussia leikattu reuna leikkuulautaa vasten käännettynä
.
Hapanjuuri säilyy viikottain ruokittuna jääkaapissa vaikka kuinka kauan.

Leivonnan iloa teille kaikille!

8 kommenttia:

 1. Tässä on kyllä hapanjuurileipä viety ihan uudelle tasolle! Itsekkin tänään leivoin omalla tyylilläni Hapanjuurileipää mutta tällä systeemillä on kyllä pakko kokeilla joskus...kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehittelin tämän reseptin itse netistä eri hapanjuurileipäreseptejä yhdistelemällä ja tämä on toiminut todella hyvin. Leivän synty on kuin taikaa ja sopii hyvin lapsiperhearkeenkin, kun taikinan työstäminen ei paljon päivästä lohkaise , mutta lepojen jälkeen palkinto on upea!

   Poista
 2. Nam nam, hyvältä näyttää! En ole pitkään aikaan tehnyt, pitääpä joku päivä laittaa taikina tulemaan! Sähkövatkainta en ole muuten tässä hommassa käyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä halusin kokeilla vatkainta, koska on noi taikinavispilät olleet minulla aina tyhjänpanttina ;) Tulipan niillekin nykyään käyttöä!

   Poista
 3. Nam! Näyttääpä herkulliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja maistuu myös. Enpä ole tämän reseptin jälkeen muuta leipää enää halunnutkaan syödä.

   Poista
 4. on varmaan tosi maukasta leipää. pitääpä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä maukasta ja kestää hyvin monta päivää, paitsi jos ahmii leivän vauhdilla ;). Kannattaa kokeilla. Aikaa se vie, mutta toisaalta mihin meillä täällä valmiissa maailmassa on niin kova kiire.

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!