tiistai 30. elokuuta 2011

Kuinka valmistetaan hirsimökki -tilkkublokki?

Tekniikoista ensimmäisenä Neulanhaltija esittelee perinteisen ja hyvin muuntautumiskykyisen hirsimökkiblokin. Blokiksi kutsutaan yhtä tilkuista valmistettua palasta, joita toistamalla tilkkutäkin pinta muodostuu. Hirsimökki on näistä blokeista ehkä klassisin.


Tilkkublokin ja tilkkutyön valmistamiseen tarvitset kangasta, sakset, ompelukoneen (käsinompelukin on kyllä mahdollista, mutta jokseenkin hidasta) ja tilkkutyöleikkurin - viivaimen ja leikkuualustan. Jos et omista tilkkutyöleikkuria - viivainta ja leikkuualustaa, niin älä huoli: mittanauha ja sakset hoitavat saman asian. Neulanhaltijakin ompeli kymmenisen vuotta tilkkutöitä ilman kyseisiä tarvikkeita!!! Mutta kun ne sittemmin hankki, on niiden kanssa lähes erottamaton.


Leikkaa kankaista suikaleita. Neulanhaltija leikkasi 4 cm suikaletta tummanharmaista ja vaaleanharmaista kankaista. 3 "tummaa" suikaletta ja 4 "vaaleaa" suikaletta riittää tähän kokeiluun. Neulanhaltija leikkasi suikaleita enemmän, kun tarkoitus on valmistaa näistä ihan oikea peitto.


Aseta "tumma" ja "vaalea" kangassuikale vastakkain ja ompele paininjalan etäisyydeltä suikaleet päästä päähän.


Silitä saumanvara jommalle kummalle puolelle. Leikkaa suikale pätkiksi. Jos laikkaamasi suikale oli 4 cm leikkaa nyt  ompelemasi pötkö 4 cm pätkiksi. Jos leikkasit esim 5 cm suikaletta, niin leikkaa nyt 5 cm pätkiä.


Aseta pätkät oikeat puolet vastakkain toisen "vaalean" suikaleen kanssa, niin että äsken ompelemista pätkistä "vaalea" puoli on alaspäin.


Silitä sauma ommellun kaitaleen puolelle ja leikkaa palat kolmesta tilkusta koostuvaksi neliöksi yllä olevan kuvan osoittamalla tavalla.


Aseta äsken leikatut tilkut "tumman" kaitaleen päälle oikeat puolet vastakkain niin, että viimeisenä ommeltu "vaalea" kaitale on tilkussa alimpana. Ompele taas paininjalan etäisyydeltä kaikki tilkut kiinni kaitaleeseen yhdeksi pötköksi.


Silitä ommeltu sauma ja leikkaa tilkut kuvan osoittamalla tavalla.


Ota taas "tumma" kaitale ja ompele tilkut siihen kiinni oikeat puolet vastakkain niin, että äsken ommeltu "tumma" tilkku on alimpana.Silitä sauma ja leikkaa kuvan osittamalla tavalla.


Aseta "vaalea" kaitale alle ja äsken ommellut tilkut sen päälle jonona oikeat puolet vastakkain niin, että äsken ommeltu "tumma" tilkku on alimpana.


Silitä ja leikkaa kuvan osoittamalla tavalla.


Aseta "vaalea" kaitale alle ja äsken ommellut tilkut taas jonona sen päälle oieat puolet vastakkain niin, että äsken ommeltu "vaalea" tilkku on alimpana.


Silitä ja leikkaa valmiit hirsimökkiblokit irti toisistaan ja sommittele niistä haluamasi kuvio. Seuraavassa päivityksessä Neulanhaltija laittaa teille kuvia erilaisista kuvioista, joita näistä blokeista voi väännellä.

Syksyn aikana Neulanhaltija esittelee teille, rakkaat lukijat, useita eri tilkkutyöblokkeja ja niista koottuja peittoja. Sekä tilkkutyön valmistuksen alusta loppuun asti. Myös huovutusmalleja ja ohjeistusta on tulossa.

1 kommentti:

  1. kiitos! tällä ohjeella uskallan lähteä kokeilemaan ensimmäistä hirsimökkiäni.

    VastaaPoista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!