torstai 29. marraskuuta 2018

Lasten työstämiä joulupostilaatikoita ja monenlaisia joulukortteja


Meillä lapset tykkäävät aamupalalla leivästä ja kaakaosta: vähän jauhetta, tilkka kuumaa vettä ja paljon maitoa ja herkullinen juoma on valmis. Vuosien myötä aloin säästää tyhjiä Rainbow kaakaojuomajauhe -purkkeja ajatuksena työstää niistä joskus jotain. Ne ovat nimittäin tosi tukevaa pahvia ja kannessa on kestävän oloinen kiinnitysmekanismi.

Nyt joulutouhuja perhepäivähoitoryhmälleni miettiessäni, tuli se aika, kun kaakaopurkit pääsivät jatkotyöstöön....


Joulutoiveet ja joulutervehdykset tarvitsivat oman postilaatikon.

Myös postinen -lehtiset, joiden välissä posti kuljettaa nykyään mainoslehtiset koteihin, pääsivät kerrankin arvoon arvaamattomaan.
Vähän vielä tähtiä taivaalle ja kimalletta hangelle, niin koko upea postilaatikko on valmis.
Jokainen lapsi työsti laatikkonsa itse, mutta yhteistä esimerkkiä noudattaen, kuten aina välillä kädentaidot teemme. Uskon, että lapselle on tärkeää oppia myös ohjeiden kuuntelemisen taito ja eritekniikoita ohjatusti. Vapaan ja vapaavalintaisen työn aika on toisella kerralla. 

Tässä työssä opettelimme laveerausta, kolmion leikkaamista, ympyrän leikkaamista ja paperin repimistä sekä sommittelua.


Mutta jotta postilaatikko pääsisi mahdollisimman nopeasti käyttöön, piti sinne myös toki askarrella joulukortteja.


Annoin lapsille vanhoja, oman perheeni saamia postikortteja, joista he saivat valita mieluiset. Näistä valituista korteista työstimme uusiojoulukortit vesiväreillä maalaten ja leikaten ja liimaten.


Leikkasin itse joulukorteista lapsille heidän valitsemansa hahmot, jotka lähtivät seikkailuille uusiin itsetehtäviin joulukortteihin.
Lapset maalasivat vauhdikkaasti paksulle akvarellipaperille vesivärityöt, joista tulisi uuden kortin pohjat.Kuivuneeseen itsemaalattuun korttiin viillettiin viiva, jota pitkin lasten valitsemat hahmot pääsivät liikkumaan. Lapset valitsivat myös korteista muita kuvia, joita uusiojoulukorttiin haluttiin liimata.Kortit synnyttivät ihania tarinoita joulun taiasta....


Ja jokainen kortti oli aivan tekijänsä oloinen...Tähänkin korttiin sisältyi lapsen tarina siitä kuinka tonttu on kadottanut aattoiltana joulupukin ja lähtenyt itse jakamaan lahjoja ja lopulta löytää pukin nukkuvan onnellisena kettu sylissään.


Joulupostilaatikkoihin pääsi myös tämän ovenkarmiin huovuttamani ja virkkaamani koristeen innoittamana sormiväri-joulukortteja.Ja toki muutama joulukuusikorttikin haluttiin työstää. Myös perhekerhossa joulukortteja valmistui lasten käsissä aikamoinen läjä kuvioreijittimillä ja väripapereilla.

Nyt joulupostilaatikot ovat päässeet lasten mukana heidän omiin koteihin ja toivottavasti täyttyvät siellä kaikella mukavalla.

Iloista joulunaikaa teille jokaiselle!

4 kommenttia:

 1. Olettepa tehneet hienot postilaatikot ja upeita kortteja postilaatikoihin! Me ei olla vielä aloitettu jouluaskarteluja, mutta ensi viikolla viimeistään.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, mua hiukka huvitti kun te olitte tehneet samalla idealla noita kortteja siinä teidän avaruusprojektissa. Tämä on lapsista aina niin jännää (ja itsestäkin) kun kortti alkaa elämään ja siinä on liikuteltavia osia.

   Poista
 2. Nätteihin postilaatikoihin toivottavasti paljon kivoja lähetyksiä. Käden taidot ovat tärkeitä, kuten on tärkeää oppia kuuntelemaan ohjeita ja seuraamaan työn edistymistä, keskittymiskyky kasvaa ja sitä tarvitaan. Työn iloa koko joukolle, loihdit kivoja askarteluja kierrätysmenetelmällä. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän projektin yhtenä tavoitteena oli opetella lasten kanssa myös oman nimen kirjoitusasua ja se tunnistamista ja kopioimista. Kovin innoissaan lapset joulukortteja toisilleen kirjoittivatkin. Ja itsekin sain nyt hyvän säilyttimen tuleville joulukorteille. Mukavaa joulunaikaa sinulle!

   Poista

Olen iloinen jokaisesta kommentistasi!